Auteur: Martine Hafkamp Datum: 08-04-2019

’t Is altijd lente…

De MSCI World Index bereikte afgelopen vrijdag in euro’s gemeten het hoogste punt aller tijden. De herbeleggingsindex van de AEX staat daar nog maar 0,7 procent onder. Beleggers houden goede zin met het cijferseizoen in aantocht, al is er ook een aantal dat hoogtevrees krijgt. Maar, we weten het allemaal, in het geval van hoogtevrees moet je niet naar beneden kijken, maar juist omhoog. Er zal altijd onrust in de markt zijn. Het wordt pas zorgelijk als alle wolkjes lijken te zijn verdwenen. Het zal niet altijd lente blijven, maar voorlopig lijkt er zo laat in de economische cyclus nog voldoende ruimte voor stijgende koersen te zijn.

Lat ligt laag

De verwachtingen voor de nieuwe ronde resultaten zijn laaggespannen. Zo bezien is er weinig reden voor optimisme. Volgens FactSet zullen de ondernemingen uit de S&P 500 een gemiddelde daling van de winst rapporteren van 4,2 procent op jaarbasis, de eerste daling sinds het tweede kwartaal van 2016. Wat dat betreft zou het dus geen lente hoeven te blijven op de beurzen. Aan de andere kant, als de verwachtingen zo laag zijn, kunnen de werkelijk gerapporteerde cijfers eigenlijk alleen nog maar meevallen.

Olie borrelt

Wat ook maar doorstijgt is de olieprijs. De Crude steeg met 2 procent en de prijs voor een vat Brent-olie ging door 70 dollar en staat daarmee inmiddels op de hoogste stand van dit jaar. Hoe zeer Trump met z’n tweets ook z’n best doet de olieprijs te laten dalen, feit blijft dat beleggers zich meer laten leiden door de productiebeperkingen die vanuit de OPEC nog steeds van kracht zijn en de onrusten in Libië en Venezuela. Die laatste twee landen zijn grote producenten van olie, dus (dreigende) verstoringen in het aanbod daar laten zich wel gelden op de wereldmarkt. De koers van het aandeel Royal Dutch Shell plukt er de vruchten van.

Belangstelling voor Aramco

Blijven we even in de oliehoek. Het Saudische Aramco kondigde onlangs aan obligaties te gaan uitgeven. Het meest winstgevende bedrijf ter wereld gaat weliswaar nog niet naar de aandelenbeurs, maar wil wel de markt aftasten in de vorm van uitgifte van obligaties. Als de belangstelling hiervoor een teken mag zijn voor hoe het een eventuele beursintroductie kan vergaan, zijn de voortekenen gunstig. De vraag naar de eerste internationale obligatieuitgifte bedraagt volgens de Saudische Minister van Energie meer dan 30 miljard dollar. De grote belangstelling waarin Aramco zich mag verheugen is wereldwijd. Per saldo houdt dat in dat de lening meer dan drie keer overtekend is en dat terwijl de exacte specificaties (nog) niet bekend zijn. Naar alle waarschijnlijkheid worden er totaal vier tranches uitgegeven met benchmark looptijden van drie, vijf, tien en dertig jaar.

Op de beurs blijft de zon, net als buiten, in ieder geval schijnen. In de loop van de ochtend is het kleine minnetje van de opening in de AEX veranderd in een kleine plus. Naast de eerste bedrijven die de boeken zullen openen, kunnen beleggers donderdag uitkijken naar het rentebesluit van de ECB. Daarbij zal er vooral aandacht zijn voor de vraag hoe de ECB de economische situatie beoordeelt en of de beleidsmakers nu eindelijk eens de negatieve depositorente voor banken zal laten vallen. Het afschaffen daarvan komt de winstgevendheid van de Europese banken ten goede en zou dus zeer welkom zijn. Aangezien de ambtstermijn van Mario Draghi snel ten einde loopt, zou het niet verbazingwekkend zijn als hij dit graag nog binnen die tijd op z’n cv wil laten bijschrijven.