Auteur: Jan Bouius      Datum: 12-10-2022

Tegendraads

De Europese beurzen openden vanochtend in mineur en het is een understatement om te zeggen dat dat dit jaar voor het eerst is. De berenmarkt duurt intussen negen maanden en een dergelijk lang slecht beurssentiment hebben we sinds de kredietcrisis van 2007-2009 niet meer meegemaakt. De hoge inflatie en mogelijk naderende recessie zijn hier debet aan.

Beleggers kijken vandaag dan ook met argusogen naar de producentenprijzen in de Verenigde Staten die vanmiddag worden gepubliceerd en de Fed-notulen die om 20 uur openbaar worden. Nog belangrijker zullen morgen de inflatiecijfers voor consumenten zijn. Analisten gaan er vanuit dat de Amerikaanse inflatie een lichte daling te zien zal geven van 8,3 procent naar 8,1 procent. Daarmee zou de inflatie niet gelijk over de piek heen zijn, was het maar zo’n feest. De kerninflatie, dus de inflatie opgeschoond voor de prijsschommelingen van voeding en energie, zal namelijk naar alle waarschijnlijkheid verder toegenomen zijn van 6,3 procent naar 6,5 procent. Vallen de inflatiecijfers lager uit, dan zal dat op de beurs worden toegejuicht. Het vergroot immers de kans op een soepelere houding van de Fed. Een hogere dan verwachte inflatie daarentegen… Als de inflatie boven de 8,3 procent uitkomt verwacht JPMorgan morgen een beursduikeling van 5 procent.

Luxe verkoopt nog steeds goed

Terwijl we zo met z’n allen lijken te somberen zien we geheel tegendraads dat luxe nog als een tierelier verkoopt. Zo maakte Mercedes-Benz bijvoorbeeld gisteren bekend wereldwijd in het derde kwartaal 517.800 auto’s te hebben verkocht. Dat is maar liefst 21 procent meer dan een jaar geleden. De verkopen van volledig elektrische auto’s was meer dan verdubbeld tot 30.000 stuks.

En ook bij LVMH, het grootste luxegoederenconcern ter wereld, hoor je niemand klagen. Dankzij sterke verkopen in Europa, Japan en de Verenigde Staten, en de toename van de internationale reizigers, stegen de verkopen op autonome basis in het derde kwartaal met 19 procent. De consensus onder analisten lag bij een stijging van 13 procent. De omzet over de eerste negen maanden van dit jaar kwam zelfs uit op een record van 56,5 miljard euro. Dat is een stijging van 28 procent waarvan 20 procent autonoom.

Wereldwijd laten veel mensen het geld nog rollen waardoor onder andere de Louis Vuitton tasjes gretig aftrek vinden. De Mode & Lederwaren divisie zag daardoor een recordgroei van 31 procent waarvan 24 procent autonoom en is daarmee inmiddels goed voor 49,25 procent van de totale concernomzet. Hoewel LVMH wel waarschuwde dat de verkopen in de Verenigde Staten bij het nog niet zo lang geleden overgenomen Tiffany iets beginnen te vertragen, lijken de welgestelde klanten van LVMH geen recessievrees te kennen. Maar of ze ook immuun zijn voor een echt lange berenmarkt? Veel beleggers zien immers het gat tussen hun reëel vermogen en hun gedroomde vermogen groter en groter worden.

Ontslagrondes op komst?

Waar bovenstaande uitstekende verkoopcijfers waarschijnlijk een doorn in het oog zijn van de centrale bankiers in hun strijd tegen de inflatie, geven andere bedrijven voor hen hoopvollere signalen af. Zo meldt persbureau Bloomberg op basis van ‘bronnen’ bij Intel dat deze chipfabrikant bij de presentatie van zijn derde kwartaalcijfers op 27 oktober een grote ontslagronde zal aankondigen. Bij de verkoop- en marketingafdeling zou zelfs tot 20 procent van het personeel ontslagen worden om zodoende kosten te besparen. Aangezien Intel in juli wereldwijd nog 113.700 werknemers op de loonlijst had staan, zullen veel werknemers naar nieuw werk mogen zoeken. Het is een beetje tegendraads, maar is dat niet juist waar de centrale banken op hopen? Op meer lucht op de te krappe arbeidsmarkt? Grote kans dat als de krantenkoppen op z’n zwartst worden geschreven de centrale banken ruimte zien om te versoepelen en de beurzen de opgaande lijn alweer te pakken hebben.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten