Auteur: Martine Hafkamp Datum: 15-02-2021

The return of Super Mario

Afgelopen vrijdag bereikten de drie belangrijkste Amerikaanse indices nieuwe recordstanden nadat de regering Biden had aangegeven dat de meerderheid van de Amerikanen eind juli gevaccineerd moet kunnen zijn. Onder beleggers groeide daardoor de hoop dat de Amerikaanse economie eerder dan verwacht volledig kan heropenen. Dat het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in februari verder was gedaald deed daar niets aan af. De Dow steeg met 0,1 procent, de S&P 500 met 0,47 procent en de Nasdaq met een half procent. Vandaag zijn de Amerikaanse markten gesloten in verband met President’s Day

De records op de Amerikaanse aandelenmarkten hebben er mede aan bijgedragen dat de gezamenlijke waarde van de wereldwijd beursgenoteerde aandelen (weer) een nieuw record hebben bereikt. De totale waarde is inmiddels de 110 biljoen dollar gepasseerd en dat staat gelijk aan 126 procent van de totale waarde van het bruto binnenlands product. Nooit eerder in de geschiedenis van de mensheid was die optelsom zo hoog. De Japanse Nikkei index draagt daar eveneens z’n steentje aan bij met een slot op het hoogste niveau sinds 1990 en ook ‘onze eigen AEX’ blaast een aardig deuntje mee. Rond het middaguur staat de Amsterdamse hoofdgraadmeter zo’n 0,9 procent in de plus. De roemruchte top komt daarmee steeds dichterbij. Beleggers lijken toch vooral de zonnige kant van alles te zien getuige ook het feit dat de afgelopen week met 58 miljard dollar het hoogste bedrag ooit richting de aandelenmarkten stroomde en dan vooral naar aandelen uit de technologiesector. 

In Italië is ondertussen de voormalig president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi beëdigd als de nieuwe premier. President Mattarella heeft ook de voorgestelde ministers benoemd. De nieuwe regering zal bestaan uit een mix van politici en technocraten. De financiële markten kunnen de benoeming wel waarderen omdat Draghi zo’n beetje ‘de enige Italiaan is waar iedereen in zowel binnen- als buitenland naar luistert’. De financiële markten zijn dezelfde mening toegedaan als we kijken naar de risico-opslag van Italiaans staatspapier ten opzichte van de Duitse Bund. Die is in korte tijd teruggelopen naar nog maar 90 basispunten. Daaruit blijkt dat beleggers de Italiaanse staatsschuld inschatten als beter houdbaar.

Meer obstakels op de weg voor Nvidia

Nadat begin dit jaar al bekend werd dat de Britse mededingingsautoriteiten een onderzoek waren gestart naar de voorgenomen overname van ARM door Nvidia hebben nu Google, Microsoft en Qualcomm aangegeven hiermee problemen te hebben. De koers van Nvidia daalde daardoor afgelopen vrijdag licht. Voor ons is het geen reden om afscheid te nemen van het aandeel. Het bedrijf is immers daar aanwezig waar je als onderneming moet zijn: gaming, kunstmatige intelligentie, datacenters en zelfrijdende auto’s. De versnelling in de digitalisering tijdens de pandemie heeft de koers van het aandeel fors doen opstomen in de vaart der volkeren. Nvidia is inmiddels de grootste chipproducent van de Verenigde Staten. Ook na de pandemie zal Nvidia in onze ogen, met of zonder een door de autoriteiten goedgekeurde overname van ARM, een uitstekende belegging blijven.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten