Auteur: Krist Plaizier Datum: 30-08-2018

Speculatie wint aan terrein

Gisteren sloot de NASDAQ-index wederom hoger op een nieuw record. Dit jaar won de index al 17%, ruim meer dan de bredere Amerikaanse S&P500-index die circa 9% hoger staat dit jaar. Van de stijging van de NASDAQ kwam vrijwel de helft (48%) voor rekening van slechts enkele aandelen welke in de markt bekend staan als FAANG. Het betreft hier de eerste letters van de aandelen Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google (tegenwoordig Alphabet genaamd). Vooral Amazon (+72%) en Netflix (+92%) zijn flink gestegen. Omdat de winsten van deze FAANG-bedrijven ook zijn gestegen, en vaak zelfs meer dan de beurskoers, zijn de aandelen eigenlijk goedkoper geworden. Toch krijgen veel beleggers hoogtevrees. Particulieren nemen daarom winst en verkopen de aandelen of dekken zich tegen een mogelijke daling in met opties. Professionele partijen proberen in te spelen op een mogelijke daling van de koersen door de aandelen te lenen van andere partijen en deze vervolgens te verkopen. Zodra de aandelen voldoende gedaald zijn, kopen ze de aandelen terug tegen de lagere koers en geven ze de aandelen terug aan de partij van wie ze geleend waren. Dit wordt shortselling genoemd. Bloomberg heeft berekend dat in een jaar tijd de shortposities in de FAANG-aandelen met 42% zijn toegenomen. Het betreft een waarde van ongeveer 37 miljard dollar. Hiervan neemt Amazon, met een shortpositie van circa 10 miljard dollar, al ruim een kwart voor zijn rekening. Hoewel 37 miljard dollar heel veel geld is, is het overigens een schijntje bij de totale waarde van de FAANG-aandelen. Samen zijn deze ruim 3500 miljard dollar waard. Dus valt het best mee met de speculatie op mogelijk dalende koersen.

Alibaba heeft de meeste shorts

Met een shortpositie van bijna 19 miljard dollar is die van Alibaba het grootste. Veel beleggers zijn bang dat dit online warenhuis last zal gaan krijgen van de mindere gang van zaken in China en de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Overigens bleek uit de kwartaalcijfers van vorige week dat dit best meeviel. De klaagzang van Tesla-ondernemer Elon Musk is overigens terecht volgens de berekeningen van Bloomberg. Het aandeel Tesla staat op de derde plaats van de grootste shortposities met een bedrag van ruim 10 miljard dollar.

HAL Trust publiceert halfjaarcijfers

Gisteren nabeurs maakte investeerder HAL Trust de nettovermogenswaarde bij het sluiten van het tweede kwartaal bekend. De aandeelhouder van onder andere bedrijven met veel havenactiviteiten (zoals Vopak, Boskalis, SBM Offshore en Anthony Veder Group) moest zoals verwacht een daling van de nettovermogenswaarde over de eerste zes maanden melden. De waarde van de beleggingen en liquiditeiten daalde van € 12,12 miljard per ultimo 2017 naar € 11,56 miljard per 30 juni jongstleden. Dit is € 141,46 per aandeel HAL Trust. De daling van de waarde is vooral te wijten aan de koersdaling van Boskalis, waar HAL 37,8% van de aandelen van bezit. De beurskoers van Boskalis daalde, inclusief het uitgekeerde dividend, met ruim 16% dit jaar. Boskalis besloot in het tweede kwartaal voor € 380 miljoen af te schrijven op schepen en goodwill. Het effect hiervan voor HAL was € 137 miljoen groot. Een andere grote deelneming, Vopak (HAL bezit 48,2% van de aandelen), deed het wel goed dit jaar. Dit aandeel staat, inclusief dividend, dit jaar ruim 25% hoger.

Vanaf het slot van het tweede kwartaal tot afgelopen 24 augustus steeg de nettovermogenswaarde met € 6,12 per aandeel. Dit was vooral dankzij een koersherstel van GrandVision, in waarde de grootste deelneming van Hal Trust (€ 3,8 miljard). Door de presentatie van meevallende halfjaarcijfers steeg GrandVision in deze periode met ruim 9%. Daarmee komt de nettovermogenswaarde van HAL Trust uit op € 147,58. Vandaag handelt het aandeel rond de € 151,-. Hoewel het agio in het verleden duidelijk hoger is geweest, handelt HAL Trust dus nog steeds boven de intrinsieke waarde.