Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 15-10-2019

SaaS

Rally met een smalle basis

Nog niet zo lang geleden maakten beleggers zich zorgen over de smalle basis waarop de rally op de aandelenmarkt berustte. Slechts een handvol zeer grote technologiefondsen stuwde met zijn soms fabelachtige winsten de beurzen naar steeds weer nieuwe hoogten. Zoals zo vaak in de beleggingsindustrie werden de betreffende fondsen bekend onder een afkorting, FAANG. FAANG staat voor Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google. Ook in de eerste drie kwartalen van 2018 waren bovengenoemde Big Five grotendeels verantwoordelijk voor de koerswinsten in de Verenigde Staten. Toen volgde het “zwarte” vierde kwartaal. De S&P 500-index daalde ineens met 20 procent. En met de index daalden ook de grote technologiefondsen.

Technologie trekt nog steeds de kar

Daar bovenop volgde een in toenemende mate negatieve berichtgeving in verband met hun te grote marktmacht, misbruik van data en beïnvloeding van onze dagelijkse nieuwsvoorziening. De aandelenmarkten herstelden echter weer net zo snel als ze gedaald waren en met de index liepen ook de technologiefondsen weer op. Nu we wederom in het vierde kwartaal zijn aanbeland lijkt er echter iets veranderd te zijn. Jawel, de technologiesector als geheel trekt nog steeds de beurs. Tot zover is er niets veranderd.

SaaS outperformed

Onder de oppervlakte heeft het landschap echter een andere aanblik gekregen. Er heeft een opmerkelijke rotatie plaatsgevonden. Beleggers hebben hun voorheen populaire FAANG-aandelen – deels – ingeruild voor een nieuw type technologiefondsen, de SaaS-aandelen. SaaS staat voor Software as a Service en is een eenvoudige afkorting voor een grote selectie grote en kleinere softwarebedrijven in opmars. Denk daarbij aan Salesforce.com, ServiceNow, Workday, Atlassian Corp, Adobe Systems en niet te vergeten Microsoft. Reeds in 2018 vond er een rotatie plaats, getuige het enorme verschil in performance. Waar de FAANG-aandelen vorig jaar een schamele 7 procent rendeerden – nog altijd een stuk beter dan de beurs als geheel – lieten de Saas-aandelen 78 procent koerswinst optekenen. Let wel, in 2018, een jaar waarin de beurzen terrein verloren.

Cloudcomputing

Een rendementsverschil dat zich dit jaar heeft voortgezet. Waar FAANG de S&P 500 nog steeds outperformed, zijn de Saas-aandelen duidelijk beter. Als belegger kun je nog steeds niet om de grote technologiefondsen heen, maar kun je de opkomende softwarebedrijven niet langer negeren. Waar staan deze Saas-bedrijven voor? Het zijn softwarebedrijven die veel te maken hebben met cloudcomputing. Ze verschaffen toegang tot software en opgeslagen data vanaf ieder apparaat met een internetverbinding. Via grote servers kunnen omvangrijke handelingen per computer uitgevoerd worden en wordt alle denkbare informatie op verzoek via internet beschikbaar. Nieuw is vooral de omschakeling naar een model waarin een eenmalige aanschaf van software wordt vervangen door een abonnementenmodel.

Abonnementeneconomie

Deze switch naar een abonnementenmodel heeft diverse voordelen. Ten eerste hebben klanten niet langer grote hardware systemen nodig en daarnaast hoeven de softwarebedrijven hun producten niet langer fysiek te verschepen. Goedkoper en goed voor het milieu. Ten tweede is een abonnement toegankelijker dan een eenmalige aanschaf. Een maandelijks bedrag van bijvoorbeeld 10 dollar spreekt meer aan dan een eenmalige aanschaf van 120 dollar. Het gebruik is belangrijker dan het bezit. Maar het grootste voordeel is wel de hogere kosten voor klanten om te switchen naar een concurrent. Van een abonnement dat volledig in je systeem geïntegreerd is veranderen blijkt in de praktijk minder eenvoudig dan om de zoveel jaar weer een totaal nieuw product aanschaffen.

Over naar de cloud met behulp van SaaS

De Amerikaanse economie wordt steeds meer een abonnementeneconomie. Deze overgang heeft de kenmerken van een stille revolutie. Volgens kenners staat de overstap naar de cloud nog in de kinderschoenen. De verwachting is dat bedrijven steeds meer data en besturingsfuncties gaan overbrengen naar de cloud. Saas-bedrijven leveren daarvoor de nodige software.