Auteur: Martine Hafkamp Datum: 30-11-2020

Remember, be back in November

Het is de laatste handelsdag van de maand en we kunnen nu al zeggen dat november beleggers geen windeieren heeft gelegd. De Japanse Nikkei-index kreeg er in een maand 15 procent bij. Daarmee was het de beste maand voor de Nikkei sinds januari 1994. Ook de AEX doet goede zaken. De laatste handelsdag van de maand is nog niet voorbij maar intraday staat er een plus van zo’n 15 procent op de borden. De Duitse DAX doet het minimaal net zo goed en beleeft de beste maand sinds april 2009. Dit jaar is niet remember, be back in September, maar be back in November. En, wie weet zit er voor december nog wel meer in het vat…

De positieve stemming kreeg deze maand natuurlijk een boost door het vooruitzicht op een of meerdere coronavaccins. Dat positieve nieuws lijkt het oplopende aantal coronabesmettingen naar de achtergrond te doen verdwijnen. Wereldwijd is de totale marktwaarde van aandelen daardoor op weg naar de mijlpaal van 100 biljoen dollar. Dat is ongeveer gelijk aan 112 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product. Het verschil tussen Main Street en Wall Street lijkt daarmee groter te worden in de wereld.

Olieprijs onder druk

Vooruitlopend op de vergadering van de OPEC+ vandaag en morgen was er het afgelopen weekend al een vooroverleg. Dat initiatief kwam van Saudi-Arabië en Rusland die met een beperkt aantal andere leden van de groep wilden kijken of er overeenstemming bereikt kan worden over het uitstellen van de productieverhoging die in het nieuwe jaar al zou moeten ingaan. Door minimaal nog een paar maanden langer de productie te beperken zou de olieprijs nog verder kunnen aantrekken, zeker nu door de komst van een vaccin economisch herstel nabij lijkt. Helaas voor hen zijn ze er afgelopen weekend niet uitgekomen. De Verenigde Arabische Emiraten en Kazachstan stemden tegen het voorstel om de huidige productiebeperking te handhaven.

Als er deze week geen overeenstemming wordt bereikt tussen de leden van de OPEC en hun bondgenoten zullen zij met ingang van het nieuwe jaar ongeveer 1,9 miljoen vaten per dag extra op de markt gaan brengen. Beleggers hebben er blijkbaar niet al te veel vertrouwen in dat er de komende dagen een akkoord zal worden bereikt. In die vaart der volkeren is Shell vandaag een van de weinige dalers in de AEX.

Dollar op laagste punt in ruim twee jaar

De dollar bereikte maandagochtend ten opzichte van een mandje van valuta, waaronder de euro, het laagste punt in twee jaar. Dat is niet alleen te danken aan het zicht op een wereldwijd economisch herstel maar tevens aan de sterke signalen die Jerome Powell al heeft afgegeven dat de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, voorlopig een zeer ruim accomoderend beleid zal blijven voeren om zo het economisch herstel te ondersteunen. Dat de dollar ten opzichte van Aziatische valuta aan kracht heeft ingeboet komt ook doordat de Chinese economie al sterk aan het opveren is na de uitbraak van het coronavirus. Daar lijkt het inmiddels al zo goed als ‘back to normal’.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten