Auteur: Joop van de Groep Datum: 19-11-2020

Rekenkracht helpt Nvidia vooruit

Beleggers begonnen gisteren goedgemutst aan de handelsdag op Wall Street vanwege positieve geluiden van de farmaceuten Pfizer en Moderna over de effectiviteit van hun coronavaccins. Beide farmaceuten gaan binnen een paar dagen een noodvergunning aanvragen in de Verenigde Staten. Bij goedkeuring kan het vaccin nog dit jaar in productie worden genomen. Naar verwachting gaat Pfizer voor het einde van het jaar ongeveer 50 miljoen doses produceren en volgend jaar wordt de productie opgevoerd naar 1,3 miljard vaccins.

Gaandeweg de handelssessie sloeg het sentiment om. Het aantal besmettingen in de Verenigde Staten loopt op naar recordniveaus. Inmiddels staat de teller van het aantal coronabesmettingen op 11,6 miljoen en het aantal sterfgevallen is opgelopen tot boven het kwart miljoen. Door de politieke impasse in Washington blijven maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen achterwege. Vanwege het ontbreken van de regie van de federale overheid zijn de individuele staten genoodzaakt om verdere lockdownmaatregelen te nemen. De eerste tekenen van het vertragen van het economische herstel in het vierde kwartaal worden hier en daar al zichtbaar. Wellicht dat de ontwikkeling van de wekelijkse WW-aanvragen hieromtrent meer duidelijkheid verschaft. Verder vervliegt de hoop bij beleggers op een omvangrijk steunpakket.

Apple schikt

De schikking van 113 miljoen dollar met tientallen Amerikaanse staten komt bovenop de schikking van 500 miljoen in maart jongstleden. Een groep iPhone-gebruikers heeft in een zogenaamde class action een zaak aangespannen. Volgens de aanklacht zou Apple in het verleden bij een software update de prestaties van de batterijen van oudere modellen opzettelijk hebben verlaagd. Apple beloofde waarheidsgetrouwe informatie te verstrekken over de status van de batterijen. Apple heeft hieraan gehoor geven. Bij de nieuwe software updates (vanaf IOS 11) hebben iPhone-gebruikers de mogelijkheid om de prestaties van de batterij te volgen.

Een andere rechtszaak waarin Apple is verwikkeld is de monopoliepositie van Apple bij de App Store. Bedrijven betalen 30 procent commissie over de omzet in de App Store. Diverse bedrijven waaronder Epic Games, Spotify en Microsoft hebben zich aangesloten bij de Coalition for App Fairness. Deze organisatie lobbyt voor het reguleren van het App Store Monopoly.
Het lijkt erop dat Apple in beweging komt ten aanzien van het verlagen van de commissie. Vanaf 1 januari 2021 gaat namelijk de commissie voor kleine ontwikkelaars, met een omzet van minder dan 1 miljoen dollar op jaarbasis, omlaag naar 15 procent.

Nvidia

Gisteravond nabeurs kwam Nvidia, de fabrikant grafische kaarten en chips, met record bedrijfscijfers over het vierde kwartaal van het fiscale boekjaar 2021 naar buiten. Volgens CEO Jensen Huang draait Nvidia op volle toeren en stegen de inkomsten uit gaming en datacenters naar recordniveaus. De vraag naar de nieuwste zeer krachtige GeForce RTX processoren is overweldigend, met name vanuit de game-industrie en de ontwikkelaars van kunstmatige intelligentie. Zij zijn juist gebaat bij zoveel mogelijk rekenkracht. De totale omzet steeg met 57 procent op jaarbasis naar 4,73 miljard dollar, aanzienlijk hoger dan de 4,41 miljard dollar waarop analisten hadden gerekend. Ook de gecorrigeerde winst van 2,91 dollar per aandeel overtrof de verwachtingen. Nvidia verwacht voor het lopende kwartaal dat de omzet bij de divisie datacenters op kwartaalbasis iets gaat dalen omdat de vraag vanuit China naar Mellanox networking products afneemt. De afronding van de overname van chipontwerper ARM, voor een bedrag van 40 miljard dollar van techinvestereerder Softbank, wordt in het eerste kwartaal van 2022 verwacht.