Auteur: Joop van de Groep Datum: 03-05-2019

Slaapverwekkende beurs

Superbelegger Warren Buffet heeft voor de eerste keer middels zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway aandelen van Amazon gekocht. De beursgoeroe meldde op nieuwszender CNBC dat hij fan is geworden van Amazon en begrijpt niet dat hij niet eerder in het aandeel is gestapt. 

Buffet was jarenlang terughoudend met het investeren in technologiebedrijven omdat hij twijfels had over het verdienmodel en de markt niet goed kon doorgronden. Eén van de beurswijsheden van Buffet is namelijk “mijd bedrijven die je niet begrijpt”. In de jaren negentig was dit onder andere de reden dat Buffet niet belegd zat in snelgroeiende technologiebedrijven. Tijdens de internethype leverde hem dit veel kritiek op. Maar achteraf bleek dat het “orakel van Omaha” gelijk had en voorkwam hij dat Berkshire Hathaway een miljardenverlies zou lijden door het knappen van de internetbubbel in het voorjaar 2000.

Ruim tien later besloot Buffet om een belang van 10 miljard dollar in computermaker IBM te nemen. Geen beste ervaring want vorig jaar nam hij met verlies afscheid van het IBM-belang. Met zijn tweede investering in één van de grootste technologiebedrijven Apple boert Buffet een stuk beter. Inmiddels is zijn belang in de maker van iPhones gegroeid naar een waarde van 50 miljard dollar.

Buffet is ervan overtuigd dat zijn nieuwe investering in Amazon de zoveelste successtory gaat worden. Amazon is het jaar sterk begonnen. In het eerste kwartaal is de winst van ‘s werelds grootste webwinkel qua beurswaarde meer dan verdubbeld. Hoe groot Berkshire Hathaway in Amazon zit, is niet bekend gemaakt.

Spectaculaire beursintroductie

De Beyond Burger is de eerste vegaburger die eruit ziet, gebakken wordt en smaakt zoals een echte burger. Het opmerkelijke aan dit product is dat er geen soja en gluten inzitten en wellicht het belangrijkste is wel dat de vegaburger niet genetisch gemodificeerd is.
Beyond Burger heeft er ruim 7 jaar over gedaan om zich te verdiepen in de structuur van het vlees en de smaakervaring in de mond. De vegaburger is onder andere gemaakt van erwten die zorgen voor het merendeel van de eiwitten. De rode kleur van de burger, net als bij een echte biefstuk, komt van bieten.

De Beyond Burger, van de in Californië gevestigde producent van vleesvervangers Beyond Meat, is vooral populair in Noord-Amerika. Beyond Meat verkoopt onder andere de vegaburgers aan supermarkten in heel Amerika en ook aan restaurantketens. Gisteren maakte Beyond Meat een spectaculaire beursintroductie op Wall Street. De koers van het aandeel schoot tot 160 procent omhoog. Bill Gates, oprichter van Microsoft, en acteur Leonardo DiCaprio, beiden investeerders in Beyond Meat, beleefden een prachtige dag op de beurs. Op de huidige koers van 65 dollar is het vooralsnog verlieslatende bedrijf meer dan 3,5 miljard dollar waard.

Short op de VIX

Diverse media meldden dat mogelijk vandaag de Verenigde Staten en China een handelsakkoord tekenen. Minister van Financiën Steven Mnuchin liet eerder deze week weten dat de gesprekken productief verlopen. Als er een overeenkomst wordt gesloten tussen beide economische grootmachten dan worden er veel onzekerheden weggenomen bij de beleggers en keert de rust terug op de financiële markten. Vooruitlopend hierop hebben Hedge Funds posities ingenomen die speculeren op minder bewegelijke aandelenbeurzen. De shortselling van de volatiliteitsindex VIX is het grootst sinds 15 jaar.

Professionele beleggers maken zich op voor een slaapverwekkende beurs.