Auteur: Martine Hafkamp Datum: 14-10-2019

Tussen handelshoop en Brexitvrees

Er schijnt wat licht te komen aan het eind van de tunnel van de Brexit-soap. Boris Johnson zit deze dagen om tafel met Merkel en Macron en zaterdag komt het Britse parlement op D-day voor de Brexit bijeen tijdens een extra bijeenkomst. Het is voor het eerst sinds de crisis rond de Falklandeilanden in 1982 dat de Britse parlementsleden op zaterdag acte de présence moeten geven.

Een van de aanleidingen voor het stemmen voor een Brexit een paar jaar geleden was het grote aantal vooral Oost-Europeanen dat z’n heil zocht in het Verenigd Koninkrijk. Dat moest volgens veel Engelsen een halt worden toegeroepen. Toch waren die mensen er niet voor niets. Volgens The Guardian liggen er namelijk tonnen oogst letterlijk te verrotten omdat er een tekort is aan (Oost) Europese seizoenarbeiders om ze van het veld te halen. Die hebben namelijk niet zo veel zin om te komen werken in het Verenigd Koninkrijk met het oog op een mogelijke chaotische Brexit en de onzekerheid omtrent hun status. Het tekort aan handjes in inmiddels opgelopen tot zo’n 30 procent. Daardoor kunnen veel boeren hun appels, bessen en bonen niet oogsten en kunnen al die landbouwproducten dus niet in de supermarkt belanden. Ook hier is op korte termijn actie van de overheid gewenst. Het kan er vast nog wel bij op de overvolle agenda.

Handelsfront

Ondertussen heeft Trump met veel bombarie aangekondigd dat er toch echt een gedeeltelijke handelsdeal op de rol staat. U hebt er in ons beursbericht van afgelopen vrijdag al het een en ander over kunnen lezen. Een van de punten waarop overeenstemming zou zijn bereikt is dat China ermee ingestemd zou hebben de eigen munt niet verder te laten devalueren. Ook zou China nu echt hebben beloofd om voor een tegenwaarde van 40 tot 50 miljard aan landbouwgoederen uit de Verenigde Staten af te nemen. Trump op zijn beurt haalt de verhoging van de importtarieven van 25 naar 30 procent die voor morgen op de rol stond, van tafel.

Aan de andere kant gaan er voor de Europese Unie vrijdag aanstaande wel hogere belastingen gelden voor onder andere Schotse en Ierse whisky, Franse wijn en kazen uit een aantal Europese landen. Dat gebeurt in reactie aan de oneigenlijke staatssteun die Europa aan Airbus zou hebben gegeven. De Verenigde Staten hadden de kwestie voorgelegd aan de Wereldhandelsorganisatie en begin oktober kreeg het land het groene licht. Trump besloot daarop op de hem zo bekende wijze direct boter bij de vis te doen en vrijdag a.s., twee weken later, is het nu zo ver. De tijd zal leren of hij nog meer konijnen uit de hoge hoed zal toveren.

Genoeg beveiligd?

Het Britse Sophos Group, actief op het gebied van cybersecurity, heeft een overnamebod ontvangen ter grootte van 3,8 miljard dollar van de Amerikaanse investeerder Thoma Bravo. Wij beleggen voor onze cliënten indirect in dit bedrijf via onze investering in HACK ETF. Het management van Sophos is akkoord met het bod omdat het van mening is in Thoma Bravo een partij te hebben gevonden met voldoende kennis en ervaring op het gebied van cybersecurity en hiermee lijkt de toekomst van het bedrijf meer dan verzekerd. Beleggers zien het eveneens zitten gezien de enthousiaste koersreactie. De overnamepremie van 37 procent ten opzichte van de slotkoers van vrijdag is in een keer ingelopen.

Deze week barst het cijferseizoen helemaal los. Wij kijken voor onze cliënten met name uit naar de cijfers van Rio Tinto, Honeywell, Nestlé en Roche. U leest er hier in onze dagelijkse beursberichten ongetwijfeld meer over.