Auteur: Joop van de Groep Datum: 04-12-2020

Thanksgiving mogelijk oorzaak recordbesmettingen

Na de sterke aandelenrally in de maand november maken de beleggers een pas op de plaats. De economische cijfers wijzen op een afzwakking van het herstel. Volgens het onderzoeksinstituut ISM is de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector minder hard toegenomen op maandbasis. Tot de dienstensector worden onder andere de luchtvaart- en reissector, de horeca en de detailhandel gerekend. Juist deze sectoren hebben in het bijzonder te lijden van de recordaantallen coronabesmettingen en ziekenhuisopnames in de Verenigde Staten. Gisteren zijn er meer dan 210.000 nieuwe coronagevallen bijgekomen. Deze stijging heeft zeer waarschijnlijk te maken met de viering van Thanksgiving vorige week donderdag. Amerikaanse families kwamen bij elkaar op visite om “Dankdag” te vieren. Deze besmettingsontwikkelingen voorspellen niet veel goeds voor eventuele versoepelingsmaatregen met de kerst. 

Langere tijd antistoffen

Zakenkrant The Wall Street Journal heeft vermeld dat Pfizer en BioNtech als gevolg van problemen bij de levering van grondstoffen voor het vaccin dit jaar geen 100 miljoen maar 50 miljoen doses kunnen produceren. Eerder deze week gaven de Britse autoriteiten als eerste hun goedkeuring voor het gebruik van dit vaccin.
Goed nieuws kwam er van de andere vaccinproducent Moderna. Volgens het medische blad New England Journal of Medicine is het coronavaccin van Moderna langdurig effectief. Deelnemers aan de fase 1 studie bleken 119 dagen na de vaccinatie nog hoge niveaus aan antistoffen te bezitten. Deze uitkomsten laten zien dat de hoge mate van effectiviteit ook duurzaam is. 

Banenrapport

Een andere belangrijke oorzaak van de terughoudendheid bij de Amerikaanse beleggers is de binnenkort aflopende steunmaatregelen. Eerder deze week pleitte Fed-voorzitter Jerome Powell voor de Senaatscommissie voor extra overheidsmaatregelen. Voorzitter van het Huis van afgevaardigden Nancy Pelosi en de Democratische leider in de Senaat Chuck Schumer hebben een oproep gedaan om de gesprekken over overheidssteun te hervatten. Vandaag zal de aandacht vooral uitgaan naar de vrijgave van het banenrapport over november. Economen verwachten dat het aantal nieuwe banen blijft steken op 440.000, aanzienlijk lager dan de 638.000 nieuwe banen in oktober. Wellicht zijn de ontwikkelingen op de banenmarkt voor de Republikeinen aanleiding om gehoor te geven aan de oproep van de Democraten om te komen tot noodzakelijke ondersteuning van het broze economische herstel in de Verenigde Staten.

OPEC Plus

Begin deze week werd de vergadering van de OPEC Plus voor een paar dagen geschorst vanwege onderlinge onenigheid. Saudi-Arabië wilde de huidige productiebeperking met drie maanden verlengen. Volgens de afspraken gemaakt in april jongstleden zouden er volgende maand verdere versoepelingen plaatsvinden. Met name Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten wilden de beperkingen verder afschalen. Vandaag heeft het oliekartel consensus bereikt over een lichte verhoging van de productie met 500.000 vaten per dag in januari. Dit betekent dat er nog steeds 7,2 miljoen vaten olie per dag minder worden geproduceerd dan voor het uitbreken van de coronacrisis. 
De uitkomst van de OPEC vergadering zorgde voor een stijging van de olieprijs met 1,4 procent. Rond het middaguur was Royal Dutch Shell de grootste stijger in de AEX-index. Wellicht dat de aandelenkoers een extra steuntje in de rug krijgt door de adviesverhoging van Bernstein gisteren. De Amerikaanse zakenbank plaatste Shell op de lijst van Outperformers en verhoogde het koersdoel van 21 euro naar 24 euro.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten