Auteur: Joop van de Groep      Datum: 22-07-2022

Stagflatie dwingt ECB om kort op de bal te zitten

Voor het eerst sinds 2011 verhoogde de Europese Centrale Bank (ECB) de rente met maar liefst 50 basispunten. De laatste keer dat een dergelijke rentestap werd genomen was tijdens de kredietcrisis in 2008-2009. De ECB wil met deze verhoging een krachtig signaal afgeven dat de bestrijding van de inflatie de komende tijd leidend is voor het te voeren monetaire beleid. Zolang de inflatie hoog blijft zal de rente stapsgewijs worden verhoogd. Volgens insiders is de buitengewone rentestap met grote overeenstemming binnen de directie van de centrale bank genomen. 

Economie eurozone krimpt

De richting van de inkoopmanagersindices is een goede voorspeller van de toekomstige economische activiteiten. Vanochtend is de samengestelde inkoopmanagersindex (gecombineerde index van de dienstensector en de industrie) voor de eurozone gedaald van 52 in juni naar 49,4 in juli, het laagste niveau in meer dan twee jaar tijd.

Verontrustende signalen dat de verkopen in de industrie tegenvallen waardoor de voorraden van onverkochte producten fors stijgen, geldt met name voor de omvangrijke Duitse industrie. Hierbij speelt uiteraard de onzekerheid van de energievoorziening een belangrijke rol.

Stagflatie in eurozone

De ECB bevindt zich in een lastige situatie om de inflatie te beteugelen en de economie niet te veel schade toe te brengen. Volgens de voorzitter, Christine Lagarde, houdt de centrale bank met het basisscenario geen rekening met een economische recessie dit jaar en volgend jaar. Binnen een dag wordt het basisscenario ingehaald door de werkelijkheid. De Europese economie stevent af op een recessie terwijl de inflatie oploopt (stagflatie). Dit betekent dat de monetaire beleidsbepalers slechts beperkte ruimte hebben om de rente verder te verhogen. Daarom ging Lagarde in haar toelichting op het rentebesluit niet in op de omvang van de renteverhoging in september en liet zij de projecties ten aanzien van de toekomstige renteniveaus los. De monetaire beslissingen zullen afhangen van de ontwikkeling van de economische data de komende maanden. Stagflatie komt maar zelden voor. De laatste keer dat hiervan sprake was, is veertig jaar geleden. Er is dus geen standaard monetair beleid dat uit de kast getrokken kan worden om het hoofd te bieden aan economische stagflatie. De ECB bevindt zich in een lastige positie en zal daardoor de komende maanden kort op de bal zitten.

Stora Enso

Het Fins-Zweedse Stora Enso, één van de grootste bosbouwonderneming en papier- en verpakkingsproducent ter wereld, kwam vanochtend met de kwartaalcijfers. De omzet steeg met 18 procent en het bedrijfsresultaat steeg met 39 procent. De operationele marge steeg van 14 naar 16,5 procent. De winst per aandeel is opgelopen van 26 naar 38 cent per aandeel. Dit betekent dat het rendement op het geïnvesteerd kapitaal (eigen vermogen) is toegenomen van 18,1 naar 22,8 procent. Stora Enso zette hiermee het sterkste kwartaal in de boeken van de afgelopen twintig jaar. Op 13 juni jongstleden verhoogde het bedrijf de winstverwachtingen als gevolg van sterke marktcondities.

De wereldwijde megatrend om over te stappen naar milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen blijft onverminderd sterk. Ook de vraag naar pulp vanuit Europa en China blijft onverminderd sterk. De oververhitting in de markt voor kartonnen verpakkingsmaterialen en houten bouwmaterialen neemt af en lijkt te normaliseren. 

Stora Enso gaat samen met de Zweedse batterijenmaker Northvolt batterijen ontwikkelen uit het bosbouwbijproduct lignine. De koolstof op basis van lignine wordt gebruikt als grondstof voor de anode (pool van waaruit de elektrische stroom een apparaat of component binnenstroomt). De Duitse autofabrikant Volkswagen investeerde al honderden miljoenen dollars in Northvolt om de levering van batterijen voor zijn elektrische voertuigen veilig te stellen.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten