Auteur: Krist Plaizier      Datum: 21-07-2022

Roche groeit verder in omzet en winst

Het Zwitserse farmacieconcern Roche zag zowel de omzet als de winst verder toenemen in het afgelopen halfjaar. Uit de vanochtend gepubliceerde cijfers blijkt dat de omzet met 5 procent groeide tot 32,3 miljard Zwitserse frank. Dit was conform de eigen verwachting van het concern en iets beter dan de gemiddelde analistenverwachting die op 31,95 miljard frank stond. De kleinere divisie Diagnostiek groeide wederom het snelst. Vooral dankzij de verkoop van coronatesten zag deze visie de omzet met 11 procent stijgen tot 9,95 miljard frank. Volgens Roche zal de omzet in de Diagnostiekdivisie in de tweede helft van dit jaar echter met 2 miljard afnemen tot ongeveer 5 miljard frank omdat er duidelijk minder vraag is naar coronatesten. Bij de belangrijkste divisie Pharma steeg de omzet met 3 procent naar 22,35 miljard frank. Volgens CEO Severin Schwan, die in maart 2023 overstapt naar de Raad van Commissarissen en het CEO-stokje overgeeft aan Thomas Schinecker, de huidige eindbaas van de Diagnostiekdivisie, kon de Pharma divisie verder groeien dankzij succesvolle introducties die de omzetterugval van medicijnen waarvan de patenten zijn verlopen, opvingen. De impact van biosimilars wordt steeds kleiner volgens het concern en zal in de tweede helft van dit jaar nog slechts circa 2,5 miljard frank aan omzet kosten.

De nettowinst steeg met 12 procent tot 9,16 miljard Zwitserse frank. De winst per aandeel kwam 11 procent hoger uit op 11,76 frank. De nettowinst is inclusief de genomen lasten van een patentdispuut in Japan en de inkoop van eigen aandelen die Novartis aan Roche verkocht. Voor de rest van het jaar blijft Roche, zoals gebruikelijk, gematigd positief en houdt het vast aan de eerder afgegeven outlook. Roche verwacht een stabiele of licht hogere omzet en een stijging van de winst per aandeel van ongeveer 5 procent. De Zwitserse farmaceut zal het dividend verder blijven verhogen, net als in de afgelopen jaren. Beleggers namen de weinig schokkende resultaten aan voor lief. Het aandeel daalde op de Zwitserse beurs met ongeveer 1 procent.

ABB voldoet niet aan de verwachtingen door bijzondere omstandigheden

Afgelopen kwartaal had het Zwitserse ABB te maken met veel bijzondere lasten als gevolg van de sterke dollar, een vertrek uit Rusland en problemen in de (Chinese) distributieketen. Ook was er een hoge belastingaanslag van 250 miljoen dollar bij het afscheid van een niet-kernactiviteit en de verkoop van vastgoed. De omzet en winst over het tweede kwartaal kwamen daardoor lager uit dan verwacht. Wel realiseerde ABB een hogere afzet in volumes en een prima orderintake.

Dankzij de coronalockdowns in China gedurende het afgelopen kwartaal, kon ABB minder verkopen maar ook minder voorraad inkopen in dat land. Hierdoor ontstonden er tekorten in benodigde materialen zoals computerchips. De nettowinst daalde echter vooral door de hierboven genoemde belastingaanslag. Deze heffing was een belangrijke reden voor de 49,6 procent lagere nettowinst ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar. De nettowinst kwam afgelopen kwartaal uit op 379 miljoen dollar. Dankzij het inkoopprogramma van eigen aandelen, was de teruggang per aandeel iets minder. Per aandeel verdiende ABB 47 procent minder en kwam zo afgelopen kwartaal uit op 20 dollarcent. De omzet daalde slechts met 3 procent tot 7,25 miljard dollar, tegen een constante wisselkoers werd er zelfs een plus van 6 procent behaald. Analisten hadden op een winst van 467 miljoen en een omzet van 7,44 miljard dollar gerekend. Zonder alle bijzondere lasten steeg de operationele winst wel fractioneel met 2,7 procent naar 1,14 miljard dollar. Het aantal nieuwe orders nam ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar met 10 procent toe tot 8,81 miljard dollar. Bij een constante wisselkoers zou dit een plus van 20 procent geweest zijn.

Ondanks dat het in het tweede kwartaal wat tegenzat, blijft ABB bij de eerder afgegeven outlook. De Zwitsers verwachten in het derde kwartaal veel minder logistieke problemen. De omzet in het derde kwartaal zal met meer dan 10 procent toenemen dankzij inhaalvraag vanuit voornamelijk de auto-industrie, de voedingsindustrie en de machinebouw. De winstmarge zal duidelijk hoger uitkomen dan de 15,5 procent in het tweede kwartaal. Het 57 miljoen dollar kostende vertrek uit Rusland zal impact hebben op de cashflow in het derde kwartaal. ABB benadrukte nog eens dat er bij de uitgestelde beursgang van de E-mobility business (laders voor elektromotoren) echt sprake is van uitstel en niet van afstel. Zodra de effectenmarkten enigszins tot rust zijn gekomen, zal de beursgang alsnog plaatsvinden. Gisteren maakte ABB bekend dat ook de divisie Accelleron, waar onder andere turbo’s voor scheepsmotoren worden vervaardigd en onderhouden, naar de beurs komt en wel op 3 oktober aanstaande. Beleggers in ABB, waaronder onze relaties, zullen voor elke 20 aandelen ABB één aandeel Accelleron ontvangen.

Beleggers konden door de (eenmalige) bijzondere lasten heen kijken en beloonden de goede operationele gang van zaken met een plus van ongeveer één procent voor het aandeel.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten