Auteur: Krist Plaizier  Datum: 17-08-2023


Sterke groeicijfers Adyen voldoen niet

‘Ik wens je veel personeel toe’, is een gezegde in de zakenwereld om aan te geven dat personeel soms wel een dingetje kan zijn voor een ondernemer. Het Nederlandse Adyen ‘vatte echter de koe bij de horens’ en bleef de afgelopen maanden investeren in nieuw personeel terwijl andere technologiebedrijven juist grote ontslagrondes aankondigden. Er kwamen afgelopen halfjaar 551 ‘fulltime equivalent’ (FTE) bij. Daarbij kwam het totaal op 3.883 FTE. De totale loonsom over het eerste halfjaar steeg mede daardoor met bijna 112,4 miljoen, oftewel 83 procent, ten opzichte van de eerste zes maanden van vorig jaar. Hier zit natuurlijk ook het salaris in verwerkt van personeel dat in de tweede helft van 2022 al werd aangenomen. CEO Van der Does zei in het persbericht te vertrouwen op de lange termijnvoordelen van een versnelde uitbouw van het team en bewust de korte termijnimpact (lees: hogere kosten) erbij te nemen. Hij verwacht dat Adyen tot in de loop van 2024 extra medewerkers zal blijven werven.

Vanochtend kwam het betaalbedrijf met de cijfers over het eerste halfjaar van 2023 naar buiten. Het is altijd een moment waarnaar wordt uitgekeken omdat Adyen zeer summier is met communicatie naar de belegger. Adyen focust zich bewust op de lange termijn en wil zich zo min mogelijk laten toetsen op de korte termijn. Uit de cijfers blijkt dat de Amsterdamse onderneming ook de afgelopen maanden flink heeft kunnen groeien, met dubbele cijfers zelfs, maar niet kon voldoen aan de hoge verwachtingen van analisten. In de eerste helft van 2023 heeft Adyen 23 procent meer transacties verwerkt dan in de eerste helft van 2022 met een tegenwaarde van maar liefst 426 miljard euro. Er werd echter 463,6 miljard euro verwacht. Vooral in Noord-Amerika vielen de transacties terug. Dit was te verwachten omdat onder andere de producenten van luxeartikelen al eerder met de halfjaarcijfers waren gekomen en eveneens een scherpe vertraging in de Verenigde Staten lieten zien. De omzet steeg met 21 procent naar 739,1 miljoen euro waar de consensus van Bloomberg op 776,5 miljoen euro lag. De operationele winst bedroeg 320 miljoen euro, 10 procent minder dan vorig jaar. De winstmarge kwam uit op 43 procent. Er werd volgens Bloomberg een winst van 378,5 miljoen euro verwacht met een marge van 48,6 procent. Het verschil zit ‘m in de kosten. Deze zijn dit jaar flink toegenomen, de marge bedroeg vorig jaar immers nog 59 procent. Zoals hierboven aangegeven zijn de toegenomen kosten te wijten aan het extra aangenomen personeel. Dankzij 93 miljoen euro aan rentebaten over de meer dan 6 miljard euro cash die bij banken werd gestald, kwam de nettowinst toch ongeveer gelijk uit aan die van vorig jaar op 282 miljoen euro. Per aandeel is dit 9,07 euro.

De in de AEX opgenomen onderneming blijft zeer sterk geloven in een mooie toekomst voor het bedrijf. De omzet zal de komende jaren tussen de 25 en 30 procent per jaar blijven toenemen, waarbij de operationele winstmarge weer zal gaan toenemen tot meer dan 65 procent. Beleggers reageerden echter zeer teleurgesteld op de berichten, al waren deze toch grotendeels te voorzien. Bij aanvang van de ochtendhandel in Amsterdam waren er zoveel verkooporders dat er eerst geen prijs opgemaakt kon worden. Toen de handel in Adyen uiteindelijk startte, ging er meer dan 20 procent van de koers af die juist weer aan een herstel was begonnen na de dramatische koersontwikkeling van vorig jaar.

Fed niet unaniem bij laatste rentebesluit

Gisteravond stonden de notulen van de Fed op de agenda. Hiervoor was veel aandacht nu de Amerikaanse tienjaarsrente weer ruim boven de 4 procent noteert. Uit de notulen blijkt dat de leden van het beleidscomité dit keer verdeeld waren over de noodzaak van een renteverhoging. Omdat uiteindelijk een meerderheid voor een verhoging van 25 basispunten bleek te zijn, kwam deze er toch. Daarmee staat de beleidsrente nu op 5,25 tot 5,50 procent. Een aantal bestuurders wilde liever niet verhogen vanwege de negatieve risico’s hiervan op de economie. Toch bleven de meeste leden aanzienlijke opwaartse risico’s zien wat betreft de inflatie. Daarmee lijkt een rentepauze vanaf heden zeker nog geen gelopen race. Een verdere verkrapping zou toch noodzakelijk kunnen zijn tijdens de volgende vergadering van 19 en 20 september aanstaande. Maar zoals Powell al zei bij de persconferentie na het rentebesluit, zal veel afhangen van gegevens die de komende weken binnenkomen. Na de vrijgave van de notulen steeg de tienjaarsrente naar 4,258 procent, het hoogste punt in 15 jaar. 

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten