Auteur: Jan Bouius Datum: 18-07-2019

Ruis op de spoorlijn

Helemaal verrassend was het niet. Immers grote concurrenten als BP, Chevron en Exxon lieten ook al prima kwartaalcijfers zien. Bovendien staat de olieprijs jaar op jaar zo’n 6% hoger. Toch zijn de kwartaalcijfers van de Koninklijke prima te noemen.

CCS-winst en omzet stijgen

De winst op basis van actuele kosten en zonder bijzondere posten (CSS-winst) kwam uit op 4,1 miljard dollar. Dit is een plus van 47% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Analisten gingen uit van ongeveer 3,6 miljard dollar. Zowel Upstream (oliewinning, van 4 miljoen dollar naar 562 miljoen dollar winst) als Downstream (verkoop van olieproducten) deden het beter. Maar vooral de plus van 28% (van 2,1 miljard dollar naar 2,7 miljard dollar) bij Downstream valt op. Voor Downstream is olie immers een grondstof waarbij het beter is als deze niet al te duur is. De winst kwam daarom vooral door lopende kostenbesparingsprogramma’s. De winstgroei bij Upstream werd vooral gerealiseerd in de VS waar vorig jaar nog 900 miljoen dollar verlies werd geleden. Per aandeel bedroeg de CSS-winst 0,50 dollar (+43%) ten opzichte van 0,44 dollar consensus.

De omzet van Shell steeg met 22% naar 75,8 miljard dollar, terwijl de olieproductie met slechts 2% steeg naar 3,7 miljoen vaten per dag. Zoals verwacht handhaaft Shell het dividend en kunnen aandeelhouders over 2 weken 0,47 dollar per aandeel tegemoet zien.

Het aandeel was in aanloop naar de cijfers al aardig opgelopen mede door de goede cijfers van de concurrentie. De goede resultaten waren dus al ingeprijsd en daarom reageert het aandeel vandaag niet zoveel op de cijfers.

Ook DSM laat betere resultaten zien dan verwacht

Er zat al veel goed nieuws ingeprijsd in de koers van chemieconcern DSM. Desondanks wist het concern vandaag beter dan verwachte cijfers te presenteren en nog meer beleggers te verleiden om het aandeel te kopen. Het resulteert in een circa 1% hogere koers. Volgens JP Morgan wordt DSM nog altijd 9% lager gewaardeerd dan zijn peers.

De kwartaalomzet steeg met 7% naar 2,14 miljard euro. De consensus lag op 2,08 miljard euro. Zowel de divisie Nutrition (voedingssupplementen, +5%) als Materials (kunststoffen, +11%) droegen bij aan de groei. Zeer positief is dat de omzet vooral groeide door de 9% stijging van verkochte volumes. De prijzen stegen slechts met 1% (die van vitamines daalden zelfs) en de valutaire tegenwind verlaagde de omzet in euro’s met 3%. De EBITDA steeg afgelopen kwartaal met 13% op jaarbasis naar 365 miljoen euro en de nettowinst nam met 14% toe tot 166 miljoen euro. De winst per aandeel steeg met 12% naar 0,91 euro en over de eerste negen maanden met 29% naar 2,81 euro.

De resultaten van bulkchemicaliënbedrijf ChemicaInvest herstelden in het derde kwartaal. De omzet steeg met 17%. DSM heeft een belang van 35% in dit bedrijf en wil het graag verkopen. Dit zou dit jaar nog kunnen gebeuren en anders volgend jaar.

Handhaaft outlook

Geheel logisch herhaalde CEO Sijbesma de nog maar recent afgegeven outlook voor het hele jaar. De tijdens de Investors Day van 25 september uitgesproken verwachting, komt neer op een dubbelcijferige groei van de EBITDA en een rendementstoename op het geïnvesteerde kapitaal van meer dan 100 basispunten.