Auteur: Joop van de Groep Datum: 04-10-2019

Slecht nieuws is goed nieuws

Eerder deze week kwamen er teleurstellende berichten over de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie naar buiten. Derhalve werd er door de beleggers met meer dan normale belangstelling uitgekeken naar de ontwikkeling van de bedrijvigheid in de dienstensector. Volgens onderzoeksinstituut ISM daalde de inkoopmanagersindex van 56,4 in augustus naar 52,6 in september. De daling was sterker dan waarop economen vooraf hadden gerekend. De groei in de dienstensector is hiermee uitgekomen op het laagste niveau van de afgelopen drie jaar

In eerste instantie schrokken beleggers van de tegenvallende groei van de dienstensector omdat de zorgen over de economische groeivertraging in de Verenigde Staten toenemen. De waarde van de USdollar daalde iets ten opzichte van de euro en de rente op 10-jaars Amerikaans staatspapier daalde naar 1,53 procent. De zorgen over de groeivertraging van 's werelds grootste economie hadden ook zijn uitwerking op de oliemarkt, een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent goedkoper.

Nadat de beleggers van hun eerste schrik bekomen waren, putten zij moed uit de gedachten dat de reeks tegenvallende macro-economische data de Fed ertoe zou kunnen bewegen om de rente verder te verlagen. 

Analisten hebben de kans op twee renteverlagingen dit jaar verhoogd van 20 procent naar 50 procent. De verhoogde kans op ruimer monetair beleid van de centrale bank deed het sentiment goed. Wall Street maakte de verliezen goed en sloot gisteren aanzienlijk hoger. In navolging van Wall Street ging de aandelenbeurs op het Damrak goed van start. Beleggers kijken vooral uit naar het belangrijke Amerikaanse banenrapport omdat de ontwikkeling van de werkgelegenheid invloed heeft op het rentbesluit van de Fed. Als de voortekenen niet bedriegen dan zou het rapport zomaar kunnen tegenvallen waardoor de kans op renteverlagingen verder toenemen. Dit betekent dat voor de beleggers in deze situatie slecht nieuws juist goed nieuws kan zijn.

Bedrijfsnieuws

PepsiCo boekte in het derde kwartaal een autonome omzetgroei van 4,3 procent en kwam daarmee uit op een groei van 4,6 procent voor de eerste negen maanden. Wisselkoerseffecten hadden een negatieve impact van 1 procent op de omzet van het afgelopen kwartaal. CEO Ramon Laguarta toonde zich tevreden over de groei en heeft de verwachtingen voor de rest van het jaar verhoogd. 
Het aandeel sloot gisteren 4 procent hoger.

Constellation Brands kwam met de tweede kwartaalcijfers van het fiscale boekjaar 2020. Het verkochte biervolume in het afgelopen kwartaal steeg met 7,5 procent. De sterkste groei werd gemeten bij het merk Modelo Especial met een stijging van 15 procent. De stijging van de verkopen deze zomer van Corona Refresca heeft ervoor gezorgd dat het speciaalbier in de top 5 van de meest populairste bieren in de Verenigde Staten is beland.

Toch moest de bierbrouwer een verlies van $ 2,77 per aandeel rapporteren. Constellation Brands heeft een belang van 38 procent in de Canadese wietkweker Canopy Growth. Het afgelopen kwartaal is de koers van Canopy Growth met meer dan 40 procent gedaald. De geschoonde winst per aandeel dus exclusief Canopy Growth is uitgekomen op $ 2,91. Ondanks de verhoogde outlook van de geschoonde winst per aandeel sloot de koers van Constellation Brands 6 procent lager.

Apple verwacht een flink hogere vraag naar de iPhone 11 modellen en gaat daarom de productie verhogen. Ook de toeleveranciers van onderdelen van de iPhones hebben het verzoek gekregen om de productie op te schroeven. Dit is goed nieuws voor de chipsector.