Auteur: Jan Bouius        Datum: 19-01-2022

Tech in het vizier

Als gevolg van de stijgende rente deden beleggers op Wall Street gisteren hun aandelen weer eens in de uitverkoop. Met name beleggers in de technologieaandelen moesten daarbij flink in het stof bijten. Waar de Dow Jones year-to-date ‘slechts’ 2,67 procent in het rood staat, is dit voor de Nasdaq inmiddels al 7,27 procent. Leuk is anders, maar gelukkig gaat de Big Tech zelf gewoon door met waar het goed in is: ondernemen en geld verdienen.

ASML kan vraag niet aan

Reikhalzend keken beleggers vanochtend uit naar de kwartaalcijfers van Nederlands meest geavanceerde technologieconcern ASML Holding. Zeker omdat de stijgende rente en de sectorrotatie ook de koers van dit aandeel parten speelde. Per saldo rapporteerde ASML echter prima cijfers. De omzet van 5 miljard euro was dan wel licht onder consensus, de brutomarge die het daarop wist te behalen was flink hoger dan verwacht. Deze kwam uit op 54,2 procent, waar analisten op 51,6 procent hadden gerekend. Deze aantrekkelijke brutomarge komt voort uit het leveren van lucratieve diensten, zoals software updates die de productiecapaciteit van de oudere machines verhogen. De winst per aandeel kwam hierdoor uit op 4,39 euro, 17 procent hoger dan verwacht en 35,9 procent meer dan een jaar geleden. Over geheel 2021 kwam de omzet uit op 18,6 miljard euro en de winst per aandeel op 14,36 euro. Door de goede gang van zaken verdubbelt ASML het dividend naar 5,50 euro per aandeel, waarmee het slotdividend uitkomt op 3,70 euro.    

Voor het huidige kwartaal rekent ASML op een omzet tussen 3,3 en 3,5 miljard euro, terwijl analisten tot nu toe nog van 5,35 miljard uitgingen. Maar dat is geen domper. Het grote verschil komt doordat ASML de doorlooptijd in zijn fabrieken wil verkorten door de machines versneld naar de klanten te versturen. Ter plekke zullen daar de laatste testen moeten plaatsvinden. Dit zorgt ervoor dat ASML de geleverde machines pas later mag boeken als omzet en daarom ongeveer 2 miljard euro aan omzet wordt doorgeschoven naar de volgende kwartalen.

Voor het gehele jaar 2022 houdt ASML rekening met een omzetgroei van ongeveer 20 procent, ondanks dat door de versnelde uitlevering 6 EUV systemen (ruwweg 1 miljard euro omzet) nu pas in 2023 in de boeken mogen worden opgenomen. Ook wordt de (voorzichtige?) prognose voor 2025 van een omzet tussen 24 en 30 miljard euro herhaald. Op een koerswinstverhouding van 45 lijkt het aandeel niet goedkoop, maar door de aanhoudende chiptekorten blijven de vooruitzichten uiterst rooskleurig. Zeker nu vele landen onafhankelijker in hun chipvoorziening willen worden. De vraag naar ASML’s systemen is een stuk groter dan de huidige productiecapaciteit aankan. Dat bleek ook afgelopen jaar: ASML kreeg voor 26,24 miljard aan orders binnen, waarvan het maar de helft wist uit te leveren.

Mooie opsteker is ook dat ASML al de eerste bestelling voor de volgende generatie chipmachines heeft binnengekregen. Die eer valt Intel ten deel, dat daarmee een achterstand op zijn concurrenten probeert goed te maken. De eerste levering wordt pas in 2025 verwacht.

Tenslotte meldde ASML ook nog dat de brand in een Berlijnse fabriek zal geen significante impact krijgen. 

Megadeal in de gamesector

Microsoft kondigde gisteren aan voor bijna 69 miljard dollar het Amerikaanse gamebedrijf Activision Blizzard over te nemen, waarmee het een fraai gedeelte van zijn 130 miljard cash op de balans aan het werk zet.

Met titels als Call of Duty, CandyCrush, Guitar Hero, Tony Hawk en World of Warcraft versterkt Microsoft aanzienlijk zijn gameaanbod voor de Xbox en de in 2020 gelanceerde abonnementsdienst Game Pass. Deze laatste is een soort Netflix voor games en Microsoft nam daartoe in 2020 voor 7,5 miljard dollar ook al Bethesda over, onder andere bekend van Doom. Ook in de gamingwereld, waar intussen meer omzet wordt gedraaid dan in de film- en muziekindustrie tezamen, is er een wedloop gaande om de grootste te worden. Met de klassieke blockbusters van Activision Blizzard moet Microsoft in staat zijn vele nieuwe gamers aan zijn platform te binden.

Daarnaast zal gaming volgens CEO Nadella ook een grote rol spelen in de metaverse, dat door enkelen als de toekomst van het internet wordt betiteld. Gaming zal volgens veel analisten een van de eerst winstgevende activiteiten in de metaverse worden.

Indien de overname een fiat krijgt van de mededingingsautoriteiten, dan is Microsoft straks de twee na grootste aanbieder van games in de wereld, na Tencent en Sony. Beleggers in Sony schrokken erg van de overname, het aandeel verloor maar liefst 10 procent aan beurswaarde.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten