Ruim baan voor lagere rente

Door: Krist Plaizier - 11 juli 2019

Het was de afgelopen dagen even sukkelen op de effectenbeurzen. Het positieve sentiment waarmee het nieuwe kwartaal begon vorige week, werd afgelopen vrijdag gesmoord door de beter dan verwachte arbeidscijfers in de Verenigde Staten. Het forse aantal nieuwe banen deed de vrees ontstaan dat een renteverlaging door de Fed niet door zou kunnen gaan. En dat terwijl ‘de markt’ een renteverlaging al volledig had ingeprijsd.

Maar gelukkig was daar gisteren Jerome Powell om de zorgen weg te nemen. Tijdens een verklaring van de voorzitter van de Federal Reserve voor de bankencommissie van het Huis van Afgevaardigden, gaf Powell aan dat de economische vooruitzichten de afgelopen weken niet zijn verbeterd, de goede arbeidscijfers en de voorlopige wapenstilstand met China ten spijt. ‘De onzekerheden rond de handelsspanningen en de ongerustheid over de kracht van de mondiale economie blijven drukken op de Amerikaanse economische vooruitzichten’, aldus Powell. Bovendien blijft de kerninflatie met 1,6 procent achter bij de doelstelling van 2 procent. Powell is bang dat de inflatie zich zal gaan ontwikkelen in de richting van Japan en Europa en dat ziet hij geheel niet zitten. En dus staat de mogelijkheid van een renteverlaging eind deze maand weer ruim open. De effectenbeurzen stegen op de verklaring, de breed gespreide S&P-index ging zelfs door de 3000 punten en bereikte zijn hoogste intraday notering ooit op 3.002,98. De goede gang van zaken op de effectenbeurzen van New York gisteravond kregen een vervolg vanochtend in Azië en in Europa, zij het met een gematigde toon.

Ook bevestigd door de notulen

Dat een renteverlaging in de Verenigde Staten aanstaande is, werd ook bevestigd door de publicatie van de notulen van de laatste vergadering van het beleidscomité van de Federal Reserve. Uit de notulen blijkt dat enkele leden van het monetaire comité tijdens de vergadering aangegeven hebben dat een spoedige renteverlaging nodig zou kunnen zijn. Ze werden half juni ‘overrompeld’ door de plotselinge, significante, en vrij recente tekenen van zwakte in de economie. Voilà, koren op de molen van de aandelenbeleggers.

Microsoft opent flagshipstore in Europa

Vandaag opent Microsoft zijn eerste Europese flagshipstore op Oxford Circus, midden in het hart van het winkelgebied van Londen en slechts een paar deuren verwijderd van de Apple Store. Toen ik dit las, kwamen er bij mij gelijk twee vragen naar boven. Ten eerste: als je naar Europa wilt komen, waarom open je dan een winkel in Londen? Het Verenigd Koninkrijk staat toch op het punt om de Europese Unie te verlaten? En ten tweede: waarom überhaupt een winkel openen als je omzet vooral business-to-business behaald wordt? Toch zijn de reacties in de media lovend. Bovendien zijn de al eerder geopende flagshipstores in New York en Sydney een groot succes. Volgens Chief Marketing Officer Chris Capossela van Microsoft draagt een fysieke winkel sterk bij aan de verkoop van de hardware producten van de uitvinder van de belangrijkste besturingssystemen voor personal computers. Want dat Microsoft bekend is van Windows behoeft geen betoog, maar de hardware zoals notebooks en tablets kennen een fors mindere bekendheid. Voor Londen is gekozen om het succes van Microsoft als premium merk te benadrukken. De gekozen locatie is in één van de meest aansprekende winkelstraten van Europa met elke week weer meer dan 4 miljoen bezoekers.

In de winkel staat vooral ‘beleving’ voorop. Natuurlijk kun je er de hardware van Microsoft kopen, maar de over drie verdiepingen verdeelde 2000 vierkante meter zijn vooral bezaaid met 3D-videowalls, trainingsruimtes voor onder andere LinkedIn-cursussen, een theater, XBox gamingrooms en een grote klantenservicedesk. Ook kunnen er gadgets van Microsoft, zoals de Hololens, maar ook van andere fabrikanten getest worden. Naast kennismaken met de producten van Microsoft wil het bedrijf vooral ook loyaliteit voor het merk kweken.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

Meer relevante berichten

Back to business

Back to business

27 mei 2020

De vrees dat het coronavirus de wereld voor lange tijd in zijn greep zal houden lijkt iedere dag meer… Meer...

Zeg nooit nooit

Zeg nooit nooit

26 mei 2020

Sinds de bodem van maart is de S&P 500-index al weer met 32 procent gestegen. Overal worden de lockdowns… Meer...

Huidige beurs is revival van de stockpicker

Huidige beurs is revival van de stockpicker

25 mei 2020

Vandaag zijn de beurzen van London (banking holiday) en de Verenigde Staten (Memorial Day) gesloten.… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: