Auteur: Krist Plaizier Datum: 24-10-2019

Soms zit het mee, soms zit het tegen

We zitten midden in het cijferseizoen en meer dan driekwart van de bedrijven die tot nu toe hun kwartaalcijfers hebben gepubliceerd, deden het beter dan wat analisten vooraf ingeschat hadden. Logischerwijs zijn er ook bedrijven die teleurstellen met hun cijfers, we leven immers in een periode waarin de onzekerheid over de wereldeconomie groot is. Bovendien is het een competitieve wereld waarin het succes van de één regelmatig ten koste gaat van de ander. Hieronder een toelichting op de cijfers van Microsoft waar het meezit en Nokia waar het tegenzit. In beide bedrijven belegt Fintessa voor haar cliënten.

Microsoft vaart wel bij clouddiensten

Een bedrijf waarvan analisten hoge verwachtingen hadden, is softwaremaker Microsoft. Toch wist het bedrijf deze verwachtingen stevig te verslaan. Gisteravond, na het sluiten van de Amerikaanse effectenmarkten, kwam het door Bill Gates opgerichte bedrijf met de cijfers naar buiten over het eerste kwartaal (Microsoft heeft een gebroken boekjaar). Waar er een nettowinst per aandeel werd voorspeld van $ 1,24 werd het werkelijk $ 1,38, een plus van 21% ten opzichte van vorig jaar. De totale winst steeg ook met 21% tot $ 10,7 miljard waar er $ 9,61 miljard verwacht werd.

De onderneming met een marktkapitalisatie van meer dan 1000 miljard dollar (!) profiteerde vooral van zijn divisie Intelligent Cloud. De omzet van deze divisie nam afgelopen kwartaal met 27% toe tot $ 10,9 miljard. Dit is inmiddels al een derde van de totale omzet van Microsoft die op $ 33,1 miljard uitkwam, een plus van 14%. Ook dit was beter dan verwacht. Volgens CEO Nadella kiezen steeds meer grote leidende bedrijven in de wereld voor de clouddiensten van Microsoft. De vraag is ten koste van welke aanbieder dat gaat. Naast Microsoft zijn dat Alphabet en Amazon die beide nog met de kwartaalcijfers moeten komen. Binnen de cloud-divisie was het vooral de software van Azure die het goed deed. De omzet hiervan steeg met 59% gedurende het afgelopen kwartaal.

De andere divisies deden het ook prima, behalve gaming en Surface (hardware). De verdere terugloop van de verkoop van de Xbox werd al verwacht. Het gamen via een aparte device loopt op zijn einde, dit wordt langzaamaan vervangen door realtime gamen via internet. Microsoft ziet deze ontwikkeling ook en zet hier vol op in. De omzet van Windows, software voor consumenten, nam 4% toe tot $ 11,1 miljard dollar en die van Office, software voor de zakelijke markt, met 13% tot $ 11,1 miljard. Sociale mediadochter LinkedIn zag de omzet met 25% groeien.

Omdat Microsoft afgelopen kwartaal $ 7,9 miljard uitgaf aan het betalen van dividend en de inkoop van eigen aandelen, nam de kas ‘slechts’ met $ 1,8 miljard toe. Al eerder had het bedrijf bekend gemaakt door te willen gaan met dividend betalen en het inkopen van eigen aandelen. Het dividend wordt met 11% verhoogd naar 51 dollarcent per kwartaal. Het dividendrendement komt hiermee op circa 1,5%. Daarnaast zal er nog eens voor 40 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht gaan worden. Hoe snel dit aandeleninkoopprogramma afgerond zal gaan worden, werd echter niet bekend gemaakt.

Ondanks de prima cijfers deed het aandeel Microsoft niet veel in de nabeurse handel. Na aanvankelijk gedaald te zijn, ging het 1% procent hoger.

Nokia erg somber

Na de mooie cijfers van concurrent Ericsson vorige week, stegen de verwachtingen ten aanzien van de cijfers van de Finse maker van netwerkapparatuur Nokia. Vanochtend werden deze bekend gemaakt en helaas kon Nokia de verwachtingen niet waarmaken. Ook de toekomst ziet Nokia somber in. Het zette het mes in de eerder uitgesproken verwachtingen voor de winstmarge en de winst voor dit jaar en volgend jaar. Nokia heeft vooral last van concurrent Ericsson dat met lage stuntprijzen voor 5G marktaandeel probeert te winnen. Dit tast de winstmarge van Nokia aan en noopt het bedrijf tot meer investeringen. Hierdoor blijven er te weinig contanten over voor het dividend. Daarom werd het aantrekkelijke dividend geschrapt voor het derde en vierde kwartaal. Zodra de netto kaspositie weer de twee miljard euro overschrijdt, zal de dividendbetaling hervat gaan worden. Het bedrijf verwacht dat de netto kaspositie eind 2019 op € 1,5 miljard zal gaan uitkomen.

Al bij de presentatie van de halfjaarcijfers gaf Nokia aan somber te zijn over het derde kwartaal. Toch steeg de omzet met 4,2% naar € 5,7 miljard. Er werden 48 nieuwe deals gesloten en er gingen 15 5G-netwerken ‘live’. De nettowinst daalde met 14% naar € 264 miljoen oftewel 5 eurocent per aandeel (vorig jaar 6 eurocent). Hiermee voldeed het bedrijf aan de eigen verwachtingen, maar beleggers hadden dus meer verwacht (€ 276 miljoen) mede aangespoord door de cijfers van Ericsson.

Voor het lopende kwartaal verwacht Nokia ‘sterke’ resultaten. Dit was voorheen nog ‘bijzonder sterk’. De winstmarge voor 2019 werd verlaagd naar 7,5% á 9,5% van voorheen 9 á 12%. De winst per aandeel zal hiermee op 18 á 24 eurocent uitkomen, voorheen was dit nog 25 á 29 eurocent. Voor 2020 werd de verwachte marge verlaagd van 12 á 16% naar 8 á 11%. En de winst per aandeel van 37 á 42 eurocent naar 20 á 30 eurocent. Na 2020 zal de marge naar verwachting nu toenemen tot 12 á 14%. Het grote verdienen aan 5G gaat voor Nokia dus pas in 2021 beginnen, waar het bedrijf eerder 2020 hiervoor aangewezen had. CEO Rajeev Suri houdt vast aan de gekozen strategie en verwacht dat in de loop van volgend jaar de ‘issues’ opgelost kunnen worden.

Veel beleggers willen hier niet op wachten en verkochten hun aandelen gelijk bij opening vanochtend. Het aandeel ging al vlot 20% lager. Voorheen werd het wachten beloond met een dividend van zo’n 4%. Nu dit geschrapt is, gaan beleggers op zoek naar een andere belegging.