Auteur: Joop van de Groep Datum: 13-11-2020

Superlatieven

Gisteren waarschuwde centrale bank voorzitter Jerome Powell tijdens een virtuele conferentie van het ECB Forum on Central Banking dat de Amerikaanse economie een paar uitdagende maanden tegemoet kan zien door de opleving van het aantal coronabesmettingen. De Verenigde Staten tellen dagelijks meer dan 100.000 besmettingen en er liggen meer dan 65.000 mensen met covid-19 klachten in het ziekenhuis. In New York gaan de meeste bars, restaurants en sportscholen eerder dicht. Met deze aantallen is het onvermijdelijk dat er nieuwe lockdownmaatregelen worden opgelegd. De Amerikaanse economie laat tot op heden een solide herstel zien. Het aantal nieuwe aanvragen van een werkloosheidsuitkering is vorige week gedaald met 48.000 tot 709.000. Volgens Powell is het grootste risico voor het economisch herstel de verdere verspreiding van het coronavirus.

Minder olie

De ruwe olieprijs is gisteren iets gedaald. Net als bij de aandelenbeurzen deden de oliemarkten een stap terug na de rally van de afgelopen dagen. Eerder deze week maakte farmaceut Pfizer bekend dat het een vaccin heeft tegen covid-19 met een effectiviteit van 90 procent volgens de recente onderzoekresultaten. Olieanalisten verwachten dat de vraag naar olie onder druk blijft staan zolang het aantal besmettingen blijft oplopen. Het Internationale Energieagentschap (IEA) rekent voor 2020 op een krimp van 8,8 miljoen vaten per dag.

De wereldwijde vraag naar olie zal volgend jaar minder sterk herstellen van de coronacrisis dan eerder werd gedacht. De OPEC voorziet een toename van de dagelijkse vraag met 6,25 miljoen vaten per dag tot 96,26 miljoen. Dit is een neerwaartse bijstelling van 300.000 vaten per dag ten opzichte van een eerdere raming. Het tragere herstel van de oliemarkt zou ertoe kunnen leiden dat er langer wordt gewacht met het opschroeven van de olieproductie door de OPEC en zijn bondgenoten. De OPEC zal hieromtrent meer duidelijkheid verschaffen tijdens de OPEC-vergadering eind november in Wenen.

Bedrijfsnieuws

De Chinese technologiegigant Tencent Holdings rapporteerde gisteren de kwartaalcijfers. Zowel de winst- als de omzetcijfers waren beter dan verwacht. De omzet steeg met 29 procent dankzij de sterke verkopen van games en hogere online advertentie-opbrengsten. De winst schoot omhoog met maar liefst 89 procent. Volgens Tencent liggen de opbrengsten uit de online advertenties al weer op het niveau van voor de coronapandemie. Verder meldde de techreus dat het samenwerkt met de Chinese autoriteiten aan een strenger toezicht op de internetsector.

Techinvesteerder Prosus heeft een groot belang in Tencent. Het aandeel noteerde rond het middaguur een half procent hoger op het Damrak.

Gisteravond nabeurs rapporteerde de Amerikaanse toeleverancier aan de halfgeleidersector Applied Materials het beste kwartaal ooit. De omzet steeg op jaarbasis met 25 procent en was daarmee beter dan de verwachtingen van analisten. CEO Gary Dickerson kwam superlatieven tekort ten aanzien van de komende kwartalen. De toekomst heeft er nog nooit zo zonnig uitgezien. Applied Materials is uitstekend gepositioneerd om optimaal te kunnen profiteren van de enorme toename van het (mobiele) dataverkeer. Het aandeel gaat naar verwachting 2,5 procent hoger openen.

Op het Damrak profiteerden ASML en ASMI van de goede toekomstperspectieven van Applied Materials. Rond het middaguur prijkten beide bedrijven bovenaan de lijst van de sterkste stijgers in de AEX index.