Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 10-11-2020

Tech buigt, maar zal niet barsten

 

Een vaccin

De beurzen waren vorige week al behoorlijk gestegen, eerst vooruitlopend en later reagerend op de verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten. Zo nam de waarde van de AEX-index in een week tijd toe met maar liefst 7,5 procent. Was het optimisme over een nieuwe president of was het de onzekerheid omtrent de afloop van de verkiezingen die nu verdwenen was? We zullen het niet weten. Feit is dat beleggers weer een horde op weg naar hogere koersen hadden genomen. Deze week zette de rally zich voort totdat nieuws over een vaccin tegen corona voor een versnelling zorgde. Pfizer en BioNTech maakten bekend een vaccin met een effectiviteit van 90 procent te hebben ontwikkeld en dat zette de koersen fors hoger. De AEX-index steeg zelfs met ruim 3,5 procent op één enkele dag.

Game changer

Onmiddellijk veranderde ook het beeld op de beurs. Het vaccin zou volgens velen wel eens een game changer op de markten kunnen worden. Zo liep de rente op 10-jaars staatsleningen fors op, in de Verenigde Staten zelfs naar 0,97 procent. Opmerkelijker waren de spectaculaire stijgingen van aandelen die dit coronajaar vooral in het verdomhoekje hadden gezeten: banken, verzekeraars, oliefondsen en vastgoed. De aandelen van de winnaars van dit jaar, de technologiefondsen, moesten daarentegen juist een stevige veer laten.

De langverwachte draai

Het vaccin zou immers een voorbode kunnen zijn van een economisch herstel in de loop van het volgend jaar. Een normalisatie van de economie die ook een hogere rente met zich mee zou brengen. Een hogere rente maakt de populaire groeiaandelen minder aantrekkelijk terwijl juist de zogenaamde waarde-aandelen uit bovengenoemde sectoren zich eindelijk zouden kunnen herstellen. De langverwachte draai van groei naar waarde zou eindelijk ingezet zijn. De draai van de winnaars naar de verliezers van deze coronacrisis. De enorme koersstijgingen van Unibail, Aegon, ING, ABN Amro en Royal Dutch Shell lijken daarop te wijzen.

Te voorbarig?

Een vaccin zou inderdaad de vooruitzichten voor de beurs en de samenleving totaal doen veranderen. Zeker ook omdat er meer farmaceuten op het punt staan berichten over een functionerend vaccin naar buiten te brengen. Denk aan Moderna, Johnson & Johnson en AstraZeneca. Het enthousiasme over een nakend economisch herstel en een navenant herstel van achtergebleven sectoren is logisch, maar wellicht iets te voorbarig. Ten eerste is het de vraag in hoeverre een in allerhaast ontwikkeld vaccin daadwerkelijk effectief is. Werkt het ook voor de ouderen? Het virus schijnt zich in Denemarken al te muteren en dat zou de effectiviteit van het vaccin alweer bemoeilijken. Dan is er nog het logistieke probleem van de zeer lage temperatuur (minus 80 graden) waarop het vaccin bewaard moet worden. Dat kan bijvoorbeeld toediening in veel ontwikkelingslanden frustreren.

Einde rally stay-at-home aandelen?

Maar ten tweede is het niet erg waarschijnlijk dat een vaccin het einde van de rally in de zogenaamde stay-at-home aandelen zou betekenen. Zo werd Apple in de lancering van zijn iPhone 12 juist gehinderd door het virus. Veel verkooppunten waren immers gesloten. Zo zal ook de overgang naar de cloud die Microsoft zo heeft opgestuwd in de vaart der volkeren in een post-coronawereld niet opeens ophouden. Zo zullen Facebook en Alphabet hun verloren advertentiebusiness (reis- en evenementenbranche) in een wereld na de pandemie weer kunnen terugwinnen. En Amazon? Vaccin of niet, de periode van het jaar waarin het bedrijf ontzettend veel producten verkoopt is aangebroken. En ook hun cloudbusiness zal er niet onder lijden wanneer de pandemie ten einde komt.

Correctie slechts tijdelijk

Ja, de pandemie heeft de koersen van deze aandelen opgestuwd. Maar de digitalisering die aan de rally van Big Tech ten grondslag ligt was er al voor de uitbraak van het virus. Het virus heeft de digitalisering in een stroomversnelling gebracht. In een postcorona wereld zullen de technologie-aandelen echter blijven floreren. Een draai van groei naar waarde zal hooguit de extreme waarderingsverschillen wat reduceren, maar het zal niet voor een volledig ander speelveld gaan zorgen. Een dip in technologie-aandelen is eerder een kans om in te stappen of om bestaande posities uit te breiden.