Auteur: Jan Bouius Datum: 14-08-2019

Tijdelijk water bij de wijn

De welbekende onderhandelingstactiek van Trump is om zijn tegenstanders de duimschroeven beetje bij beetje aan te draaien om zodoende tot een voor de Verenigde Staten acceptabele deal te komen. Onder druk wordt immers alles vloeibaar. Maar opmerkelijk genoeg lijkt hem dat enigszins op te breken. Trump lijkt iets te hard van stapel te zijn gelopen. Hoe moeten we het immers anders uitleggen dat gisteren de Verenigde Staten bij monde van handelsgezant Robert Lighthizer water bij de wijn deed?

Een gedeelte van de Chinese producten wordt nu weer vrijgesteld van het nieuwe invoertarief van 10 procent dat op 1 september zou ingaan. Het gaat hierbij vooral om consumentenproducten als smartphones, laptops, speelgoed, kleding en schoenen. De Verenigde Staten willen nu de nieuwe invoerheffingen op deze producten pas laten ingaan op 15 december. Dan heeft iedere Amerikaanse consument nog voldoende tijd om de cadeautjes voor de dure feestmaanden goedkoop in te slaan. Blijkbaar wil Trump daarmee de Amerikaanse consument nog niet te hard in de portemonnee raken. Want zij zijn volgend jaar toch degenen die uitmaken of hij al dan niet wordt herkozen. En bij de boeren, de vorige keer zijn belangrijkste achterban, staat hij er intussen al niet meer zo goed op.

Ook voor de Chinezen zal het uitstel welkom zijn gezien de vandaag slechter dan verwachte gepubliceerde macrocijfers. De Chinese industriële productie groeide in juli met 4,8 procent, waar de analisten nog op een groei van 6 procent hadden gerekend. Het is het laagste peil in 17 jaar. Daarnaast vielen ook de Chinese detailhandelsverkopen tegen met een groei van 7,6 procent. De consensus lag hier op 8,6 procent. Als reactie op het uitstel van de nieuwe handelstarieven werd bij geste de yuan een fractie duurder ten opzichte van de US-dollar en kondigden de Chinezen aan de handelsbesprekingen met de Verenigde Staten binnen twee weken weer telefonisch op te zullen pakken.

De dooi in de starre verhoudingen tussen de Verenigde Staten en China deed de financiële markten gisteren goed. De Dow kreeg er 1,44 procent bij en de technologie index Nasdaq steeg maar liefst 1,95 procent. Daarnaast trokken de grondstofprijzen (olie, ijzererts) weer aan en veilige havens als goud, de Zwitserse frank en de Japanse yen daalden logischerwijs. Echter wel met één grote uitzondering; de veilige staatsobligaties. Hier zag je de koersen zelfs nog wat stijgen en de rentes verder dalen. Het rendement van 10-jarig Duits staatspapier zakte naar -0,62 procent. Blijkbaar is nog niet iedereen overtuigd van een goede afloop.

Wat komt Trump het beste uit? Wel of niet de duimschroeven bij de Chinezen blijven aandraaien? Veel kiezers zullen straks met de portemonnee stemmen, maar die ontziet hij nu in ieder geval nog tijdelijk. Maar het gevoel onder de bevolking in de Verenigde Staten over China is zeer slecht. Uit een peiling van onderzoeksbureau Pew Research Center van twee maanden geleden blijkt dat 60 procent van de Amerikanen een negatieve kijk op China heeft. En 24 procent beschouwt China zelfs al als de grootste bedreiging voor de Verenigde Staten. Een plaats die ze met Rusland mogen delen. Wie weet levert de huidige handelsoorlog Trump dan zelfs wel meer stemmen op. De dooi behoeft wat dat betreft nog lang niet tot een lente te leiden.

Niet dat alle effecten negatief zijn. Het Financieel Dagblad kopte vanochtend nog op de voorpagina dat het Nederlands bedrijfsleven juist van deze handelsoorlog kan profiteren. Nu de Chinezen de Amerikanen steeds meer wantrouwen, willen ze alleen maar meer en meer zelfvoorzienend worden. En daar ligt voor bijvoorbeeld de Nederlandse agrarische sector een fraaie kans. Het is nog nooit anders geweest. De een z’n dood is de ander z’n brood.