Auteur: Jan Bouius  Datum: 30-08-2023

Sombere consument zet Wall Street hoger

Dankzij een paar ongunstige macrocijfers was het gisteren een mooie dag op Wall Street. Zo is Joe Sixpack veel minder optimistisch geworden door de toenemende zorgen over de stijgende prijzen van onder andere boodschappen en benzine. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 114 in juli naar 106 in augustus, waar economen op een stand van 116 hadden gerekend. Daarnaast daalde het aantal vacatures in het JOLTS rapport met 338.000 naar 8,8 miljoen in juli. Dat is de laagste stand in bijna twee en een half jaar. Het zorgt voor enige ontspanning op de arbeidsmarkt.

Beide macrocijfers wijzen erop dat de druk op de inflatieketel iets afneemt, wat de kans dat de Fed de rente nogmaals verhoogt weer iets verkleint. Voor beleggers was het blijkbaar reden voor een feestje. De Nasdaq sloot de dag af met een plus van 1,74 procent.  

Rio Tinto gaat joint venture aan met First Quantum

Het Brits-Australische Rio Tinto en het Canadese First Quantum Minerals zijn afgelopen zondag een 45/55 joint venture aangegaan om het La Grana project in Peru te ontwikkelen.

Dit La Grana project werd 17 jaar geleden al door Rio Tinto van de Peruviaanse regering gekocht en herbergt naar schatting 22,1 miljoen ton koper. Bij de huidige koperprijs van 8.400 dollar per ton is het een ware ‘goudschat’. Voor een bedrag van 105 miljoen dollar wordt First Quantum de exploitant van het project en krijgt het een belang van 55 procent. Rio Tinto behoudt de resterende 45 procent. Wel zal First Quantum nog een initiële investering van 546 miljoen dollar in het project voor zijn rekening moeten nemen voordat alle daaropvolgende uitgaven op pro-rato basis worden verdeeld. Een deel hiervan zal gebruikt worden om in de komende twee tot drie jaar de haalbaarheidsstudie af te ronden. Vervolgens zal het resterende saldo van dit bedrag besteed worden aan de bouw van het project. Dat laatste is uiteraard afhankelijk van de uitkomst van de investeringsbeslissing.

Gezien de duur van de haalbaarheidsstudie zal het La Grana project de eerstkomende jaren nog geen impact hebben op de resultaten van Rio Tinto. Sterker nog, het ontwikkelen van een nieuwe mijn neemt al snel 15 jaar in beslag. Maar het vult de mogelijke pijplijn goed en het project wordt niet voor niets als cruciaal betiteld voor de wereldwijde energietransitie. Koper is namelijk een ideale geleider van elektriciteit en daarom essentieel voor bijvoorbeeld de uitbreiding van ons elektriciteitsnetwerk of voor de bouw van windmolens en zonnepanelen. Zonder het rode koper geen groene energie en een tekort hieraan ligt op langere termijn op de loer.

Op korte termijn is voor Rio Tinto de hoogte van de ijzerertsprijs voor de winstontwikkeling veel belangrijker. In 2022 was ijzererts immers goed voor 55,5 procent van de totale omzet en 70,7 procent van de totale operationele winst. Voor koper lag dit op respectievelijk 12 en 9,1 procent. Met de Chinese vastgoedcrisis in het achterhoofd zou je verwachten dat de ijzerertsprijs een pak slaag zou krijgen, maar niets is minder waar. De prijs van ijzererts houdt al het gehele jaar stand boven de 100 dollar. Dat spekt de kas van Rio Tinto goed. Het is mede te danken aan de grote investeringen die de Chinese overheid doet in de infrastructuur. De uitgaven aan spoorwegen zijn in de eerste zeven maanden van dit jaar met meer dan 25 procent gestegen.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten