Auteur: Martine Hafkamp Datum: 03-06-2019

R.E.S.P.E.C.T.?

Trump is deze week op bezoek in het Verenigd Koninkrijk. Dat hij zichzelf nog steeds dé onderhandelaar bij uitstek vindt blijkt wel uit het feit dat hij de Britten aanraadt de poot stijf te houden wat betreft de voorwaarden voor de Brexit. Sterker nog, hij moedigt de Britse beleidsmakers aan om op een no-deal Brexit aan te sturen als de onderhandelingen met de andere landen van de Europese Unie ongunstig zouden uitpakken. Trump op zijn beurt is de Britten zo goed gezind dat hij al heeft aangeboden met hen wel een handelsovereenkomst te willen sluiten.

Ondertussen bracht hij afgelopen weekend en passant een handelsovereenkomst die de Verenigde Staten met India hadden eigenhandig om zeep. Onder deze deal mocht India heel veel goederen naar de Verenigde Staten exporteren zonder importheffingen te betalen, maar daar is Trump nu klaar mee. Hij vindt de voorwaarden van de deal niet eerlijk omdat Amerikaanse bedrijven andersom wel importheffingen moeten betalen voor goederen die zij naar India verschepen. Nu golden er natuurlijk al heffingen op Indiaas staal, dus de Indiase regering denkt dat de impact van deze maatregel van Trump beperkt zal zijn. Andersom kan de maatregel wel gevolgen hebben voor de thuisbasis van de Amerikaanse president. Het kan namelijk zo maar zijn dat India met represailles op de proppen komt die Amerikaanse producenten in hun portemonnee zullen raken.

De Amerikaanse president blijft zich gedragen als een olifant in de porseleinkast of een jager die met hagel schiet. Als je maar genoeg lawaai maakt, krijg je vast op een paar vlakken je zin. Of hij daarmee voor de Verenigde Staten het respect afdwingt wat hij beoogt te krijgen, is echter maar de vraag. Voorlopig lijken er onder economen steeds meer stemmen op te gaan dat Trump op deze manier de groei van de wereldeconomie in rap tempo afremt. Saxo bank is de zoveelste die daarvoor waarschuwt.

Volgens het jaarlijkse onderzoek van de Zwitserse IMD Business School zijn de Verenigde Staten niet meer het meest concurrerende land ter wereld. Singapore heeft de toppositie in handen en Hong Kong is de nummer twee. Vorig jaar waren de Verenigde Staten nog wel de nummer één. Dat het land van Trump twee plaatsen is gezakt op de ranglijst heeft twee oorzaken; de voordelen van de belastingverlaging zijn inmiddels wel uitgewerkt en, nog veel belangrijker, de export van hoogwaardige technologie zwakte af. Dat laatste kan nog weleens veel meer gaan dalen nu China in het licht van de handelsoorlog werkt aan een zwarte lijst van ‘onbetrouwbare’ Amerikaanse ondernemingen. Apple en Intel zijn slechts een paar van de bedrijven die de belangen van Chinese ondernemingen zouden schaden. Beleggers denken dat Samsung van een mogelijke Chinese ban van Amerikaanse chipfabrikanten zou kunnen profiteren en zetten het aandeel in de handel vandaag ruim 3 procent hoger.

Kartelwaakhond zet in op Google

Google krijgt in eigen land de autoriteiten achter zich aan. Hoewel het nog niet duidelijk is waar de Amerikaanse Justitie precies onderzoek naar doet, zou het volgens bronnen gaan om de dominantie op het gebied van advertenties. De meer achterliggende reden lijkt te zijn dat het gaat om een poging de macht van de techgiganten enigszins in te dammen. Nu heeft Google afgelopen nacht ongewild een paar uur laten zien hoe de wereld er zonder YouTube en Gmail zou uitzien. Door een storing waren diverse diensten van het bedrijf een paar uur niet bereikbaar. De nood was wereldwijd zo hoog dat #youtubedown een poosje trending topic was op twitter.