Auteur: Krist Plaizier Datum: 23-08-2019

Saudi Aramco: wel of niet naar de beurs?

De afgelopen maanden hebben de Saoedi’s via de OPEC hun best gedaan om de olieprijs te laten stijgen. Ze deden dit door, in samenwerking met de Russen, de olieproductie te beperken. Dit heeft gewerkt; afgelopen jaar is de olieprijs enorm gestegen. Naast dat dit leuk is voor de inkomsten van Saoedi-Arabië, had dit nog een ander doel. De financiële markten moesten enthousiast gemaakt worden voor oliewaarden zodat de geplande emissie van het staatsoliebedrijf Saudi Aramco een succes zou gaan worden. Het betreft hier een emissie van het grootste (olie)bedrijf ter wereld met een, naar verluidt, marktkapitalisatie van circa 2000 miljard dollar. Dit is tweemaal de waarde van Apple. Slechts 5% van de aandelen zou naar de markt worden gebracht. Maar dit zou toch één van de grootste beursgangen ter wereld worden met een waarde van zo’n 100 miljard dollar. Er wordt in de markt dan ook gesproken van ‘de moeder aller beursgangen’.

Maar toen kwam gisteren ineens het bericht dat de beursgang zou zijn afgeblazen. Het hele team van financiële adviseurs dat aan de beursgang werkte, zou zelfs al ontbonden zijn. De reden zou zijn dat Aramco bezig is met grote deelname in het petrochemische bedrijf Saudi Basic Industries Corp 2010 SE (Sabic). Kort nadat dit bericht als een vuurtje rondging op de financiële markten, kwam de Saoedische minister van Energie met een verklaring dat van afblazen geen sprake is. Wel zou de emissie kunnen worden uitgesteld in verband met de geplande deelname. Bovendien wil Saoedi-Arabië de emissie pas doen op een ‘zelfgekozen moment wanneer de marktcondities optimaal zijn’. Daar is nu, met de handelsoorlog van Trump en de spanningen met Iran, geen sprake van. Er is dus sprake van uitstel, geen afstel. En dus kunnen de beurzen van Londen, New York en Hong Kong blijven hopen dat zij uitgekozen worden voor de notering van aandelen Saudi Aramco. Met de opbrengst van de emissie wil kroonprins Mohammed bin Salman zijn land minder afhankelijk maken van olie. De opbrengst zal daarom geïnvesteerd worden in allerlei andere ondernemingen waarvan de prins verwacht dat deze goed zijn voor de toekomst van Saoedi-Arabië.

Alibaba presenteert de kwartaalcijfers

Momenteel beleggen wij voor onze offensievere cliënten in het Japanse Sofbank Group. Eén van de grootste belangen van dit Japanse investeringsfonds is in het Chinese online warenhuis Alibaba. De Chinezen kwamen vandaag met kwartaalcijfers. De verwachtingen waren hooggespannen. Onder meer door de door Trump geïnitieerde handelsoorlog met de Chinezen, gaat het momenteel niet goed met de Chinese economie. De Chinese beurzen zitten momenteel in een ‘bearmarket’. En ook de Chinese munt, de yuan, staat de laatste tijd flink onder druk. Beleggers waren daarom zeer benieuwd hoe dit allemaal de prestaties van Alibaba zou hebben beïnvloed.

Alibaba wordt door vele analisten op de voet gevolgd. Vrijwel allemaal zijn ze zeer enthousiast. Van de 49 analisten gaven er 48 voor de cijfers een koopadvies, waarvan 16 zelfs een ‘strong buy’. Hun gemiddelde koersdoel ligt zo’n 35% hoger op 240,50 dollar. Van de afgelopen 12 kwartalen waren de cijfers 10 kwartalen beter dan verwacht. Gemiddeld steeg de koers van Alibaba na de cijfers de afgelopen 12 kwartalen met 6,4%. Ook vandaag werden analisten op beter dan verwachte cijfers getrakteerd, al valt de winst per aandeel wel tegen. De gemiddelde verwachte winst per aandeel was 8,19 yuan. Het werd 8,04 yuan (1,22 dollar). De kwartaalomzet steeg ten opzichte van vorig jaar met 61% (!) naar 80,92 miljard yuan (12,23 miljard dollar). Verwacht werd 80,88 miljard yuan. De omzet uit cloudcomputing steeg met 93%. Maar Alibaba’s belangrijkste activiteit blijft de e-commerce. Deze omzet nam met 61% toe. De Ebitda kwam uit op 29.36 miljard yuan (+17%) waar de analisten uitgingen van 28,77 miljard yuan. Voorbeurs steeg de beurskoers met 3%.