Auteur: Nico van der Werf Datum: 31-05-2019

Trump betrekt Mexico in handelsoorlog

President Trump heeft in de afgelopen nacht de invoering van importheffingen op Mexicaanse goederen aangekondigd. Hij gaat een tarief van 5 procent invoeren op alle goederen die vanuit Mexico naar de Verenigde Staten worden verstuurd. President Trump is namelijk van mening dat Mexico veel te weinig doet tegen illegale immigratie in de Verenigde Staten. De invoerheffingen zullen vanaf 10 juni worden ingevoerd. Deze heffingen worden geleidelijk verhoogd tot het moment dat het illegale immigratieprobleem vanuit Mexico is verholpen.

Veel Japanse autofabrikanten hebben een productiebasis in Mexico. Deze fabrikanten zullen last ondervinden van deze heffingen. De aandelenkoersen van de Japanse autofabrikanten daalden vanmorgen in Tokio dan ook. De koers van het aandeel Mazda ging met maar liefst 6,1 procent omlaag op dit nieuws.

Volgens diverse analisten zullen de autofabrikanten de heffingen doorrekenen aan de consumenten in de Verenigde Staten. President Trump zal zich derhalve moeten realiseren dat het niet de Mexicanen zijn die deze extra heffingen gaan betalen. Dit geldt overigens ook voor vele heffingen die door Trump tegen China zijn ingevoerd. De kans is groot dat de consumenten in de Verenigde Staten uiteindelijk de rekening van de diverse handelsoorlogen die door president Trump worden gevoerd zullen betalen. Het Witte Huis ziet dit echter anders.

Keysight Technologies profiteert van 5G

De producent van meetapparatuur voor de elektronicasector, Keysight Technologies, heeft verrast met mooie cijfers over het tweede kwartaal. De nettowinst is met maar liefst 139 procent gestegen tot 153 miljoen dollar. De omzet is met 10 procent gestegen tot meer dan 1 miljard dollar. Keysight Technologies is in 2014 afgesplitst van Agilent (meetapparatuur voor verschillende sectoren). Het bedrijf heeft sinds de afsplitsing in 2014 op de beurs beter gepresteerd dan Agilent. In de afgelopen jaren hebben beleggers Keysight ontdekt als een kanshebber in verband met de komst van 5G, het supersnelle internet. De installateurs van 5G-netwerken worden door Keysight voorzien van de nodige test- en meetoplossingen. Huawei is een klant van Keysight. De koers van het aandeel van Keysight is in de afgelopen weken fors gedaald, omdat Huawei op de zwarte lijst is geplaatst in de recente escalatie van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De beleggers waren opgelucht over de onverwacht mooie resultaten van Keysight. Zij hebben het aandeel gisteren beloond met een koersstijging van 11,3 procent. Topman Nersesian verwacht een omzetgroei van 7 á 8 procent voor het huidige boekjaar. Hij heeft hierbij rekening gehouden met de exportbeperkingen richting China.

Olieprijs op laagste niveau sinds 8 maart 2019

De prijs voor een vat ruwe olie, West Texas Intermediate, is gisteren met 3,8 procent gedaald tot 56,59 dollar. De olieprijs sloot daarmee op het laagste niveau sinds 8 maart 2019. Deze daling werd met name veroorzaakt doordat de voorraden ruwe olie vorige week in de Verenigde Staten minder hard zijn gedaald dan verwacht. De aanhoudende handelsoorlog speelt bovendien een belangrijke rol bij de recente daling van de olieprijs. Tot slot wordt er in de markt getwijfeld of de OPEC tijdens de eerstvolgende vergadering eind juni of begin juli zal besluiten tot een verlenging van het productieverlagingsakkoord. Het huidige akkoord van de OPEC loopt eind juni af.