Auteur: Jan-willem Nijkamp Datum: 26-01-2021

Tech will be back

 

ZUNA

In het afgelopen jaar moesten veel bedrijven in een snel tempo digitaliseren om het hoofd boven water te kunnen houden. Veel werknemers moesten hun werkzaamheden vanuit huis voortzetten achter hun beeldscherm. Het jaar kon kort samengevat worden onder de afkorting ZUNA. Zodra men klaar was met de Zoom-vergadering kon men eten bestellen via UberEats om vervolgens naar Netflix te gaan kijken en wat te gaan winkelen op Amazon. Het ziet er nu naar uit dat 2021 een ander beeld zal laten zien, ervan uitgaand dat de vaccins op grote schaal en in een redelijk tempo kunnen worden verstrekt. De samenleving zal zich weer vanuit de virtuele naar de reële wereld gaan verplaatsen.

Het moment van de waarheid

Voor de bedrijven uit de technologiesector is daarmee het moment van de waarheid aangebroken. Waren Microsoft, Amazon, Alphabet, Facebook en Apple nog de grote winnaars van het pandemiejaar, het is de vraag hoe het ze in 2021 zal vergaan. Sinds het eind van de zomer bleven de koersen van een aantal van deze techgiganten achter bij de rest van de beurs. Na de komst van een vaccin draaide de markt en leken beleggers hun aandacht naar de achterblijvers te verleggen. Deze verliezers waren aandelen van bedrijven uit de zogenaamde oude economie. Banken, verzekeraars, oliefondsen en industriële bedrijven die van een economisch herstel zouden moeten kunnen gaan profiteren. Opmerkelijk was bijvoorbeeld de bankenrally sinds begin november.

FAANG herstelt toch weer

Vanaf deze week komen de grote technologiefondsen met de rapportage van hun resultaten over het vierde kwartaal. Die zullen naar alle verwachting weer goed zijn. Het is echter de grote vraag of ze deze gunstige gang van zaken dit jaar kunnen blijven volhouden. Sinds eind augustus is de S & P 500-index met 8 procent gestegen. De FAANG-aandelen plus Microsoft bleven in dezelfde periode echter vlak liggen. De markt ging er dus blijkbaar van uit dat de technologiesector zijn beste dagen voorlopig heeft gehad. Vorige week kwam daar echter opeens verandering in. Opeens bleken de techgiganten weer in de mode bij beleggers. Waar bijvoorbeeld de Dow Jones (veel oude economie) afgelopen week slechts 0,6 procent steeg, liep de S & P 500 (meer technologie) met 1,9 procent op. De Nasdaq (veel technologie) spande echter de kroon met een koersaanwas van 4,2 procent.

Netflix

Een koersstijging die mede werd veroorzaakt door de cijfers van Netflix. Nadat het bedrijf bekend maakte dat er veel meer abonnees waren bijgekomen dan verwacht liep de koers op. Maar ook Facebook, Amazon, Apple en Google (de andere vier aandelen uit FAANG) liepen met gemiddeld 8 procent op in een week. Dit omdat beleggers blijkbaar toch mooie resultaten van deze bedrijven verwachten. Een andere factor was de rente. Was de 10-jaars rente - vooruitlopend op een economisch herstel - eerder opgelopen van 0,5 naar 1,15 procent, afgelopen week zakte deze plots weer. En het moge inmiddels bekend zijn, groeifondsen – wat technologie-aandelen immers zijn – gedijen het beste bij een lage rente.

Geen ZUNA maar LAME

Maar er is nog iets. Langzaam begint het tot velen door te dringen dat het vaccinatieprogramma niet overal in het gewenste tempo verloopt. Het zou allemaal wel eens wat langer kunnen gaan duren voordat we deze pandemie achter ons kunnen laten. In de tussentijd houden we dus meer van hetzelfde: lockdowns, een ruim monetair beleid van de centrale banken, grote steunoperaties van de overheid en een voortzetting van het eerder ingezette proces van digitalisering. Het is zelfs maar de vraag of de mensheid weer afscheid gaat nemen van de vele digitale aspecten waarmee velen in 2020 voor het eerst kennis hebben gemaakt. In plaats van ZUNA komt er wellicht LAME: men boekt een taxirit met Lyft, organiseert een weekendje weg met Airbnb, vindt een niet-virtuele date op Match (moeder van Tinder) of boekt een vakantie op Expedia.

Tech will be back

En dat alles wordt mede mogelijk gemaakt door halfgeleiders, apparatuur, digitale platformen en clouddiensten van de grote techfondsen. De goede resultaten van de hofleverancier van de grote chipproducenten (ASML) gaven al een eerste signaal, maar kijk er niet van op wanneer ook Nvidia, Microsoft, Amazon, Apple, Alphabet en Facebook beleggers de komende tijd zullen verrassen met goede resultaten. Maar gezien de enorme koersexplosies van deze aandelen in de afgelopen jaren is dat eigenlijk geen verrassing meer. Een terugkeer naar de prepandemische historie ligt niet in de lijn der verwachtingen. Om een bekende oud-gouverneur van Californië te parafraseren: Tech will be back.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten