Auteur: Jan Bouius Datum: 06-11-2019

Risk-on modus

Nadat Trump een paar weken geleden met veel bombarie aankondigde dat een gedeeltelijke handelsdeal in aantocht is, is bij het marktsentiment het glas overduidelijk meer dan halfvol. Beleggers die niet aan de zijlijn staan toe te kijken hijsen de vlag in top en zetten nieuwe recordstanden en hoogtepunten van het jaar neer. Bijna elke dag hoor je wel een Amerikaanse bron of onderhandelaar die weet te melden dat de handelsgesprekken goed vorderen. Volgens de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross is er zelfs geen logische reden te bedenken waarom China en de Verenigde Staten niet tot een deal zouden kunnen komen. De kans is volgens hem dan ook groot dat er deze maand nog een handtekening wordt gezet. Ook de wereldwijde auto-industrie zou volgens hem wel eens aan geplande invoerheffingen kunnen ontkomen.

Enthousiasme alom, maar laten we niet vergeten dat we al eens eerder op dit punt hebben gestaan en destijds kregen we het deksel op de neus. Voordeel is misschien nu dat Trump fors achterligt in de peilingen ten opzichte van de vier belangrijkste Democratische presidentskandidaten en hij wel een succesje kan gebruiken. Alleen al om zich straks te verzekeren van de stemmen van de boeren. Maar dat weten de Chinezen ook. We moeten dan ook niet vreemd opkijken als de Chinezen op het laatste moment nog een konijn uit de hoge hoed toveren en met nieuwe eisen komen. Al was het maar om even te zien hoever Trump met zijn toegevingen wil gaan.

Gelukkig zijn er dan ook andere factoren waar beleggers positief over mogen zijn. Zo zagen we gisteren dat de inkoopmanagersindex voor de dienstensector in de Verenigde Staten was gestegen van 52,6 in september naar 54,7 in oktober. Een stuk beter dan de verwachte 53,5. Het gaf gisteren gelijk een extra boost aan de beurzen en de US-dollar. In Europa zien we vanochtend hetzelfde beeld. Hier steeg de bedrijvigheid van de dienstensector van 51,6 in september naar 52,2 in oktober. De consensus lag op 51,6. Echter, volgens Chris Williamson, de hoofdeconoom van IHS Markit, blijft hier enige voorzichtigheid wel geboden. De groei in Europa komt vooral uit eerder aangenomen werk. De orderboeken dalen echter, hetgeen een stempel op het vierde kwartaal kan drukken. We hebben dan wel een lichte verbetering, de eerste zwaluwen… maar we zijn er nog niet.

Het best presterende land in de Eurozone bleek Frankrijk te zijn, waar de dienstensector aantrok van 51,1 naar 52,9. Duitsland met zijn licht sputterende motor was licht positief met een stijging van 51,4 naar 51,6. Wel beter dan de consensus van 51,2. Ook verrassend positief waren vanochtend de Duitse fabrieksorders die in september, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden, met 1,3% gestegen waren. Een stuk beter dan de verwachte 0,1%.

Na eerdere positieve signalen voor de beleggers, denk aan preventieve renteverlagingen, herstel van de semi-conductors en meer dan gemiddeld positieve bedrijfscijfers, vallen hiermee de laatste dagen weer meer puzzelstukjes op de juiste plaats. Ondanks dat er nog verschillende beren op de weg zijn, waaronder een wereldwijde industriële recessie, lijkt er voorlopig aan deze beurshausse nog geen einde te komen. De aanval op de 600 wordt door de AEX dan ook vol verve ingezet. Risk-on!