Auteur: Krist Plaizier Datum: 21-09-2020

Shell wil flink kosten gaan besparen

Volgens persbureau Reuters wil Royal Dutch Shell een structurele kostenbesparing gaan realiseren van wel 40 procent bij de olie- en gasproductie van de oliemajor. Deze kostenbesparingen komen bovenop de al eerder aangekondigde besparingen van zo’n 4 miljard dollar. Dit lijkt mij slecht nieuws voor de toeleveranciers in de olie-industrie. Bedrijven als Fugro en SBM Offshore openden vanochtend dan ook meer dan 2 procent lager. Maar ook bij Shell zelf opereren beleggers flink aan de verkoopzijde. Ook dit aandeel daalde op het nieuws, zelfs met meer dan 3,5 procent.

Shell is momenteel bezig met een interne strategische heroriëntatie welke dit jaar nog afgerond zou moeten worden. Het wordt intern ‘Project Reshape’ genoemd. Hierbij is het de doelstelling om de ingewikkelde structuur van de onderneming te vereenvoudigen en om een invulling te geven aan de huidige energietransitie. De vraag die hierbij op tafel zou liggen, is hoe Shell cash kan vrijspelen bij de productie van olie en gas. De bespaarde middelen zouden dan geïnvesteerd kunnen worden in meer duurzame energiewinning zoals wind en waterstof. De afgelopen jaren heeft Shell hier al flink in geïnvesteerd, maar deze investeringen moeten verder omhoog. Ondanks de misgelopen overname van Eneco, wil Shell zich toch nog steeds meer gaan begeven op de elektriciteitsmarkt. In tegenstelling tot bij fossiele brandstoffen zijn bij hernieuwbare energie en op de elektriciteitsmarkt de marges relatief laag. Ook daarom moeten de kosten omlaag. Tevens zou er een cultuurverandering in het bedrijf noodzakelijk zijn, Shell moet bedenken wat voor bedrijf het in de toekomst wenst te zijn.

Vorig jaar bedroegen de operationele kosten van Shell 38 miljard dollar. Het olie- en gasconcern wil dus deze kosten gaan verlagen met wel 40 procent. Hierbij worden drie divisies bekeken. In de Upstream-divisie worden naast lagere kosten in de operationele sfeer ook lagere investeringen in nieuwe projecten hiertoe gerekend. Bij de Gasdivisie moeten de kosten bij de LNG-productie omlaag. En bij Downstream moeten de kosten omlaag bij de 45.000 tank- en servicestations. Ook moet hier het aantal olieraffinaderijen van 17 naar 10. Shell heeft al een verkoopbesluit genomen over 3 hiervan. In alle divisies wordt er bekeken of er gesneden kan worden in de managementlagen. Dit betekent dat duizenden banen zouden kunnen verdwijnen. Een toelichting op de strategische heroriëntatie zal gegeven worden tijdens een te houden beleggersdag in februari 2021.

Boskalis wint rechtszaak

Boskalis werd begin deze maand in Nederland voor de rechter gedaagd omdat het met een Indonesische dochteronderneming in Indonesië de lokale vissers van hun broodwinning zou beroven. Boskalis werkt al een paar maanden aan de uitbreiding van de containerhaven van Makassar op Sulawesi. Volgens milieu- en mensenrechtenorganisatie Both ENDS zouden hierbij de visgronden aangetast worden. Door het omwoelen van de zeebodem met sleephopperzuiger Queen of the Netherlands zou het water troebel worden en dit zou de vissen verjagen. Boskalis verweerde zich door aan te geven dat aan alle milieuaspecten voldoende aandacht is gegeven. Ook zijn alle OESO-richtlijnen gevolgd.

Afgelopen vrijdag verklaarde de rechtbank in Rotterdam zich niet ontvankelijk. Boskalis hoeft daarom vooralsnog geen inzage te geven in zijn werkzaamheden op het Indonesische eiland Sulawesi. De rechter achtte de eisen van Both ENDS niet ontvankelijk omdat de eisen buiten de Nederlandse rechtssfeer vallen. Omdat de vergunning voor de werkzaamheden in Indonesië is afgegeven, ligt de verplichting om over de effecten voor het milieu te rapporteren ook daar. Daarom zouden de eisen ingediend moeten worden bij een rechtbank in Indonesië. Tevens vraagt de rechter zich af of Both ENDS wel Indonesische vissersgemeenschappen kan vertegenwoordigen. Logischer zou het zijn indien de Indonesische vissers dit zelf zouden doen of in ieder geval een Indonesische partij. 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten