Auteur: Dennis van den Brink    Datum: 12-02-2024

S&P 500 breekt 5000 grens

Voor het eerst in de geschiedenis sloot de Standard & Poor’s 500 boven 5.000 punten. In de eerste zes handelsweken van dit jaar staat de desbetreffende index zo’n zes procent hoger. De stijging is vooral te danken aan solide winstcijfers, met name de technologiefondsen presteren dit jaar wederom zeer sterk. Daarnaast blijft de economie nog zeer veerkrachtig en zal naar alle waarschijnlijkheid de Federal Reserve dit jaar de rente gaan verlagen. Waar men vorig jaar bang was voor een harde landing van de economie lijkt dat steeds onwaarschijnlijker. De kans op een renteverlaging in maart lijkt ook steeds kleiner te worden door de sterke toename in de werkgelegenheid en de inflatie die nog boven de doelstelling van twee procent ligt. De markt verwacht dat in mei wel de eerste renteverlaging zal worden doorgevoerd.

Nvidia gaat de strijd aan met chipontwerpers

Nvidia wilde chipontwerper ARM in 2020 overnemen voor 40 miljard dollar. De overname werd in 2022 door hevige kritiek van regulerende instanties definitief afgeblazen. Nadat de overname niet door ging, is ARM in 2023 op de beurs gezet door Softbank. Vrijdag kwam echter het nieuws naar buiten dat Nvidia een aparte tak zal gaan oprichten. De desbetreffende tak zal op maat gemaakte chips voor onder meer cloudcomputing en geavanceerde processoren voor kunstmatige intelligentie gaan ontwerpen. Nvidia wil op deze manier een gedeelte van de exploderende markt voor op maat gemaakte chips veroveren en zichzelf beschermen tegen toenemende concurrentie.

Technologiegiganten Microsoft, Alphabet en Meta Platforms zijn met elkaar de strijd aangegaan om de chips van Nvidia te kunnen bemachtigen. De kunstmatige intelligentiechips zijn cruciaal om de groeiende vraag naar generatieve kunstmatige intelligentie te kunnen bijbenen en de gelieerde producten verder te ontwikkelen. De H100 en A100 chips fungeren als universele kunstmatige intelligentieprocessoren voor verschillende belangrijke klanten. Door de algemene en universele aard van deze chips zijn veel technologiebedrijven begonnen met het ontwikkelen van eigen chips die specifieker van aard zullen zijn. Door deze ontwikkeling voelt Nvidia zich geneigd om een aparte tak op te richten die op maat gemaakte chips zal gaan ontwerpen. Nvidia zal de strijd aan gaan met Broadcom, Marvell Technologies en ARM, die ook chips ontwerpen voor cloud en kustmatige intelligentie toepassingen.

Nvidia geniet momenteel een marktaandeel van 80 procent voor hoogwaardige kunstmatige intelligentie chips. De markt voor op maat gemaakte chips was 30 miljard dollar groot in 2023. De markt voor datacenter chips zal naar verwachting dit jaar met 10 miljard dollar groeien en in 2025 zelfs verdubbelen. Deze zet van Nvidia kan ervoor zorgen dat de omzet van Broadcom, Marvell en ARM wordt aangetast in de toekomst door toenemende concurrentie van het meest waardevolle chipbedrijf. Daarnaast heeft Nvidia ook aangegeven zich verder te gaan focussen op de chipmarkt voor automotive en gaming. Bovendien is de Amerikaanse gigant in gesprek met telecominfrastructuur producent, Ericsson, om de grafische verwerkingseenheden van Nvidia draadloos te ontwikkelen. Na de aankondiging van vrijdag sloten de aandelen van Nvidia 3,5 procent hoger.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten