Rio Tinto behaalt hoogste winst in 8 jaar

We kondigden het gisteren al aan op deze plek, vanochtend kwam het Australische mijnbedrijf Rio Tinto met de jaarcijfers. Dankzij de forse prijsstijging van ijzererts vorig jaar, het belangrijkste product van Rio Tinto, behaalde het bedrijf de hoogste operationele winst in acht jaar tijd. De operationele winst kwam uit op USD 10,37 miljard, 18% hoger dan het jaar daarvoor. De winst was hoger dan waar analisten op hadden gerekend. De mooie winst komt op een prima moment. Rio Tinto is hiermee in staat om een grote afschrijving (non-cash) te kunnen doen op een groot koperwinningsproject in Mongolië en een aluminiumsmelterij in Australië ter grootte van USD 1,7 miljard. In 2018 had Rio Tinto juist nog positieve bijzondere baten ter waarde van USD 4,0 miljard. Hierdoor komt de jaar op jaar vergelijking van de nettowinst niet best uit. De nettowinst daalde met 41% ten opzichte van 2018.

De goede (operationele) gang van zaken stelt Rio Tinto in staat om wederom het dividend te verhogen. Het dividend stijgt met 24% naar USD 3,82 per aandeel. Hiervan is USD 1,51 al uitgekeerd als interim, dus kunnen de aandeelhouders nog USD 2,31 verwachten per 5 maart aanstaande. Daarnaast keerde Rio Tinto dit boekjaar ook nog een bijzonder dividend uit van USD 0,61. Exclusief dit bijzondere dividend bedraagt het dividendrendement zo’n 7,5%. Als gevolg van het feit dat er voor het uitbetaalde dividend en de inkoop van eigen aandelen deels geleend is, steeg de netto schuldpositie van Rio Tinto met USD 3,9 miljard. In 2018 was Rio Tinto nog schuldenvrij. Er stroomde USD 11,9 miljard naar de aandeelhouders.

Outlook

CEO Jacques verwacht dat het coronavirus effect zal kunnen hebben op de resultaten van Rio Tinto, vooral op de korte termijn en vooral vanwege problemen met de distributie van de grondstoffen. Veel havens in China liggen of lagen immers stil. Hierdoor moeten (Chinese) klanten orders afzeggen onder het mom van overmacht. Wel verwacht de CEO dat in de tweede helft van dit jaar de resultaten weer zullen aantrekken vanwege de geïnitieerde extra stimulans door de Chinese overheid. Rio Tinto heeft de afgelopen dagen gesproken met ruim 200 klanten in China en zij vertellen dat de activiteiten langzaam maar zeker weer opgestart worden.

Iberdrola ziet de omzet en winst toenemen

Evenals Rio Tinto kwam ook het Spaanse nutsbedrijf Iberdrola vanochtend met de jaarcijfers. Ook dit vertelden we gisteren al op deze plek. Eerder deze week maakte het bedrijf al bekend dat het voor € 1,56 miljard aan eigen aandelen zal gaan inkopen.

Iberdrola zag de omzet vorig jaar met 4% toenemen naar € 36,44 miljard. Dit was iets minder dan de € 37,4 miljard die analisten gemiddeld verwachtten. De nettowinst overtrof echter wel de analistenverwachtingen. De nettowinst steeg met 13% naar € 3,41 miljard. Het nutsbedrijf versnelt het eerder geformuleerde dividendbeleid. Dit betekent dat het dividend over boekjaar 2019 verhoogd wordt met 14% naar € 0,40 per aandeel. Hiervan is € 0,168 al uitgekeerd als interim, dus kunnen de aandeelhouders nog € 0,232 verwachten per 2 juli aanstaande. Het dividendrendement bedraagt daarmee zo’n 4%. Eerder lag het in de bedoeling dat deze € 0,40 pas over boekjaar 2022 uitgekeerd zou worden. Het nutsbedrijf ligt met de uitkering van het dividend dus 3 jaar voor op het geformuleerde beleid.

Iberdrola verwacht in 2020 voor meer dan € 10 miljard te zullen investeren. Hiermee zal de stroomcapaciteit met 8% toenemen oftewel zo’n 4 gigawatt. De komende jaren (2020-2022) verwacht Iberdrola de nettowinst te zien groeien met 7 á 9% per jaar.