Auteur: Joop van de Groep     Datum: 14-10-2022

U-turn op Wall Street

Zoals wij gisteren al schreven in ons beursbericht, keken beleggers al weken uit naar de publicatie van de consumentprijsindex (CPI) over september in de Verenigde Staten. Zodra de cijfers bekend zullen zijn, zal de beweeglijkheid op de financiële markten sterk toenemen. 

Renteverwachtingen

De inflatiecijfers daalden weliswaar iets maar minder dan waarop was gerekend en de kerninflatie, exclusief voeding en energie, steeg juist harder dan verwacht. De woonlasten bepalen voor ongeveer een derde de uitkomsten van de index. In september stegen de woonlasten met 0,8 procent op maandbasis. De grootste maandelijkse stijging sinds 1990. De woonlasten in de CPI-index, bevatten onder andere de hotelovernachtingen, huurprijzen en woonhuisverzekeringen. Op jaarbasis stegen de woonlasten met 6,7 procent, de grootste stijging sinds 1982. Daarnaast stegen de kosten van medische zorg en transport respectievelijk met 1 en 1,9 procent in september. 

De stijging van de lonen kunnen de oplopende inflatie niet meer bijbenen. De lonen gecorrigeerd voor inflatie zijn met 0,1 procent gedaald en op jaarbasis is zelfs sprake van een koopkrachtdaling van 3 procent.

Met het oplopen van de kerninflatie is er geen enkele aanleiding voor de Amerikaanse centrale bank (Fed) om het huidige strenge monetaire beleid te wijzigen. Over een renteverhoging met 75 basispunten tijdens de eerstvolgende beleidsvergadering van de Fed twijfelt niemand meer. Maar de kans dat de rente voor de vijfde keer met 75 basispunten verhoogd gaat worden voor het einde van het jaar, werd gisteren ingeschat op 62 procent. Voor volgend jaar maart wordt er nu serieus rekening gehouden met een beleidsrente van 5 tot 5,25 procent.

1500 punten intraday

De naar boven bijgestelde renteverwachtingen zorgen voor een herwaardering op de financiële markten. De Amerikaanse rente op de tien jaar staatslening liep op tot 4,05 procent. De schokgolf op de aandelenbeurzen was nog groter. De Dow Jones index daalde vlak na de opening met meer dan 500 punten om vervolgens ruim 800 punten hoger te sluiten. Volgens SentimenTrader was er gisteren sprake van de op vijf na grootste intraday swing in de S&P 500 en de op vier na grootste intraday swing in de technologie beurs Nasdaq. De waarschuwing gisteren in ons beursbericht over toenemende beweeglijkheid is volledig uitgekomen. 

Inflatie in VS piekt

Een verklaring voor de enorme draai op de aandelenbeurzen gisteren is lastig te achterhalen. Eén van de verklaringen is dat de inflatie aan het pieken is. De prijsstijgingen worden breed gedragen. Dit betekent dat de stijging van de energieprijzen is doorgesijpeld in de consumentenprijzen. Een andere verklaring is dat de stijging van de huurprijzen afneemt. In september was er sprake van de laagste huurverhoging van de afgelopen 16 maanden. De draai op Wall Street werd ingeleid door de koersstijging van de aandelen in de energie- en de financiële sector.

Cijferseizoen barst los

De grootste vermogensbeheerder ter wereld BlackRock kwam gisteren met veel beter dan verwachte winstcijfers. Het aandeel sloot gisteren derhalve 6,5 procent hoger. Vanmiddag barst het cijferseizoen echt los met de publicatie van de kwartaalcijfers van de grote Amerikaanse zakenbanken Citigroup, J.P. Morgan, Morgan Stanley en Wells Fargo. Nu de inflatiecijfers zijn verteerd door de beleggers wordt de focus gelegd op de derde kwartaalcijfers en de verwachtingen voor de rest van het jaar. Wellicht kunnen de beleggers inspiratie putten uit de beter dan verwachte bedrijfscijfers. De voortekenen zijn wat dat betreft gunstig.

Maak vrijblijvend een afspraak met een van onze specialisten