Auteur: Joop van de Groep Datum: 05-03-2021

Tech trends intact

De OPEC en de door Rusland geleide coalitie van overige olieproducerende landen (OPEC+) hebben gisteren tijdens een online meeting besloten om de huidige productieafspraken te verlengen tot en met april. De oliemarkt reageerde enthousiast op het besluit. Een vat West Texas olie verhandelde op een prijs van 63,83 dollar en steeg hierdoor met 4,2 procent naar het hoogste niveau in bijna twee jaar tijd.
Voor Rusland en Kazachstan is er een uitzondering gemaakt vanwege de seizoensinvloeden. Afgesproken is dat de productie respectievelijk met 130.000 en 20.000 vaten per dag verhoogd mag worden. Verder heeft Saoedi-Arabië vrijwillig zijn productieverlaging van 1 miljoen vaten per dag verlengd tot en met april. 

De verlenging van de lockdownmaatregelen in met name Europa zorgen voor onzekerheid over de herstelvraag op de oliemarkt. Daarnaast is de Verenigde Staten met de nieuwe president Joe Biden bereid mee te werken aan het nucleaire akkoord met Iran. In ruil hiervoor zou de Verenigde Staten de sancties moeten verlagen. Dit betekent impliciet een verhoging van de olieproductie door Iran.
De stijging van de olieprijs sinds de productiebeperking is goed voor de koersontwikkeling van Royal Dutch Shell. Het aandeel is dit jaar ruim 20 procent gestegen.

Innovatie

Tijdens de opening van het jaarlijkse Chinese Nationale Volkscongres meldde premier Li Keqiang dat de economie dit jaar naar verwachting met meer dan 6 procent zal groeien en dat er naar schatting 11 miljoen nieuwe banen gecreëerd gaan worden.
De groeiverwachtingen lagen aanzienlijk lager dan de ruim 8 procent waarop economen hadden gerekend. Dit jaar wordt er namelijk ook rekening gehouden met verder herstel van de economische activiteiten na de coronacrisis.
Verder maakte de Chinese premier bekend dat de uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling de komende vijf jaar met ruim 7 procent per jaar zal toenemen. Innovaties op het gebied van chips, besturingssystemen, processoren en cloudcomputing zijn speerpunten van China om minder afhankelijk te worden van het buitenland. Prioriteit wordt gegeven aan het aanleggen van 5G-netwerken voor supersnel internet. 
De speerpunten van China bevestigen andermaal dat de technologische trends onverminderd intact blijven. Dit is goed nieuws voor de chipsector. Gaandeweg de handelsdag draaiden de aandelen van ASML, ASMI en Besi in de plus.

Nasdaq

Vorige week wist Fed-voorzitter Jerome Powell de financiële markten nog te sussen door te benadrukken dat oplopende rentestanden het vertrouwen in economisch herstel weerspiegelt. Gisteren gaf Powell tijdens een evenement van de Wall Street Journal aan dat door de stimuleringsmaatregelen de inflatie tijdelijk zal stijgen. Mochten hierdoor op de kapitaalmarkten de financiële condities verkrappen dan staat de centrale bank klaar om in te grijpen. 
Deze woorden vielen niet goed bij beleggers. Het rendement op de tienjarige Amerikaanse staatsleningen schoot omhoog naar 1,58 procent. Als gevolg hiervan werden met name de techaandelen van de hand gedaan. De Nasdaq sloot 2,1 procent lager en verspeelde daarmee de volledige jaarwinst.

De aandacht van beleggers gaat vandaag uit naar de uitkomsten van het Amerikaanse banenrapport. De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de inflatieverwachtingen zijn bepalend voor het te voeren monetaire beleid van de centrale bank.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten