Auteur: Krist Plaizier  Datum: 11-11-2021

Sobere Singles’ Day


Vandaag vindt in het katholieke deel van Nederland de aftrap plaats van het carnaval met de verkiezing van Prins Carnaval. Dat 11 november een bijzondere datum is, hangt samen met het getal elf. In de volksnumerologie wordt 11 als het gekkengetal beschouwd. Helaas zorgt de oplaaiende coronapandemie ervoor dat het vandaag allemaal wat minder gek zal verlopen. Waar de gekte ook vanaf lijkt, is een andere dag die vandaag ook gevierd wordt. Aan de andere kant van de wereld, in China, is het vandaag Singles’ Day. Het is ‘de moeder aller shopdagen’. Deze Chinese soort van Valentijnsdag (ook hier worden alleenstaanden in het zonnetje gezet), of in het Chinees Guanggun Jie, valt elk jaar op 11 november. Het getal 1 brengt geluk in China en van 4 enen achter elkaar moet je dan wel heel erg gelukkig worden. De oprichter van Alibaba, Jack Ma, kopieerde dit idee van een viertal Chinese studenten in 2009. De Chinese internetgigant verkocht de afgelopen jaren op deze dag voor miljarden aan spulletjes. De kaskraker heeft zelfs dat andere consumentenfestijn, het Amerikaanse ‘Black Friday’ dat 26 november weer zal plaatsvinden, overtroffen qua omzet. Vorig jaar kwam er een recordbedrag van omgerekend zo'n 65 miljard euro bij Alibaba binnen. (Gij zult consumeren!).

Dit jaar zal Singles’ Day echter een heel stuk soberder verlopen. De Chinese president Xi Jinping is al een aantal maanden bezig met de herijking van de Chinese economie. Daarbij moet de economische groei eerlijker verdeeld worden tussen arm en rijk en vindt hij dat het massale consumentisme wel een tandje lager kan. Ook wil hij dat online verkopers zoals JD.com en Alibaba minder bezig zijn met kapitalisme en grotere nadruk leggen op duurzaamheid en inclusiviteit. Singles’ Day zal daarom vandaag veel ingetogener verlopen. De grote teller op de website van Alibaba met het totaalbedrag aan verkopen blijft dit jaar achterwege. Aanbiedingen en livestreams met sterren zijn er nog wel, maar conform de wens van de Partij zegt de e-commerce gigant nu dat het prioriteit is om ‘milieuvriendelijke consumptie’ aan te kondigen en ‘kwetsbare bevolkingsgroepen’ te steunen. Het bedrijf maakte onlangs bekend dat het de komende jaren zo’n 15 miljard euro zal gaan investeren in ‘gemeenschappelijke welvaart’, een term die door Xi Jinping afgelopen zomer werd geïntroduceerd.

Toch verwachten beleggers dat Alibaba ook vandaag een succesvolle dag zal gaan hebben. In aanloop naar de feestdag van vandaag sloot het aandeel gisteren in New York 2,4 procent hoger. Beleggers baseren zich op de berichten dat consumenten de aanbiedingen als sinds 20 oktober om de oren vliegen en op een peiling dat Chinese consumenten van plan zijn dit jaar meer uit te geven dan vorig jaar.


Westerse nutsbedrijven zoeken uitbreiding in Azië

Onder aanvoering van het na het Italiaanse Enel grootste nutsbedrijf van Europa, Iberdrola, zoeken nutsbedrijven expansiemogelijkheden voor windenergie in Azië. Vooral de voor hun energie nog hoofdzakelijk van kolen afhankelijke landen zoals Japan, Zuid-Korea en Vietnam komen dan nadrukkelijk in beeld. Iberdrola zoekt Aziatische partners om projecten in hernieuwbare energie (zonne- en windenergie) te ontwikkelen. Daarbij worden ook Taiwan en China niet overgeslagen. De Spanjaarden verwachten dat hernieuwbare energie in Azië in de tweede helft van dit decennium een belangrijk deel van de energiemix zal gaan uitmaken en willen daarbij zijn. Eerder maakten ze al bekend dat ze de komende jaren 150 miljard euro willen gaan investeren in windenergie. Een groot daarvan zal neerslaan in Azië. Om alles ter plaatse goed te kunnen regelen, heeft Iberdrola een kantoor geopend in Taiwan. Twee investeringen werden al gedaan: het kocht de activiteiten van het Duitse duurzame energiebedrijf Sowitec in Vietnam en kocht zich in in een 600 megawatt windproject in Japan. 

Het voordeel van maritiem bedrijf Boskalis is dat het ter plaatse goed bekend is en staat. Mochten er grote (wind)projecten ontwikkeld worden op zee in de Aziatische regio dan liggen er wellicht interessante orders voor de Papendrechters in het verschiet.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten