Auteur: Jan Bouius Datum: 10-03-2021

Rentekoorts daalt

Nu de Amerikaanse langetermijnrente gisteravond iets daalde omdat de veiling van 58 miljard dollar aan nieuw driejarig staatspapier beter verliep dan verwacht, daalde de rentekoorts iets. Deze koorts hield de afgelopen weken de technologie stieren op stal en deze zagen nu hun kans schoon om uit te breken. Het resultaat was dat de Nasdaq 3,69 procent steeg. De grootste winnaar was Tesla, dat ook nog eens van een gunstig analistenrapport en een stijgende Bitcoin wist te profiteren.

Uiteindelijk ging Tesla de dag uit met een stijging van maar liefst 19,64 procent, waarmee de beurswaarde van de onderneming 106 miljard dollar aandikte. Voor de beeldvorming; dat is ongeveer evenveel als de beurswaarde van Ahold, DSM en ING samen of die van Volkswagen, dat op de huidige koers van het aandeel een beurswaarde van 105 miljard euro heeft. Aangezien Volkswagen in onze ogen het beste elektrische auto overgangsverhaal in de sector is, en de onderneming de strijd met Tesla de komende jaren goed aan lijkt te kunnen gaan, voorzien wij een mooie inhaalslag voor dit aandeel.

Adidas blikt sportief vooruit

Het Duitse sportkledingmerk Adidas lijkt de grootste negatieve impact van de coronacrisis eindelijk van zich af te kunnen schudden. In het vierde kwartaal steeg de omzet in alle regionen waar het concern actief is met als uitzondering Europa, waar vanwege nieuwe lockdowns ongeveer de helft van de winkels gesloten was. Door deze goede gang van zaken kwam de omzet uit op 5,55 miljard euro waar analisten op een cijfer van 5,47 miljard euro gerekend hadden.

Dat is weliswaar een daling ten opzichte van de 5,8 miljard euro een jaar eerder, maar als we de wisselkoerseffecten niet meetellen steeg de omzet met 1 procent. De operationele winst die hierop werd behaald daalde van 245 miljoen euro naar 225 miljoen euro, beter dan de verwachte 202 miljoen euro. De nettowinst daalde met 24 procent tot 138 miljoen euro.

Over heel 2020 verkocht Adidas uiteindelijk 16 procent minder sportschoenen en –shirts en realiseerde het een omzet van 19,84 miljard euro. De online verkopen stegen door de coronapandemie met een toename van 53 procent wel flink. Deze maken intussen al meer dan een kwart van de omzet uit. Vanwege de extra coronakosten, hogere dan normale voorraden en extra kosten voor het verzenden van de bestelde goederen, viel de netto jaarwinst hard terug. Deze daalde met bijna 78 procent tot 429 miljoen euro.

Nu de grootste ellende voorbij lijkt en de grootste voorraden in het vierde kwartaal weggewerkt zijn, blikt de onderneming sportief vooruit. Adidas verwacht dat de omzet in 2021 met een 15 tot 20 procent zal stijgen. De brutowinstmarge zou daarbij weer tot 52 procent kunnen herstellen en de operationele winstmarge tot 9-10 procent. Daarmee zou de nettowinst uit de gewone activiteiten kunnen herstellen tot 1,25-1,45 miljard euro.

Dat die winst ongeveer 250 miljoen euro lager zal uitpakken vanwege de kosten gerelateerd aan het afstoten van Reebok mag de pret niet drukken. Het brengt immers uiteindelijk ook geld in het laatje. Beleggers sturen het aandeel vanochtend dan ook 3 procent hoger. De nieuwe strategie voor de komende vijf jaar is in de loop van de dag ontvouwd via navolgende url https://www.adidas-group.com/en/investors/overview/

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten