Auteur: Krist Plaizier Datum: 28-11-2019

Rustige handel vandaag

Het zal waarschijnlijk stilletjes zijn op de beurzen in Europa nu de financiële markten van de Verenigde Staten vandaag gesloten blijven vanwege Thanksgiving Day. Zonder de (grote) vraag vanaf de andere kant van de plas, tenderen de beurzen die wel open zijn vrijwel altijd lichtjes negatief. Zo zijn ook vandaag de markten in Azië lichtjes lager gesloten en was de opening in Europa eveneens licht lager. De lagere standen kunnen ook deels verklaard worden doordat president Trump gisteren wetten ondertekende die steun uitspreken voor de demontranten in Hongkong. Hiermee zet hij mogelijk de lopende onderhandelingen met China over de handelsoorlog onnodig opnieuw onder druk.

Thanksgiving Day is een nationale feestdag in de Verenigde Staten en Canada waarop dank wordt gezegd. Traditioneel voor de goede oogst, maar tegenwoordig voor allerlei goede dingen. Op financieel vlak heeft de gemiddelde Amerikaan veel om dank voor te zeggen; het gaat hem/haar goed met een gestegen pensioen vanwege de sterk opgelopen beurs. Daarnaast is het huis meer waard geworden en betaalt men minder rente voor de hypotheek en de creditcard. Joe Sixpack voelt zich derhalve comfortabel over zijn financiële situatie en laat dit ook merken. Amerikanen staan erom bekend dat als het hen goed gaat, ze meer gaan consumeren. Gisteren maakte het Amerikaanse ministerie van Handel bekend dat de consumentenbestedingen in oktober maand op maand met 0,3% zijn gestegen. Dit was gelijk aan de gemiddelde analistenverwachting en 0,1% meer dan in september. De inflatiecomponent in het bestedingencijfer kwam uit op 1,6% op jaarbasis. Dit cijfer is een belangrijke graadmeter voor de Fed om te toetsen of de inflatie niet te snel oploopt zodat de rente verhoogd zou moeten worden. De berekende 1,6% is echter veel lager dan de gewenste 2% inflatie, zodat van een rentestijging voorlopig nog geen sprake hoeft te zijn.

Groei economie beter dan eerder ingeschat

De Amerikaanse consument blijft dus voldoende kooplustig om de bedrijfswinsten te ondersteunen en daarmee de aandelenmarkten. Aangezien de Amerikaanse economie voornamelijk gedreven wordt door bestedingen van Amerikaanse consumenten, blijft de economie mooi groeien. Gisteren maakte het Amerikaanse ministerie van Handel eveneens bekend dat de tweede schatting van de groei van de Amerikaanse economie is uitgekomen op 2,1% op jaarbasis in het derde kwartaal. Bij de eerste schatting werd nog een groei van 1,9% ingeschat. Naast de consument kreeg de economie ook wat meer steun van de opbouw van voorraden en een wat mindere afname van de bedrijfsinvesteringen.

Morgen gaat het echt los

De Amerikaanse consument mag dan afgelopen maand al meer besteed hebben, morgen gaat het naar verwachting pas echt los. Morgen start het koopjesseizoen voor de feestdagen met Black Friday, we schreven daar gisteren al over op deze plek. De ‘generale repetities’ waren gunstig. De eerder dit jaar gehouden eigen koopjes dag van Amazon, Prime Day, leverde de grootste e-retailer ter wereld een omzet op van naar schatting 6,1 miljard dollar. Dit was maar liefst 49% meer dan vorig jaar! En ook de omzet van de enkele weken geleden gehouden koopjesdag van die andere grote e-retailer, Alibaba, was prima. Tijdens deze zogenaamde ‘Singles Day’ werd er voor 36 miljard dollar verkocht, 16% meer dan vorig jaar. Aangezien Fintessa voor haar cliënten een positie heeft in Amazon, kijken we met grote belangstelling uit naar de omzetcijfers die morgen en vooral maandag (Cyber Monday) gerealiseerd zullen worden. Maar ook het aandeel Kimberly-Clark heeft onze interesse. Deze wereldmarktleider in hygiëneproducten verkoopt onder andere luiers. En laten luiers nou één van de meest verkochte producten zijn geweest tijdens Singles Day!