Auteur: Joop van de Groep  Datum: 22-04-2021

“Sterke” koffie helpt Nestlé

De ogen van beleggers zijn vandaag gericht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). In maart werd nog besloten om het opkoopprogramma aanzienlijk op te voeren om de rentestijgingen op de kapitaalmarkten de kop in te drukken. Vooralsnog lijkt het erop dat deze beslissing effect sorteert omdat de rust op de financiële markten is teruggekeerd.
Overigens worden er geen wijzigingen verwacht in het monetaire beleid. Door de coronamaatregelen heeft de economie van de eurozone nog volop ondersteuning nodig. Onlangs heeft ECB-voorzitter Christine Lagarde nog aangegeven dat zolang de economie niet voldoende hersteld is, de steunmaatregelen noodzakelijk blijven.

De Nederlandse Bank voorzitter Klaas Knot heeft in een interview met persbureau Reuters aangegeven dat op basis van de economische groeivooruitzichten en de inflatieverwachtingen het voor de hand ligt dat de ECB na de zomer moet beginnen met het afbouwen van het opkoopprogramma. 
De kans dat Christine Lagarde hierop vandaag gaat hinten is nihil. De uitlatingen van Klaas Knot moeten dan ook gezien worden als een schot voor de boeg om de financiële markten voor te bereiden op verkrapping van het monetaire beleid van de ECB later dit jaar.

Rio Tinto

Mijnbouwer Rio Tinto kwam deze week met een productie-update over het afgelopen kwartaal. De cijfers lagen onder de verwachtingen van analisten omdat het bedrijf last had van veel regen bij de Australische mijnen en een tekort aan personeel.
De andere grote mijnbouwer Vale uit Brazilië kampt ook met productieproblemen vanwege een ongeluk in één van zijn mijnen en een brand in een scheepslader. De combinatie van productiebeperkingen bij de mijnbouwers en de stijgende vraag naar ijzererts zorgt ervoor dat de ijzerertsprijs naar recordhoogte stijgt.
Australië neemt ongeveer de helft van de wereldwijde export van ijzererts voor zijn rekening en China is de grootste ijzererts verbruiker. Begin 2020, tijdens de uitbraak van de coronapandemie, daalde de prijs van een ton ijzererts naar 90 dollar. Vanwege de sterk aantrekkende economische groei in China en de overheidsinvesteringen in infrastructuur steeg de ijzerertsprijs deze week naar bijna 188 dollar, slechts 6 dollar verwijderd van het record in mei 2011. Rio Tinto profiteert van de gestegen prijzen van de delfstoffen. Het aandeel noteert dit jaar inclusief dividend 15 procent hoger.

Nestlé

‘s Werelds grootste voedingsconcern Nestlé rapporteerde de snelste groei van de kwartaalomzet in de afgelopen tien jaar. De organische omzet groeide met 7,7 procent op jaarbasis zonder rekening te houden met valutaeffecten. Dezelfde periode vorig jaar was de omzetgroei nog 4,3 procent. De uitstekende verkoopcijfers zijn met name te danken aan de sterke vraag naar de koffiemerken Nespresso, Nescafé en Starbucks producten. Ook de zuivel- en huisdierenproducten droegen bij aan het resultaat.  Vanwege de lockdownmaatregelen was de vraag naar voorverpakte voeding voor mens en dier sterk. Daarnaast zag Nestlé de eerste signalen van de aantrekkende vraag vanuit het zogenaamde “out of home” kanaal, denk hierbij aan onder andere de horeca. Als er gekeken wordt naar de regionale verdeling van de omzet dan is de stijging in Europa het laagst met 4,4 procent gevolgd door Noord- en Latijns-Amerika met een groei van 7,2 procent. In Azië groeide de omzet het snelst met 9,1 procent omdat een jaar geleden de coronapandemie in deze regio hard toesloeg. De beter dan verwachte omzetcijfers zorgde voor een stijging van 3,5 procent van de aandelen Nestlé rond het middaguur.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten