Auteur: Jan Bouius Datum: 26-08-2020

The Wall Street Shuffle

Door een gebrek aan richtinggevend nieuws werd het gisteren per saldo een rustige dag op Wall Street. Een tegenvallend consumentenvertrouwen werd gecompenseerd door wat positiever nieuws omtrent de Chinees-Amerikaanse handelsspanningen. De aanstaande reshuffle van de Dow Jones index aanstaande maandag voerde in al deze rust dan ook al snel de boventoon.

Deze herschikking wordt ingegeven doordat Apple zijn aandelen van 1 op 4 gaat splitsen. Voor ‘normale’ indices maakt dat totaal niets uit, maar voor de Dow Jones index, de oudste en beroemdste index ter wereld, ligt dat iets anders. Deze index is namelijk prijsgewogen. Dat wil zeggen van elk van de 30 bedrijven die van deze index deel uitmaken, er precies één aandeel van wordt opgenomen. Des te hoger de koers van het aandeel, des te groter het gewicht van het bedrijf.

Gezien Apple met een beurskoers van rond de U.S. dollars 500 inmiddels ver boven de andere 29 aandelenkoersen uittorent, heeft het momenteel een gewicht van om en nabij de 12%. Dit valt door de aandelensplitsing en wegingsmethodiek volgende week terug naar ongeveer 3%. Van de eerste plaats in de index valt Apple dan terug naar de zeventiende plaats. Om dit verlies aan ‘tech’ in de index te compenseren, heeft de index-samensteller besloten de koe gelijk maar bij de horens te vatten en de index een nieuwe make-over te geven.

Naast de driekwart waardevermindering van Apple in de index verdwijnen daardoor ook nog eens Exxon Mobil, Pfizer en Raytheon van het Dow Jones toneel. Hun vrijgekomen stoeltjes worden ingenomen door de aandelen van Amgen (biotech), Salesforce.com (cloud computing) en Honeywell (industrieel conglomeraat). Niet verwonderlijk bungelden de aandelen die van het toneel verdwijnen gisteren onderaan het lijstje van de verliezers in de Dow. De genoemde nieuwe steraandelen daarentegen straalden op de beurs met koersstijgingen van respectievelijk 5,37%, 3,64% en 3,23%. Iedere indextracker op de Dow moet immers straks verplicht deze aandelen aankopen, hetgeen voor een mooie koersimpuls kan zorgen. Voor Honeywell is het daarnaast een prettig weerzien. Het bedrijf was eerder ook al tussen 1925 en 2008 in de Dow opgenomen.

De huidige herschikking geeft gelijk maar weer eens aan, hoe idioot het is om een prijsgewogen index te creëren. Een aandeel als Amazon zou met zijn koers al snel de helft van de Dow uitmaken…

De cijferaars onder ons die inzien dat de som van alle 30 aandelenkoersen uit de Dow Jones bij lange na niet het indexniveau haalt hebben gelijk. Op dit moment moet je die som delen door 0,1457. Deze deler zal volgende week ook iets aangepast moeten worden om een indexbeweging veroorzaakt door de nieuwe reshuffle te voorkomen.

Medtronic verslaat consensus

Naast de Wall Street Shuffle sprongen gisteren ook de kwartaalcijfers van Medtronic in het oog. ’s Werelds grootste fabrikant van medische hulpmiddelen zoals pacemakers (o.a. de Micra AV, die via de lies in het hart wordt gebracht), insulinepompen en wervelkolomtherapieën, zag zijn omzet en winst flink dalen ten opzichte van een jaar geleden. Met het verkopen van beademingsapparatuur had Medtronic dan wel geen problemen, maar die extra omzet woog niet op tegen het gemis van de door de coronapandemie uitgestelde niet-levensbedreigende operaties in de ziekenhuizen. Maar zoals zo vaak dit cijferseizoen, de cijfers vielen vanwege een te lage lat 100% mee.

Medtronic dat een gebroken boekjaar kent en waarvan het eerste kwartaal op 31 juli eindigde, zag zijn omzet ten opzichte van een jaar geleden dalen van U.S. dollars 7,49 miljard naar nu U.S. dollars 6,51 miljard. Maar dat was toch al snel ruwweg U.S. dollars 1 miljard meer dan consensus. Met als gevolg dat ook de winstdaling reuze meeviel. Rekenden de analisten gemiddeld op een aangepaste winst per aandeel van 19 dollarcent, in werkelijkheid kwam dat uit op 62 dollarcent. Het bedrijf waagt zich echter nog niet aan het afgeven van een nieuwe outlook. Wel ziet het de situatie in de ziekenhuizen verbeteren. Al met al werden de cijfers met bijhorend verhaal beloond met een koersstijging van 2,5%.

Overigens behoefden dividendbeleggers niet te vrezen zelf aan het zuurstof te moeten bij de cijferpresentatie. Vorige week vrijdag besloot het concern al het kwartaaldividend te verhogen met 7% naar 58 dollarcent per aandeel. Medtronic staat niet voor niets bekend als dividendaristocraat. Al 43 jaar op rij heeft de onderneming het dividend verhoogd. Beleggers kunnen dan ook rustig blijven ademhalen.