Auteur: Joop van de Groep Datum: 21-06-2019

Records aanscherpen

De olieprijzen schoten gisteren omhoog vanwege de opgelopen spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten. De Rrevolutionaire Garde, de elite-eenheid van de Iraanse strijdkrachten, hebben bevestigd dat zij een Amerikaanse drone uit de lucht hebben geschoten. Volgens Hossein Salami, commandant van de elite-eenheid, schond de Amerikaanse drone het Iraanse luchtruim en iedere vijand die de grenzen schendt, wordt vernietigd. 

Na de provocaties van Iran leek het erop dat de Verenigde Staten afgelopen vrijdagochtend zou antwoorden met een vergeldingsactie. De voorbereidingen waren al in een vergevorderd stadium maar op het laatste moment blies Trump de aanval tegen Iran af. Het is niet ondenkbaar dat later deze dag de Verenigde Staten alsnog in actie komt als Iran geen gehoor geeft aan de oproep van de Verenigde Staten om te gaan onderhandelen over een nieuwe nucleaire deal.

Vluchthaven

Niet alleen de olieprijs maar ook de goudprijs is aan een indrukwekkende opmars bezig. De afgelopen maand is de goudprijs met bijna 10 procent gestegen. Vanochtend in Singapore ging de prijs van een troy ounce op de termijnmarkt door de 1.400 dollar en kwam daarmee uit op het hoogste niveau sinds augustus 2013. 

Tijden van toenemende geopolitieke spanningen zoals nu tussen de Verenigde Staten en Iran, angst voor wereldwijde economische recessie als gevolg van de internationale handelsoorlog en een ruimer monetair beleid van de centrale banken zijn aanjagers voor de goudprijs. Beleggers nemen hun toevlucht tot onder andere goud om de dreigende ontwikkelingen af te wachten.

Somber

In de maand mei zijn door professionele beleggers aanzienlijke bedragen aan de zijlijn gezet. Volgens een enquête van zakenbank Bank of America Merrill Lynch onder internationale fondsmanagers blijkt dat er sprake is van de grootste maandelijkse sprong naar contanten sinds het uitbreken van de eurocrisis in 2011. Dit betekent dat de professionele beleggers somber zijn over de nabije toekomst.

Record S&P 500

Ondanks alle pessimistische geluiden sloot de brede S&P 500 index donderdag op Wall Street op de hoogste stand ooit. Het feit dat de Fed een dag eerder hintte op een eventuele renteverlaging later dit jaar zorgde voor optimisme onder beleggers. 

Hieruit blijkt andermaal dat beleggers er verstandig aan doen om geen posities in te nemen die tegengesteld zijn aan het monetaire beleid van de centrale bank (Don’t fight the Fed). Als de rendementen op de aandelenbeurzen verder blijven oplopen dan breekt er een moment aan waarop de liquiditeiten weer aan het werk worden gezet.