Auteur: Martine Hafkamp Datum: 19-04-2021

The only way is up?

De AEX sloot afgelopen vrijdag op 716,80 punten. Dat was een nieuw record en het einde lijkt nog niet in zicht. In breder verband bereikte de MSCI World Index in lokale valuta met een stand van 2.953,35 punten eveneens een nieuwe hoogste stand ooit. De Euro Stoxx 600 sloot voor de zevende achtereenvolgende keer de week hoger af. Het lijkt allemaal niet op te kunnen. Dat is niet zo verwonderlijk als we kijken hoeveel geld er wereldwijd in omloop is dat allemaal op zoek is naar rendement.

De wereldwijde indices staan dit jaar weliswaar mooi in de plus, maar die stijgingspercentages halen het bij lange na niet bij die van de verwachte winstgroei. Zodoende kun je constateren dat de koersen fraai oplopen, maar dat de winsten dat veel harder doen. Het cijferseizoen is weliswaar net van start gegaan, maar tot op heden heeft 81 procent van de ondernemingen uit de S&P 500 wat betreft de winst per aandeel de verwachtingen van analisten overtroffen. Die gingen voorafgaand aan het cijferseizoen voor de ondernemingen uit de S&P 500 uit van een winstgroei van 23,8 procent. De ondernemingen maken tot nu toe resultaten bekend die gemiddeld 30,3 procent hoger zijn dan waarop vooraf was gerekend. Kijken we naar de omzet, dan zien we dat zo’n 84 procent van de ondernemingen het beter doet dan verwacht. Nu heeft nog maar 9 procent van alle ondernemingen uit diezelfde index de boeken geopend, maar de toon lijkt hiermee wel gezet. Deze week zullen 81 ondernemingen uit de S&P 500 de resultaten publiceren, dus dan kunnen we zien of het beeld bevestigd wordt.

Crypto’s wel of niet?

Voor cryptocurrencies lijkt de enige weg niet persé die naar boven te zijn. Vorige week werd bekend dat Robeco, zoals ze het zelf zeggen, de deur op een kier zetten voor Bitcoin. Natuurlijk kijkt elke grote belegger naar Bitcoin of andere cryptocurrencies. Het aanbieden van het beleggen hierin aan hun cliënten is echter vaak nog een stap te ver door de vele haken en ogen die eraan verbonden zijn. Zo zijn er dagelijks grote koersverschillen mogelijk waardoor de portefeuilles dagelijks moeten worden bijgesteld. Dit vraagt om een meer flexibele automatisering en boekhouding. Ook zijn de meningen binnen de meeste beleggingscomitees nog te verschillend.

Wel komt er steeds meer vraag vanuit de markt en neemt de druk op beleggingsinstituten toe om ‘iets’ te gaan doen met Bitcoin. Beleggen in Bitcoin wordt veelal gezien als een alternatief voor beleggen in goud, het is alleen veel volatieler. Misschien is speculeren wel een beter woord. Het levert niets op en je moet hopen op koerswinst. Bovendien is het erg lastig om de ontwikkelingen voor Bitcoin voor de komende tientallen jaren te voorspellen. Daarvoor is het allemaal nog te nieuw en zijn er teveel dingen aan de gang zoals het feit dat er steeds nieuwe cryptomunten bijkomen. Welke daarvan zal in de toekomst dan de norm worden, blijft dat Bitcoin of wordt het een andere munt? Daarnaast is duurzaamheid wel degelijk een item, aangezien je het minen van cryptomunten geen duurzaam proces kunt noemen gezien de grote hoeveelheid energie en water die ervoor gebruikt wordt. Het vakblad Nature becijferde recentelijk nog dat alleen al de in China staande serverparken gericht op het minen van Bitcoins in 2024 evenveel elektriciteit verbruiken als geheel Italië. En de Chinese elektriciteit wordt ook nog eens veelal met steenkolen opgewekt.

Hoe volatiel cryptomunten kunnen zijn bleek afgelopen week maar weer eens. In de slipstream van de beursgang van Coinbase bereikte de prijs van Bitcoin woensdag jl. een hoogste punt ooit met een koers boven 64.800 dollar. Dit weekend kregen beleggers in niet alleen Bitcoin, maar ook andere cryptomunten het zwaar voor de kiezen. Zo stellen de Amerikaanse autoriteten dat er veel belasting ontweken wordt door het gebruik van cryptocurrencies. Zij beraden zich op mogelijke stappen die hiertegen kunnen worden ondernomen.

Daarbovenop maakte de centrale bank van Turkije het afgelopen weekend bekend het gebruik van cryptocurrencies als betaalmiddel te verbieden. De Turkse inflatie is torenhoog waardoor een groeiend aantal Turken hun grote aankopen als auto’s of vakanties in cryptovaluta gingen afrekenen en hun tegoeden in cryptocurrencies gingen aanhouden. De Turkse centrale bank wil ook voorkomen dat de digitale valuta’s voor illegale doeleinden kunnen worden gebruikt.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten