Auteur: Jan Bouius Datum: 03-04-2019

The endgame…

De beurzen in Europa startten deze handelsdag goed geluimd en trekken zich van de adempauze op Wall Street gisteren niets aan. We volgen vandaag het spoor van de Chinese en Japanse beurzen, die hoger de dag uitgingen op berichten dat de handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten nu eindelijk de laatste fase ingaan. Volgens de Financial Times zijn de belangrijkste problemen opgelost en draait het nu vooral nog om hoe men het een en ander gaat implementeren en welke sancties men mag opleggen als een van beiden zich niet aan de deal houdt. Niet geheel onverwacht kan Trump dan een voor z’n land mooie deal op zijn cv zetten vlak voordat hij zijn herverkiezingscampagne begint.

The exitgame…

Ook in Engeland naderen we het eindspel hoewel het parlement daar steeds maar weer de kaart ‘Ga direct terug naar Start’ lijkt te trekken. Het resultaat is dat premier May aan de Europese Unie nog een keer om een (kort) uitstel zal moeten vragen. May lijkt nu eindelijk eens aan het landsbelang te denken. Ze lijkt bereid niet langer halsstarrig alleen aan haar eigen standpunten vast te houden, maar heeft de oppositie een handreiking gedaan door de deur te openen naar onderhandelingen met oppositieleider Corbyn. Wellicht komt er nu een ‘happy end’ aan deze soap.

Dienstensector trekt aan

Daarnaast zijn beleggers optimistisch gestemd over de inkoopmanagersindex van de Chinese dienstensector. Dit cijfer kwam dankzij een sterkere vraag in maart uit op 54,4 tegenover 51,1 in februari, het hoogste niveau in 14 maanden. Daarmee groeit de dienstensector harder dan de verwachte 52,3. En, het bijkomende voordeel is dat, als het met de Chinese economie weer goed gaat, het dan straks vanzelf ook beter zal gaan met de wereldwijde economische groei.

Ook in Europa vallen de cijfers vandaag mee. De inkoopmanagersindex van de dienstensector in de eurozone steeg van 52,8 in februari naar 53,3 nu. En dat terwijl men een lichte krimp had verwacht. In Duitsland steeg de index naar 55,4, beter dan de verwachte 54,9 en in Frankrijk zagen we de index dalen van 50,2 naar 49,1. Ondanks de daling was het wel beter dan de verwachte 48,7. In Spanje en Italië zagen we mooie groeicijfers van respectievelijk 56,8 en 53,1.

The real game…

De koers van het aandeel van het Chinese Tencent, waar beleggers later dit jaar ook getrapt in kunnen beleggen op de Amsterdamse beurs middels een afsplitsing van Naspers, steeg gisteren met 2,9%. De Chinese overheid laat de teugels op het verbod om nieuwe videogames uit te mogen brengen steeds meer vieren. Deze week worden er weer 30 nieuwe games in China toegelaten. Voor Tencent gaat het hier specifiek om de uitgifte van de titels ‘Battlerite’ en ‘Game of Thrones: Winter is Coming’. Voor aandeelhouders gaat de zon steeds meer schijnen na een welkome en verder intredende dooi.