Auteur: Nico van der Werf Datum: 11-11-2019

Royal Dutch Shell gaat voor duurzaam

Royal Dutch Shell heeft vorige week bekend gemaakt dat zij het Franse windenergiebedrijf Eolfi heeft overgenomen. Eolfi is onder andere actief op de markt voor drijvende windparken. De overnameprijs is niet bekend gemaakt. De Franse markt is één van de grootste markten voor drijvende windmolens. Royal Dutch Shell realiseert met deze aankoop een belang in deze belangrijke groeimarkt.

Op het gebied van hernieuwbare energie heeft Eolfi inmiddels tweehonderd projecten ontwikkeld in vijf landen. Eolfi is bijvoorbeeld actief in onder andere Frankrijk, Groot-Brittannië en Taiwan.

Deze aankoop past in de ambitie van Royal Dutch Shell om binnen vijftien jaar de grootste leverancier van schone energie ter wereld te worden. Royal Dutch Shell heeft in de afgelopen week bovendien een serieus bod uitgebracht op het energiebedrijf Eneco. De Rabobank en het Japanse Mitsubishi zijn ook in de race voor de overname van Eneco. Volgens kenners maakt Mitsubishi overigens niet veel kans. Eneco is op dit moment in handen van 44 gemeenten. Het energiebedrijf wordt door middel van een gecontroleerde veiling overgenomen van de gemeenten. Alle 44 gemeenteraden zullen moeten stemmen over de biedingen. De waarde van Eneco wordt geschat op circa 3 miljard euro. Het winnende bod moet voor eind 2019 bekend worden gemaakt. Royal Dutch Shell werkt met deze overname aan het nieuwe imago om een duurzaam energieconcern te worden.

Mooie Duitse exportcijfers

In september is de Duitse export op jaarbasis gestegen met maar liefst 4,6 procent, na een daling in augustus. De import is in september op jaarbasis met 2,3 procent gestegen. In de maand augustus was er nog sprake van een daling van de import. Het overschot op de Duitse handelsbalans is in september uitgekomen op 21,2 miljard euro. Dit is gebleken uit cijfers die afgelopen vrijdag bekend zijn gemaakt. Deze cijfers geven hoop voor het voorlopige cijfer over de economische groei in Duitsland over de eerste negen maanden van 2019, waarbij het de grote vraag is of Duitsland in een recessie beland is of niet. Tot vrijdag was de algemene verwachting dat de Duitse economie in het derde kwartaal, net zoals in het tweede kwartaal, met 0,1 procent gekrompen is. Wie weet kunnen de goede handelscijfers hier net nog de goede impuls geven, waardoor Duitsland de recessiedans ontspringt.

Dit economische groeicijfer wordt donderdag 14 november gepubliceerd en wordt met grote belangstelling tegemoetgezien. Overigens behoeft een recessie, afgezien van de zwarte negatieve chocoladeletters in de financiële pers, nog niet zo negatief te zijn. Wie weet zet het de Duitse regering aan tot extra stimulans, wat geheel tot vreugd van de ECB zou zijn.