Auteur: Krist Plaizier Datum: 04-02-2021

Shell boekt recordverlies, maar verhoogt het dividend

Met de publicatie van de jaarcijfers over 2020 sluiten de oliemajors een ‘annus horribilis’ af. Dankzij de coronapandemie kregen zij te maken met dramatisch dalende olieprijzen, verdampende winsten, onverwachte afschrijvingen en tienduizenden ontslagen. Royal Dutch Shell deelt mee in de malaise, zo bevestigde het bedrijf vandaag nog eens met de publicatie van de jaarcijfers. Hoewel de cijfers niet als een verrassing komen, bleken de analisten toch iets te positief. Wel zijn ze in lijn met de concurrentie.

Over het gehele jaar rapporteerde Shell een verlies van ruim 21 miljard dollar. Dit grootste jaarverlies ooit is vooral te danken aan een forse afboeking bij de halfjaarcijfers van ruim 18 miljard dollar op voorraden en gasprojecten in Australië. Dit was na de eerste lockdown en dus al bekend. Exclusief afschrijvingen en voorraadeffecten (de zogenaamde aangepaste winst) was er geen verlies, maar een winst van 4,85 miljard dollar. Overigens is dit nog steeds teleurstellend gezien de aangepaste winst over 2019 van 16,46 miljard dollar en de analistenconsensus van 5,15 miljard dollar. Over het vierde kwartaal daalde de aangepaste winst met 87 procent naar 393 miljoen dollar, vooral door lagere productie, lagere olie- en gasprijzen en lagere raffinagemarges.

Verhoging dividend
Het door afschrijvingen veroorzaakte nettoverlies is ‘non-cash’ zoals dat heet en kost dus geen contanten. De operationele kasstroom over 2020 kwam uit op 34 miljard dollar. Hoewel dit 19 procent minder is dan in 2019, is Shell hiermee in staat om voor komend kwartaal het dividend te verhogen met 4 procent. Vorig jaar kwam Shell nog met een historische ingreep, voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog, door het dividend te verlagen. Maar al snel daarna werd de weg omhoog weer ingeslagen. Het dividend over het vierde kwartaal blijft gelijk aan dat over het derde kwartaal. Daarom zal er 18 februari aanstaande 0,1665 dollar per aandeel uitgekeerd worden. Het dividend over het lopende eerste kwartaal wordt met 4 procent verhoogd en zal derhalve 0,1735 dollar per aandeel bedragen. Dit is zo’n 4 procent op de huidige koers.

Nieuwe strategie

De cijfers worden voor kennisgeving aangenomen. De handel in de aandelen Royal Dutch Shell begon lichtjes lager. Beleggers kijken veel meer uit naar de strategische update (Project Reshape) die Shell volgende week donderdag zal presenteren. Shell en de Europese concurrenten zoeken naar een nieuw businessmodel, teneinde hun afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Persbureau Reuters zegt de nieuwe strategie van Shell al te hebben ingezien. Naast een al eerder bekendgemaakte ontslagronde van 7000 á 9000 banen wereldwijd (vooral managementlagen worden geschrapt), vertelt Reuters dat Shell in de toekomst vooral een handelaar wil gaan worden in (hernieuwbare) energie. Shell noemt dit ‘marketing’ en heeft hierin al een grote expertise als grootste handelaar ter wereld in energie. De handel in olie- en gasproducten gaat natuurlijk gewoon door, waarbij de nadruk blijft liggen op vloeibaar gas (LNG). Maar Shell wil ook wind- en zonne-energie, biodiesel en elektriciteit gaan in- en verkopen. Van het op grote schaal investeren in wind- en zonneparken ziet Shell af. Dit zorgt voor te veel kapitaalbeslag en de concurrentie is te hevig en ongelijk. Shell wil vooral gebruik maken van de gigantische verkooporganisatie. Wereldwijd heeft Shell meer dan 45.000 verkooppunten (zoals benzinestations). Dit zijn er meer dan bijvoorbeeld grote retailers als McDonald’s of Starbucks. Dit voordeel wil Shell veel meer gaan benutten dan nu het geval is. Zo moeten er 10.000 verkooppunten bijkomen voor 2025 en zullen er veel meer laadstations gaan komen voor elektrische auto’s die groene energie zullen ‘tanken’. De aankoop van het Duitse Ubitricity vorige week lijkt hiermee geheel logisch. De te tanken energie komt niet alleen uit biomassa, zon of wind, maar ook uit waterstof. Shell is al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw bezig met de ontwikkeling van waterstof. Groene waterstof (gemaakt met hernieuwbare energie) is dan ook een speerpunt van Shell. Het bouwt daartoe twee gigantische centrales. Eén in Hamburg en de andere in Rotterdam.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten