Auteur: Krist Plaizier Datum: 29-08-2019

Sterk geslonken olievoorraden trekken Dow in het groen

Zondag is het 1 september en worden mogelijk de aangekondigde hogere importtarieven van de Verenigde Staten en China van kracht. De Amerikaanse financiële markten kijken daarom even de kat uit de boom en startten gisteren lager aan hun handelsdag. Ook de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk, waar de kans op een no-deal brexit gisteren weer groter is geworden, droegen bij aan de flauwe stemming. Toch sloten de markten uiteindelijk hoger. Er werd namelijk steun gevonden in een hogere olieprijs. De olieprijs steeg zo’n 2 procent en veel oliefondsen trokken de Dow en de S&P in de plus.

De stijgende olieprijzen en oliefondsen waren het gevolg van een tweetal rapporten over de olievoorraden in de Verenigde Staten. Dinsdagavond laat kwam het private American Petroleum Institute al met het bericht dat de olievoorraden de afgelopen week met 11 miljoen vaten waren gedaald. Toen deze forse daling gistermiddag werd bevestigd door het publieke Energy Information Administration (EIA), was alles wat met olie heeft te maken ineens weer gevraagd. Ook onze ‘eigen’ Koninklijke steeg ruim een procent in koers, hetgeen vandaag een vervolg krijgt. Volgens de cijfers van het EIA daalden de voorraden ruwe olie afgelopen week met 10,027 miljoen vaten tot 427,8 miljoen vaten. Er werd door analisten een daling verwacht van 2,112 miljoen vaten. Ook de voorraden benzine en stookolie liepen terug en daalde de capaciteitsbenutting van de raffinaderijen, die ruwe olie verwerken, maar minimaal. 

Door de beter dan verwachte cijfers namen de zorgen bij oliebeleggers over een mogelijk overschot af. Met de viering van ‘Labor Day’ aanstaande maandag is het ‘driving season’ (zomerseizoen) immers voorbij in de Verenigde Staten en gaan we naar een seizoen waar er minder vraag naar olie en benzine is. Een groot overschot zou dan de toch al lage olieprijzen verder hebben doen dalen.
Als gevolg van de grote productie van schalieolie in de Verenigde Staten zijn ze inmiddels de grootste olieproducent en olie-exporteur ter wereld. De stand van de Amerikaanse olievoorraden is daarom een belangrijk gegeven voor iedereen die in olie of in oliebedrijven belegt.

Flink hoger resultaat en meer waarde voor HAL Trust

Gisteravond kwam investeringsmaatschappij HAL Trust met een trading update. De nettowinst bedroeg over de eerste 6 maanden 192 miljoen euro (2,34 euro per aandeel) in vergelijking met 48 miljoen euro (0,59 euro per aandeel) over dezelfde periode in 2018. Gedurende de eerste zes maanden is de nettovermogenswaarde gestegen vanwege de gestegen aandelenkoersen van de belangen die HAL aanhoudt. Per 30 juni bedroeg de nettovermogenswaarde per aandeel 139,85 euro. Dit is een stijging van 2,28 euro (1,7 procent) per aandeel sinds ultimo 2018. Vanaf het slot van het tweede kwartaal tot en met 23 augustus steeg de nettovermogenswaarde aanzienlijk verder, namelijk met 14,87 euro per aandeel. Dit is het directe gevolg van het bod dat EssilorLuxotica uitbracht op brillenverkoper GrandVision. HAL bezit 76,72 procent van de aandelen van GrandVision. De geboden transactieprijs vertegenwoordigt een waarde van HAL’s belang van 5,5 miljard euro. Voor het bod bedroeg de boekwaarde van het belang in GrandVision ongeveer 950 miljoen euro. Inclusief de boekwinst op het belang in GrandVision komt de nettovermogenswaarde uit op 154,72 euro. Dit is flink hoger dan de huidige beurskoers van HAL Trust (139,00 euro). De aandelen hebben dus een disagio van zo’n 11 procent.

In het afgelopen halfjaar bouwde HAL Trust het belang in Boskalis, één van de grootste deelnemingen van de investeringsmaatschappij, met 2,71 procent (ter waarde van 76 miljoen euro) verder uit naar 43,12 procent. Een volledige overname van Boskalis ligt echter vooralsnog niet in de planning. Ook het belang in het niet aan een beursgenoteerde Coolblue werd uitgebreid. HAL bezit nu 49 procent van deze succesvolle webshop. HAL deed zoals gebruikelijk geen uitspraken over de resultaten over heel 2019. Deze worden namelijk voor een belangrijk deel bepaald door de ontwikkelingen op de beurs.