Auteur: Joop van de Groep Datum: 12-04-2019

Shell oliedom?

Follow This, de groene activistische aandeelhouder van Shell, krijgt steun van een 6-tal grote aandeelhouders. In een verklaring vragen onder ander NN, AEGON en Achmea aan Shell en de gehele olie- en gassector om de uitstoot van CO2 af te bouwen conform de klimaatdoelstellingen van de VN, wat neerkomt op een reductie van de emissies van minimaal 65 procent in 2050. 

Met het huidige klimaatbeleid van Shell zou de reductie blijven steken op 30 procent. Follow This probeert al jaren Shell te bewegen naar een groener klimaatbeleid door op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering groene voorstellen in te dienen. Nu een aantal grote aandeelhouders zich expliciet hebben uitgesproken voor een groener beleid, wordt de druk op Shell opgevoerd om vaart te maken met het klimaatbeleid.

Hoofdpijn

Niet alleen de klimaatdoelstellingen maar ook de samenwerking met het Russische staatsgasconcern Gazprom bezorgt Shell hoofdpijn. Eerder deze week werd bekend dat Shell uit het LNG-project nabij de stad Sint-Petersburg is gestapt. Naar verluidt zou Gazprom zonder medeweten van Shell het bedrijf RusGazDobycha hebben toegevoegd aan het project. RusGazDobycha wordt gelinkt aan Arkady Rotenberg, een vertrouweling en voormalige judopartner van Poetin

Rotenberg staat op de Amerikaanse en Europese sanctielijst omdat enkele bedrijven van Rotenberg betrokken zijn geweest bij de bouw van de omstreden brug over de Straat van Kertsj om de Krim met het vasteland van Rusland te verbinden.

Sachalin

Het is niet de eerste keer dat Shell zich terugtrekt uit een joint venture met Gazprom. Vrijwel altijd behoudt Gazprom een meerderheidsbelang en dus de zeggenschap over de joint venture. In 2006 moest Shell toegeven aan de eisen van Gazprom op het Sachalin-project, nadat de Russische regering het contact had opengebroken.

Poetin

In juni 2016 op het Internationale Economische Forum in Sint-Petersburg tekenden Shell en Gazprom een overeenkomst om in de havenstad Oest-Loega een fabriek te bouwen die aardgas omzet in vloeibare LNG. De LNG-terminal wordt vervolgens aangesloten op het netwerk van Gazprom.

Shell-topman Ben van Beurden heeft op het forum gesproken met president Poetin. De Russische president was vol lof en sprak van een “oude en betrouwbare partner”. Poetin gaf aan bereid te zijn om buitenlandse investeerders niet meer te verrassen met onder andere nieuwe extra belastingen op inkomsten uit olie en gas. Hij zei dat om het besmeurde blazoen enigszins op te poetsen.

Blauwtje lopen

Nu blijkt andermaal dat de beloftes van Poetin loos zijn. Shell is niet vrijwillig uit het LNG-project gestapt. Het olie-en gasconcern zal niet het risico willen lopen om ook op de sanctielijsten terecht te komen vanwege een gedwongen samenwerking met een dubieuze partner. Na het Sachalin-debacle loopt Shell andermaal een blauwtje. De verklaring van Shell dat het besluit om zich terug te trekken uit dit project, geen gevolgen zal hebben voor de andere projecten met Gazprom, valt in de categorie “de wens is de vader van de gedachte”.