Auteur: Joop van de Groep Datum: 31-12-2020

“Stay at Home year” 2020

Op de laatste dag van het in alle opzichten uitzonderlijke jaar 2020 is het beursjaar in Japan, Duitsland, Italië en Zwitserland al afgesloten. De financiële markten van deze landen zijn namelijk op oudejaarsdag gesloten. De Japanse Nikkei-index heeft het met een plus van 16 procent veel beter gedaan dan de Europese indices. De 50 grootste Europese bedrijven opgenomen in de Eurostoxx 50 index staat op een min van ruim 8 procent.

Groei in China

In tegenstelling tot Japan werd er op de Chinese aandelenbeurzen wel gehandeld. De beleggers in Shanghai sloten de laatste handelsdag goedgemutst af dankzij een verdere groei van zowel de industrie als de dienstensector. Overigens was de groei van de omvangrijke industrie in december iets minder uitbundig dan een maand eerder als gevolg van de toegenomen kosten van arbeid en transport. De toegenomen vraag naar feestartikelen en medische apparatuur tegen het coronavirus zorgen de afgelopen maanden voor een sterke groei van de export.
Verder verwerkten de beleggers het positieve nieuws over de investeringsovereenkomst van China met de Europese Unie. Europese bedrijven krijgen hierdoor gemakkelijker toegang tot de interne Chinese markt. Volgens president Xi Jinping gaat deze deal voordelig uitpakken voor zowel Chinese als Europese bedrijven. Deze overeenkomst onderstreept de wens van China om de economie verder te openen voor buitenlandse investeerders.
Als enige grote economie is China inmiddels goed hersteld van de coronacrisis. Economen verwachten dat de economie in dit coronajaar een groei laat zien van ongeveer 2 procent. De aandelenbeurs in Shanghai sloot de laatste handelsdag af met een plus van 1,7 procent waardoor de jaarwinst op bijna 14 procent is uitgekomen.

Nasdaq kampioen

Met nog één handelsdag voor de boeg kunnen ook de beleggers op Wall Street tevreden terugkijken op het coronajaar. De indices liggen op koers om het jaar af te sluiten met forse winsten. De Dow Jones staat op een plus van 6,5 procent ondanks het feit dat de coronapandemie het economisch herstel onder druk houdt. De breed gespreide index S&P 500 staat op een jaarwinst van maar liefst 16 procent. Maar de prachtige rendementen van de Dow en de S&P 500 verbleken bij het jaarrendement van de Nasdaq met een plus van 44 procent. De technologiebeurs heeft juist geprofiteerd van de coronapandemie. In deze index zijn de zogenaamde “stay at home” aandelen oververtegenwoordigd. De zwaargewichten Apple (+86 procent) en Amazon (+78 procent) hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het rendement van de best presterende aandelenbeurs wereldwijd.

Mogelijk extra coronacheque

Ondanks de uitstekende rendementen op Wall Street zijn de Amerikaanse beleggers voor volgend jaar positief gestemd. Het extreem ruime monetaire beleid van de centrale bank en de uitzonderlijke overheidsstimuleringen zorgen voor een krachtig economisch herstel. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden keurde het wetsvoorstel goed om de coronacheque te verhogen van 600 naar 2.000 dollar. De Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell gaf aan later op de wens van president Trump in te gaan. Aanstaande dinsdag is namelijk de Senaatsverkiezing in de staat Georgia. Het gaat om 2 senatoren. Het wordt dus spannend wie de meerderheid krijgt in de Senaat na dinsdag. 

Mochten de Democraten aan het langste eind trekken dan kunnen de coronagedupeerden een extraatje van 1.400 dollar tegemoet zien. Dit betekent een extra stimulans van ongeveer 20 miljard dollar voor de binnenlandse bestedingen.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten