Auteur: Krist Plaizier Datum: 11-08-2020

Tencent Music verslaat de verwachtingen

Tencent Music, zeg maar de Chinese variant van Spotify, kwam gisteren met de kwartaalcijfers en een tweetal berichten over de samenwerking met Universal Music Group. 
De kwartaalcijfers versloegen de analistenverwachtingen. Tijdens de Chinese lockdown in het eerste kwartaal vanwege het coronavirus bleek er meer gebruik te zijn gemaakt van de diensten van het muziekplatform. Dit effect ijlde na in het tweede kwartaal. De omzet steeg afgelopen kwartaal, jaar op jaar, met 18% naar 6,93 miljard renminbi (circa 997 miljoen dollar). Hoewel het aantal maandelijks actieve luisteraars naar online muziek met 0,9% daalde naar 651 miljoen ten opzichte van het eerste kwartaal, nam het aantal betalende abonnees voor online muziek met 10% toe naar 47,1 miljoen. Ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar was dit een groei van 51,9%. Ter vergelijking: Spotify had eind maart van dit jaar 286 miljoen maandelijks actieve luisteraars en 130 miljoen betalende abonnees. Waar Spotify het vooral moet hebben van betalende abonnees, moet Tencent Music het voor de winst vooral hebben van online streaming van liveconcerten en online karaoke (WeSing). Onder aan de streep bleef er een winst over van 939 renminbi, 1,3% meer dan in het tweede kwartaal van 2019.

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers maakte Tencent Music tevens bekend dat de licentieafspraken met Universal Music Group voor meerdere jaren worden verlengd. Zo kunnen Chinezen ook naar Westerse (pop)muziek blijven luisteren. Vervelend voor Tencent Music is dat Universal een vergelijkbare deal sloot met de grootste concurrent NetEase. Wel positief is dat beide muziekgiganten gezamenlijk een nieuw muzieklabel zullen starten in China. 

Tencent Music Group heeft sinds december 2018 een beursnotering in de Verenigde Staten. Er staat voor ongeveer 26 miljard dollar aan aandelen uit. Het aandeel steeg met 2,4% in de nabeurshandel op de berichten. Het merendeel van het bedrijf is echter eigendom van Tencent Holdings. Ook hebben Tencent Music Entertainment Group en Spotify belangen in elkaars aandelenkapitaal.

De minst betrouwbare partner

De minst betrouwbare partner, zo noemt de gemiddelde ondernemer de Nederlandse overheid. Gisteren kwam er weer nieuw bewijs voor deze stelling. Gisteren presenteerde Unilever het prospectus in verband met het voorgenomen vertrek naar Groot-Brittannië. Hieruit bleek dat een initiatiefwet van GroenLinks dit voornemen kan dwarsbomen. Indien deze wet later dit jaar zal worden aangenomen, 3 van de 4 coalitiepartijen in de Tweede Kamer hebben al positief gereageerd, zal Unilever 11 miljard euro aan naheffing kunnen krijgen in geval van een vertrek naar het Verenigd Koninkrijk. Dit is een zo’n groot bedrag dat dan een vertrek uit Nederland niet langer in het belang van Unilever, zijn aandeelhouders en andere belanghebbenden is.

GroenLinks wil met de initiatiefwet voorkomen dat de Nederlandse overheid honderden miljoenen euro’s misloopt indien multinationals vertrekken naar een land dat geen dividendbelasting heft. Het Verenigd Koninkrijk is zo’n land. De nieuwe wet, die met terugwerkende kracht (!) zal ingaan, moet gaan regelen dat vertrekkende bedrijven geld moeten betalen aan de Nederlandse belastingdienst ter compensatie van de misgelopen belastinginkomsten. Op basis van juridisch advies dat Unilever heeft ingewonnen, verwacht de multinational dat de wet geen haalbare kaart zal blijken te zijn. Het huidige wetsvoorstel zou in strijd zijn met Europese wetgeving en het belastingverdrag tussen Nederland en Groot-Brittannië. Vooralsnog houdt Unilever daarom vast aan het gisteren gepresenteerde tijdschema. Op 21 september wordt er gestemd door de Nederlandse aandeelhouders, 12 oktober doen de Britten dit. Bij een akkoord van de aandeelhouders zal er dan waarschijnlijk op 20 november voor het laatst in Nederlandse nv-aandelen Unilever kunnen worden gehandeld. Overigens blijft de handel in aandelen Unilever in Amsterdam gewoon mogelijk. Maar dan in de Britse variant waar geen dividendbelasting op geheven zal worden. Ook streeft Unilever ernaar om deel uit te blijven maken van de AEX-index.