Auteur: Martine Hafkamp Datum: 25-03-2019

To Brexit or not to Brexit

Staatsbezoek

Beleggers hebben genoeg om naar uit te kijken deze beursweek. Sinds eind vorige week is de angst voor een recessie weer de kop opgestoken omdat Jerome Powell is gedraaid naar ultra duivisch. Er volgen geen renteverhogingen meer dit jaar en misschien slechts één volgend jaar. De markt denkt dat het daar niet bij zal blijven en gaat er inmiddels al in groten getale van uit dat de volgende stap van het Amerikaanse stelsel van centrale banken een verlaging van de rente zal zijn. Natuurlijk zal de volgende recessie er ooit komen, maar er zijn nu (nog) te veel indicatoren die duiden op het tegendeel. Op het moment dat een volgende economische neergang zich aandient is het ondertussen trouwens wel de meest geanticipeerde recessie aller tijden geworden. Voorlopig ondersteunen de centrale banken echter de beurs. En, beleggers doen er goed aan niet tegen het beleid van de centrale bankiers in te gaan…

Ondertussen gaat het Britse parlement wederom een roerig weekje tegemoet. Bijna alle scenario’s liggen nog open. Premier May heeft van Europa uitstel gekregen tot 22 mei, precies voor de verkiezingen voor het Europese parlement. Voorwaarde is echter wel dat de deal alsnog door het Britse parlement wordt goedgekeurd. Lukt dat niet, en daar heeft het alle schijn van, dan heeft Theresa May tot 12 april de gelegenheid om met een alternatief plan te komen.

President van de Europese Unie, Donald Tusk, heeft echter al aangegeven dat er wat Europa betreft eigenlijk maar drie keuzes zijn: een harde Brexit, een Brexit volgens de deal zoals die nu op tafel ligt of geen Brexit. Dat laatste is mogelijk als artikel 50 wordt ingetrokken. Hij is verder niet van plan op inhoudelijke punten opnieuw te onderhandelen.

Afgelopen weekend gingen er in Londen veel Britten de straat op om te pleiten voor een nieuw referendum. De online petitie met het verzoek in de Europese Unie te blijven was zondagmiddag al ruim 5 miljoen keer ondertekend en de teller loopt nog door. Hoewel dat een indrukkend aantal is, is het (nog) maar een klein gedeelte van de 65 miljoen inwoners die het Verenigd Koninkrijk rijk is.

May wil in ieder geval deze week hetzelfde plan voor de derde keer aan het parlement voorleggen. Vorige week werd dat door parlementsvoorzitter Bercow verboden, maar Theresa May denkt dat te kunnen omzeilen omdat volgens haar de gewijzigde datum voor de Brexit een wezenlijke verandering in de bestaande deal is. Het kan nog steeds alle kanten op.

Konijnen uit de hoge hoed van Alcatel Lucent

Nokia heeft in 2016 het Franse Alcatel Lucent overgenomen, maar of er vooraf erg goed boekenonderzoek heeft plaatsgevonden, lijkt steeds meer de vraag. Steeds komen er nieuwe lijken uit de kast. Dit keer werd er tussen de regels door aan de Amerikaanse toezichthouder SEC gemeld dat Nokia tijdens de integratie van de activiteiten van beide bedrijven bij Alcatel Lucent onderzoek doet naar bepaalde zaken op het gebied van compliance. Ook bleek Alcatel Lucent banden te hebben met Iran. En, hoewel Europa de touwtjes laat vieren wat betreft de sancties tegen dat land, staan de Verenigde Staten daar iets anders in. Om mogelijke Amerikaanse opdrachten niet aan hun neus voorbij te hoeven laten gaan, heeft Nokia wijselijk besloten geen nieuwe projecten aan te nemen in dat land.

Wij blijven voor de langere termijn vertrouwen houden in het bedrijf en vinden het positief dat men al in een vroeg stadium de koe bij de horens vat. De komende jaren zal er zo veel geïnvesteerd (moeten) worden in de uitrol van 5G dat geen enkele producent van de infrastructuur de uitrol daarvan voor z’n rekening kan nemen. Alle grote spelers, lees: Huawei, Nokia, Samsung, Ericcson, zullen worden ingeschakeld. Dat betekent dat er voor Nokia een belangrijke en lucratieve rol zal zijn weggelegd in dit immense spel.