Auteur: Joop van de Groep   Datum: 22-09-2023

Slechte beursweek voor de boeg?

Niet zo zeer het rentebesluit maar wel de renteverwachtingen van de centrale bank van Amerika (Fed) dreunden gisteren nog na op Wall Street. De Fed liet de deur open voor nog één renteverhoging dit jaar en verwacht nog maar twee rentedalingen voor 2024. Dit zijn twee renteverlagingen minder dan de laatste update drie maanden geleden. 

Gisteren publiceerde The Conference Board de leidende indicatoren (LEI) voor de Amerikaanse economie in de maand augustus. De LEI-index daalde met 0,4 procent op maandbasis. De conjunctuurindicator, die de ontwikkeling van de economie voor het komende halfjaar voorspelt, laat al anderhalf jaar een daling zien. Deze conjunctuurbarometer voorspelt al enige tijd zwaar economisch weer en staat daarmee haaks op de economische groeiverwachtingen van de monetaire beleidsbepalers van de centrale bank. Het beleidscomité werd afgelopen woensdag veel positiever over de economische vooruitzichten. Voor dit jaar werden de groeiverwachtingen namelijk verhoogd van 1 naar 2,1 procent. Na de toelichting op het rentebesluit schoot de Amerikaanse tienjaarsrente de afgelopen dagen met maar liefst 20 basispunten omhoog naar een stand van 4,51 procent. Dit is de hoogste stand sinds november 2007. 

Slechtste tien beursdagen van het jaar

De Fed heeft afgelopen woensdag (20 september) na de vergadering het startschot gegeven voor historisch gezien de slechtste tien beursdagen van het jaar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de gemiddelde dagrendementen van de toonaangevende S&P 500 index in de periode tussen 20 en 30 september te boek staan als de grootste verliesdagen van het jaar. Het onderzoek had betrekking op de periode van 1950 tot 2021. Afgelopen woensdag sloot de S&P 500 index 0,9 procent lager en gisteravond sloot de index 1,6 procent lager. Dit kwartaal staat de S&P 500 index ruim 2 procent in het rood. Historisch gezien kunnen wij volgende week nog een slechte beursweek tegemoet zien. Resultaten uit het verleden bieden echter geen garantie voor de toekomst.

Duitsland stimuleert aanschaf warmtepompen

Een warmtepomp werkt onafhankelijk van fossiele brandstoffen en draagt actief bij aan de beperking van de CO2-uitstoot. De Duitse overheid is voornemens om de belasting op elektriciteit vrijwel geheel af te schaffen. De minister van economische zaken en klimaat wil namelijk de aanschaf van warmtepompen stimuleren en ziet graag dat er elk jaar ongeveer 500.000 warmtepompen worden geïnstalleerd. Over vier jaar mogen in Duitsland geen fossiel verwarmde boilers meer verkocht worden. Als gevolg van dit besluit zijn de verkopen van verwarmingsketels met 44 procent gestegen in het eerste halfjaar naar in totaal 667.500 stuks. Om de aanschaf van warmtepompen door huishoudens te stimuleren moeten de kosten van elektriciteit fors omlaag naar vrijwel nihil (0,05 cent per KWh). Ter vergelijking; in Nederland is de energiebelasting ongeveer 11 cent per KWh. 

Deze plannen van de Duitse overheid zijn goed nieuws voor Viessmann, toonaangevend op het gebied van warmtepompen. Het familiebedrijf is in april jongstleden overgenomen door het Amerikaanse Carrier Global Corporation, specialist in koeltechnieken. Voor Fintessa vermogensbeheer één van de belangrijkste redenen om Carrier Global in de effectenportefeuille op te nemen.

 

 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten