Ruis op de spoorlijn

Door: Jan Bouius - 18 juli 2019

De ruis op de lijn tussen China en de Verenigde Staten inzake de heropstart van de handelsbesprekingen zet de beurzen wereldwijd een treetje lager. Een impasse dreigt, nu geen van beide partijen genegen lijkt om als eerste een toegeving te doen. De Verenigde Staten wensen dat China eerst weer grootschalig Amerikaanse landbouwproducten gaat kopen en China op zijn beurt wil eerst de boycot van onder andere Huawei opgeheven zien worden. Van Chinese zijde zijn ze daarnaast argwanend over hoe lang een deal stand kan houden en of de Verenigde Staten ná de verkiezingen volgend jaar niet weer uit hun sloffen schieten. Trump van zijn kant is nog aan het wikken en wegen of een deal hem helpt in zijn verkiezingsstrijd of niet. Joe Sixpack heeft een redelijke afkerende houding ten opzichte van China.

Het een en ander leidt er wel naartoe dat ze bij de Amerikaanse spoorwegen ook ruis op de lijn krijgen. Gisteren waarschuwde spoorwegmaatschappij CSX voor een omzetdaling van 2% voor dit jaar waar eerder nog werd uitgegaan van een omzetstijging. Gezien de spoorsector nauw verweven is met landbouw, industrie, olie, etc. kon dit wel eens een signaal zijn dat de handelsoorlog, in tegenstelling tot wat Trump beweerd, ook de Amerikanen pijn begint te doen. CSX daalde op de beurs 10%, sectorgenoten Norfolk Southern en Union Pacific daalden in het kielzog met respectievelijk 7,5% en 6%.

Givaudan; solide omzetcijfers met een bijsmaakje

Op de omzetcijfers die Givaudan vanochtend publiceerde viel weinig aan te merken, echter de winst die het erop behaalde viel tegen. Over het eerste halfjaar kwam de omzet uit op CHF 3,09 miljard, een stijging van 15,7% ten opzichte van een jaar eerder. Op autonome basis steeg de omzet met een respectabel 6,3%. Op het winstvlak kon men deze goede cijfers echter niet doorzetten. Mede door de lagere marges bij het recent overgenomen Naturex én door de hogere grondstofkosten die men (nog) niet geheel heeft kunnen doorberekenen daalden de winstmarges. De nettowinst kwam daardoor uit op CHF 380 miljoen, een stijging van slechts 2,3%. Dat viel de analisten die op wat meer hadden gerekend tegen, met een koersdaling van 3% ten gevolg. Wel gaan analisten ervan uit dat die winstmarge in de tweede helft van het jaar weer hoger komt te liggen. Givaudan zal weer met zijn afnemers om de tafel moeten gaan zitten om de prijzen voor de komende periode opnieuw (hoger) vast te stellen. De onderneming houdt vast aan de eerder afgegeven jaaroutlook.

HAL Trust en GrandVision in de spotlights

Op een rustig Damrak valt vooral de koerssprong van 11% van het aandeel GrandVision op, nadat het gisteren ook al 8% steeg. Wat blijkt, EssilorLuxotica overweegt het 76,7%-belang dat HAL Trust nog altijd in deze brillenverkoper in bezit heeft over te nemen tegen EUR 28 per aandeel. Het zou een logische deal zijn. EssilorLuxotica, bekend van onder andere Ray Ban en de Varilux brillenglazen, zou hiermee een fantastisch distributiekanaal kopen. GrandVision is ’s werelds grootste brillenverkoper met ketens als EyeWish en Pearle. HAL Trust daarentegen zou eindelijk goed kunnen cashen, want sinds de beursgang in 2015 tegen een koers van EUR 20,- heeft HAL nog maar weinig plezier beleefd aan hun brillenketens. Een knock-out bod zou wat dat betreft een welkome exit kunnen zijn. Echter de gesprekken zijn nog in een vroeg stadium en de mededingingsautoriteiten zullen hier ongetwijfeld goed naar willen kijken. Garantie op succes is er dus niet. Mocht het bod wel slagen, dan zal de ondernemingswaarde van Hal Trust met meer dan een miljard kunnen stijgen en kunnen de speculaties beginnen over hoe ze dat weer zullen herinvesteren. De aandelen HAL die gisteren al 3,3% stegen, zwellen vandaag met nog eens 4,9% aan.

Fintessa is een zelfstandige vermogensbeheerder. Wij bedienen particulieren, instituten, stichtingen en ondernemers met onafhankelijk en persoonlijk vermogensbeheer. Wilt u ook op de hoogte blijven van het laatste nieuws, schrijf u dan hier in voor onze maandelijkse nieuwsbrief. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan een terugbelverzoek aan. Wij nemen vrijblijvend contact met u op. 

Meer relevante berichten

Inflatiedoelstelling ECB minder rigide?

Inflatiedoelstelling ECB minder rigide?

24 januari 2020

Zoals vooraf werd verwacht liet de Europese Centrale Bank de rentetarieven ongemoeid. De depositorente… Meer...

Nederlandse economie blijft groeien

Nederlandse economie blijft groeien

23 januari 2020

Een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China? Een neergang van de industrie in Duitsland? Een… Meer...

Virus nog weinig vat op de beurs

Virus nog weinig vat op de beurs

22 januari 2020

De angst voor een uitbraak van het Corona-virus hield de beurzen heel even in z’n greep, maar al gauw… Meer...

Meer nieuws  

Deel deze pagina: