Auteur: Jan Bouius  Datum: 01-02-2023

Saai KPN stelt niet teleur

Dat saai weer sexy is, bleek gisteren wel uit de jaarcijfers van KPN. Op een timide Damrak was het bijna de grootste uitschieter met een plus van 2,1 procent. In hoofdlijnen waren de cijfers geheel conform verwachtingen, een kwestie van goed communiceren met de analisten.

In het vierde kwartaal kwam de aangepaste omzet een half procent hoger uit op 1.366 miljoen euro, twee miljoen hoger dan consensus. De EBITDA na leases steeg met 2,4 procent naar 598 miljoen, één miljoen hoger dan consensus.

Onder de streep wist KPN echter wel te verrassen. Door minder af te waarderen, steeg de winst ten opzichte van een jaar geleden met 21 procent tot 190 miljoen euro. Analisten gingen hier juist uit van een daling tot 131 miljoen euro. Ook de vrije cashflow was hoger dan gedacht, 189 miljoen, tien miljoen hoger dan consensus.

KPN denkt stijgende personeels- en energiekosten dit jaar middels andere kostenbesparingen op te kunnen vangen. De outlook voor dit jaar ligt op een aangepaste EBITDA na leases van 2,41 miljard euro. Het investeringsprogramma bedraagt 1,2 miljard euro en het concern verwacht een vrije cashflow te behalen ter grootte van 870 miljoen. Dat biedt KPN ruimte om voor 300 miljoen euro eigen aandelen in te kopen en het dividend te verhogen van 14,3 cent naar 15 cent per aandeel. Op de huidige koers is dat een dividendrendement van 4,77 procent.

Stora Enso ziet markt verzwakken

Het Fins-Zweedse bosbouwconcern Stora Enso publiceerde gisteren zijn jaarcijfers. Op jaarbasis steeg de omzet met 14,9 procent naar 11,68 miljard euro en de daarop behaalde operationele winst steeg met 23,75 procent tot 1,89 miljard euro. De beste performance in 22 jaar tijd! Het bedrijf stelt dan ook een recorddividend van 60 cent per aandeel in het vooruitzicht. Dat is een dividendrendement van dik 4,5 procent.

Het bedrijf waarschuwde echter gelijk voor wat minder florrisante tijden, gezien de ontwikkelingen van de afgelopen maanden. In het laatste kwartaal steeg de omzet slechts met 5 procent en daalde de operationele winst met 17 procent tot 355 miljoen euro. Ondanks dat het concern voor wat betreft energie (72 procent) en hout (30 procent) voor een groot deel zelfvoorzienend is, nemen per saldo de kosten toe. Niet alleen de kosten van energie en hout stijgen, maar ook die van chemie en logistiek. Daarnaast weegt de vertraging in de bouwsector en het zwakkere consumentenvertrouwen op de vraag naar gezaagd hout en golfkarton. Stora Enso verwacht dit jaar daarom een daling van het operationele resultaat. Vanwege deze waarschuwing daalde de koers met ruim 5 procent in de opening. Gedurende de dag nam dit af tot een min van 3,1 procent.

Stora Enso heeft eerder bewezen financieel, operationeel en strategisch goed in staat te zijn om met moeilijke marktomstandigheden om te gaan. De papierdivisie wordt afgestoten en de investeringen in duurzame verpakkingen en bouwoplossingen blijven gewoon doorgaan. De balans is sterk; de netto schuld was eind 2022 slechts 70 procent van de operationele EBITDA.

Daarnaast blijft het bedrijf innoveren. Onder andere door uit hout een alternatief voor fossiel grafiet in batterijen te maken. Hiervoor zijn samenwerkingsverbanden met de Zweedse batterijenfabrikant Northvolt en de elektrische automaker Polestar aangegaan.

Hoogtijdagen Pfizer voorbij

Het Amerikaanse Pfizer, een van de grootste farmaceutische bedrijven ter wereld, publiceerde gisteren zijn jaarcijfers 2022. CEO Albert Bourla sprak over een recordjaar, waarin Pfizer zijn omzet dankzij de gigantische verkopen van het coronavaccin Comirnaty en -medicijn Paxlovid met 30 procent zag groeien tot 100,3 miljard dollar. Zonder deze twee blockbusters zou deze omzetgroei slechts 2 procent zijn geweest. De verkopen van Comirnaty en Paxlovid waren tezamen goed voor 56,74 miljard dollar omzet.

Het is niet verwonderlijk dat Pfizer een recordwinst realiseerde. De aangepaste winst per aandeel steeg met 62 procent tot 6,58 dollar, waarvan 1,14 dollar in het vierde kwartaal. Dit laatste was 9 dollarcent hoger dan verwacht. Maar nu de coronapandemie niet meer een ‘noodsituatie’ is, iedereen is er wel een beetje klaar mee, verwacht Pfizer een flinke omzetkrimp bij zijn coronablockbusters. De omzet hiervan zal dit jaar met meer dan 60 procent dalen tot ongeveer 21,5 miljard dollar. Maar dit komt niet geheel uit de lucht vallen. Om zich voor te bereiden op een leven na corona, heeft Pfizer een gedeelte van de miljarden die het aan corona verdiend heeft besteed aan overnames. Om de pijplijn met potentiële blockbusters te vullen nam Pfizer afgelopen jaar achtereenvolgens Trillium Therapeutics, Arena Pharmaceuticals, Biohaven Pharmaceutical en Global Blood Therapeutics over voor in totaal 26,3 miljard dollar. Mogelijk zien we dit jaar hierdoor een record aan lanceringen van nieuwe producten. Maar het neemt niet weg dat de outlook voor dit jaar flink lager staat. Pfizer denkt een omzet van 67 à 71 miljard te behalen en een winst per aandeel van 3,25 à 3,45 dollar. Beleggers konden daar gezien de 1,4 procent hogere slotkoers goed mee leven.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten