Auteur: Joop van de Groep   Datum: 11-11-2022

Te vroeg om victorie te kraaien

Voorafgaande aan de Amerikaanse midterm-verkiezingen waarbij de nieuwe machtsverhoudingen in het Amerikaanse Congres worden bepaald en de publicatie van de Consumer Price Index (CPI) door het U.S. Bureau of Labor Statistics, hielden de beleggers het kruit droog.

Consumentenprijsindex

Analisten hielden vooraf rekening met een daling van de inflatie van 8,2 procent in september naar 7,9 procent in oktober op jaarbasis. De kerninflatie waarbij geen rekening wordt gehouden met de sterk fluctuerende voedsel- en energieprijzen stond in september op 6,6 procent. Analisten hielden rekening met een lichte daling naar 6,5 procent op jaarbasis.

De verwachte prijsstijgingen op maandbasis lagen op 0,6 procent in oktober en 0,5 procent stijging van de kerninflatie.

De uitkomsten van de inflatiecijfers lagen beduidend onder de verwachtingen. Op jaarbasis stegen de prijzen met 7,7 procent en de kerninflatie 6,3 procent. In de maand oktober stegen de prijzen met 0,4 procent en de kerninflatie liep vorige maand op met 0,3 procent. 

De sterker dan verwachte daling van de inflatie is des te opmerkelijker omdat de kosten voor huisvesting, goed voor een derde van de totale prijsstijgingen, in de maand oktober is gestegen met 0,8 procent. Dit is de sterkste maandelijkse stijging sinds 1990. Op jaarbasis is er zelfs sprake van een stijging van 6,9 procent, dit is het hoogste niveau sinds 1980. Niet alleen de huisvestingskosten stegen verder maar ook de kosten van voeding en energie liepen verder op, op zowel maand- als jaarbasis met respectievelijk 0,6 en 10,9 procent en 1,8 en 17,6 procent.

Verantwoordelijk voor de minder dan verwachte stijging van de inflatie in de maand oktober zijn onder andere de daling van de prijzen van tweedehands auto’s met 2,4 procent op maandbasis. De prijzen van kleding daalden met gemiddeld 0,7 procent en de zorgkosten liepen vorige maand terug met 0,6  procent. Per saldo wogen de prijsdalingen zwaarder door dan de prijsstijgingen in de CPI cijfers. De financiële markten reageerden euforisch op de inflatiecijfers. De tienjaarsrente in de Verenigde Staten daalde met 30 basispunten naar 3,85 procent. De Amerikaanse dollar werd 2 procent minder waard ten opzichte van de euro. De indices op Wall Street lieten gisteren de grootste stijging op één dag zien in meer dan twee jaar. De rentegevoelige technologiebeurs Nasdaq sloot maar liefst 7,4 procent hoger.

Olie op de golven gieten

Om de euforie op de financiële markten iets te temperen kwamen diverse centrale bank-gouverneurs met genuanceerde opmerkingen om de inflatiecijfers nader te duiden. Voorzitter van de Dallas Fed, Lorie Logan, is blij om te zien dat de inflatie over zijn piek heen lijkt te zijn. Er zullen echter nog meer renteverhogingen nodig zijn om aan de inflatiedoelstelling van 2 procent te komen. Hierbij gaf zij wel aan dat het tempo van de renteverhogingen mogelijk omlaag zou kunnen. Haar collega van de San Francisco Fed, Mary Daly, sprak van een positieve ontwikkeling van de inflatie, maar dat het nog te vroeg is om victorie te kraaien. 

De kans dat bij de volgende beleidsvergadering van de centrale bank in december de beleidsrente met 50 basispunten verhoogd gaat worden naar 4,25 tot 4,50 procent, wordt nu ingeschat op ruim 85 procent

Beleggersdag ASML

De chipmachinebouwer ASML organiseert vandaag een beleggersdag

Gisteren heeft ASML alvast de omzetambities voor de komende acht jaar gepubliceerd. In 2025 wil het grootste techbedrijf van Europa een omzet halen van 30 tot 40 miljard euro met een brutomarge van 54 tot 56 procent. Vijf jaar later is de jaarlijkse omzet verder opgelopen tot naar verwachting 44 tot 60 miljard euro met een brutomarge van 56 tot 60 procent.

ASML wil de omzetdoelstellingen realiseren door de productiecapaciteit van de lithografiemachines verder op te voeren. De jaarlijkse capaciteit van EUV machines gaat naar 90 stuks. De capaciteit van de DUV-machine gaat naar 600. De meest geavanceerde deHigh-NA EUV wordt in 2027 of 2028 geïntroduceerd waarvan de productie nu wordt ingeschat op 20 per jaar.

Naast de omzetdoelstellingen maakte ASML ook een aandeleninkoopprogramma bekend met een omvang van maximaal 12 miljard euro. De inkoop begint per direct en eindigt uiterlijk op 31 december 2025. Het aandeel ASML schoot gisteren 10 procent omhoog en zette daarmee de grootste dagwinst in meer dan tien jaar in de boeken.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten